flebotromboos 17.10.01 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere!

Minu mureks on flebotromboos vasakul vaagnapiirkonnas ja jalaveenides. Sattusin ägeda flebotromboosiga haiglasse selle aasta 6.veebruaril ja olin ravil (marevan, innohep) n"adal aega. Seejärel tulin koju ambulatoorsele ravile (marevan), paari nädala pärast sain juba veidi toas ringi käia ja umbes kuu aja pärast sain käia täitsa normaalselt. Kandsin tugisukapükse ja käisin magnetravis. Haigla raviarst ütles, et kõige rohkem 6 kuu pärast on kõik korras ja ka Marevani enam võtta ei tule.

Praeguseks on möödunud juba 8 kuud, aga jalg läheb õhtuks ikka paiste ja ka Marevani pean INRi vahemikus 1,6-2,6 hoidmiseks, ikka võtma 6 mg päevas (kõige rohkem olen pidanud võtma 9 ja kõige vähem 4,5 mg).

Ma tahaksin teada Teie arvamust, kas on lootust, et kunagi saan ma täiesti terveks, et kaob paistetus ja kaovad laienenud veresooned ja sinakad plekid jalalt, pulss normaliseerub (praegu rahulikus olekus kuskil 100 ringis) ja kaovad valud jalast ja rinnust. Ja kui kaua see võiks aega võtta?

Lisaks Marevanile võtan praegu Ekskuasaani (hobukastani) tilku ja määrin jalga troxevasiniga, kannan ka tugisukapükse ja hoian jalga öösel üleval (patjade peal). Äkki Te oskaksite veel midagi soovitada? Kas oleks parem anda jalale võimalikult vähe koormust või peaks just mingit trenni tegema? Kuna olen alles 20-aastane ja elan tervislikult (ei suitseta ega joo), peaks ju olema võimalik ka täielikult terveneda!?

Aitäh!

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Kahjuks sellist vastust anda ei saa, et saate päris terveks. Sellise situatsiooni nagu Teil esineb on meditsiinis väljend posttrombootiline sündroom. Kui reie ja vaagna süvaveenides tekib tromb ( Teie kirjeldusest ei selgu selle tekkepõhjus -harikult noortel naistel esineb see seoses raseduse-sünnitamisega või suukaudsete rasestumisvastaste vehendite tarvitamisega seoses, samuti võib põhjuseks olla probleem vere hüübimissüsteemis) Probleem seisneb selles, et raviga küll taastub verevool sulgunud veenides, kuid kahjustuvad klapid, mis peavad takistama vere tagasivoolu. Just klappide puudulikkus põhjustab jala tursumist ja võib seeläbi põjustada ka valu. Valu rinnus ja südamepekslemine viitavad aga juba sellele, et olete läbi teinud ka kopsuarteri trombemboolia - trombitükk vaagnaveenidest on läinud verevooluga kopsuveresoontesse.

Selline minupoolne arvamus on küll väga teoreetiline ja põhineb vaid Teie kirjeldusel. Kas see ka päris tõsi on, saab otsustada peale Teie läbivaatust ja haiguslooga tutvumist.

Kui kaua peaksite võtma marevani, saab otsustada vaid Teid raviv arst - kui tegu oli ka kopsuarteri probleemiga, siis pole võimatu, et seda tuleb teha aastaid. Mis puutub tugisukkadesse, siis nende kandmine on soovitav küll eluaegselt - hoiab ära suurema turse tekke. Suur füüsiline pinge pole soovitav. Kahjulik pole niivõrd liikumine, kui staatiline asend - istumine, seismine.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Põlveprotees

Tere! Mure on isa pärast. Ta on 86-a., märtsis pandi talle kunstpõlveliigesed, kuna omad oli läbi kulunud. Esialgu tundus, et paranemine läheb hästi, jalg hakkas kohe liikuma (oli peale oppi ka taastusravis, ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Sellised küsimused tuleks esitada opereerinud ortopeedile. Mina olen üldkirurg ja sellistes küsimustes kindlasti mitte nii kompetentne, kui ortopeed, kes Teie isa opereeris.
Teie isa operatsioonist ...

Loe edasi

Vabandust.

Vabandust, mitte tromboflebiit vaid flebotromboos.
N 40

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Tromboflebiit ja flebotromboos on sarnased asjad - teise puhul tekib veenis tromboos ilma põletikunähtudeta - puudub valu, punetus, temp. tõus.

Loe edasi

Tromboflebiit?

Tere dr. Jaan Tepp
1,5 kuud tagasi teostatud varikoos mõlemal jalal(diagn.raynand sündr. ja posttrombootiline sündr.). 10 päeva tagasi tekkis mõlemal jalal paisteus. Ühel enam, kui teisel. Paistetus ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Postrombootilise sündroomi korral varkoosi operatsiooni järgne kulg ongi kahjuks tavapärasest komplitseeritum. Operatsioonihaava alune tihkenemine on pigem pehmete kudede põletik kui tromboflebiit/flebotromboos ...

Loe edasi

FLEBOTROMBOOS

Emal 76a diagnoositi f.tromboosi.Jalal on veresooned laienenud tromboosi kohal-seal on nagu mingi mügarik ja see koht iseäranes on valulik, kui kõnnib, istub, või seisab läheb jalg mõne koha pealt sinakaslillaks. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Küsimusi palju ga konkreetseid vastuseid on raske anda. Kui on tegu pindmise veenipõletikuga ja veenilaienditega, siis on operatsioon mõeldav, süvaveeni tromboosi korral sellel olulist mõtet ei ole. Igasuguse ...

Loe edasi

Suur mure - hemorroid.

Lugupeetud Doktor! Mul on vist välimine hemorroid. Nimelt tekkis paari päeva eest pärakuava juurde suur punn, nii umbes 1 cm läbimõõduga ja valutab hirmsasti. WC-s käies veritsust pole olnud, aga lihtsalt ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kahjuks kiiret ravimeetodit ei oska soovitada. Kui on ilma põletikuta flebotromboos, aitab küllalt hästi ja kiirest väike operatsioon. Tehakse ava ja pigistatakse tromb välja. Tugeva põletiku korral see ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: