Kõhukelmesong? 27.05.05 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere!

Tunnen muret oma 70 aastase isa pärast.Tal oli sapikivide eemaldus käesoleva aasta märtsis Tartu Maarjamõisa kliinikus. Peale operatsiooni taastus isa pikkamisi, aga umbes 2 nädalat peale niitide eemaldamist, hakkas tekkima rinnakorvi all, operatsiooniarmide juurest, suur mügarjas moodustis. Lisaks sellele ka korinad kõhus ja tugev kõhulahtisus.Tartu kirurgi arvates on tegemist eelnenud operatsiooni tüsistusena tekkinud kõhukelme songaga. Operatsioon songa likikvideerimiseks on võimalik teha alles 2006 veebruaris. Palume Teie arvamust, kui ohtikuks võib olukord kujuneda ning kuidas edasi toimida?

Murelik poeg.

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Song on ohtlik ainult ühel juhul - kui ta pitsub. Pitsumine seisneb selles, et läbi songavärati sopistub kas rasvik (pole ohtlik) või sool naha alla ja enam tagasi ei lähe. Soole verevarustus võib saada häiritud ja selle tagajärjel tekkida soolenekroos. Ülakõhus sellist asja tekib harva. Kaasneb sellega valu, nii et maha magada seda pole võimalik. Profülaktikaks tuleb vältida tugevaid pingutusi. Pitsumise korral heita pikali ja proovida ise songa reponeerida (tagasi panna). Kui see ei õnnestu, pöörduda koheselt haiglasse.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

põlv

Mediaalne kollateraalside on inhomogeense signaaliga, kraniaalse kinnituskoha lähedal katkenud. Kas see on midagi tõsist . arst rääkis et oppi ei pea tegema .Möödas on 7nädalat aga põlv on ikka kange ja ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Küsimus ortopeediast, mina pelgalt üldkirurg.
Teie kirjast ei selgu, kas inhomogeenset signaali kirjeldatakse ultraheli või magnetuuringul. Viimane on usaldusväärsem. Igal juhul mina usaldaksin ...

Loe edasi

Põöv

Tere.6nädala tagasi väänasin põlve välja.Mrt uuring näitas ACL rebend jaMCl pea kinnituskoha lähedalt katkenud. Kas trauma taastub ise?Arst ütles,et oppi ei tee.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Traumat olematuks ei tee. Sidemed peavad tagama liigese stabiilsuse. Peale traumat võib jääda mingil määral liigese ebastabiilsus. Seda saab kompenseerida osaliselt lihastega . Tavaelus see palju segada ...

Loe edasi

Soolestik

Kõhus gaasid,näriv valu ja pärakus kipitus.
Kaebused algasid aprillis ja sama moodi oli ka eelmisel aastal kevadel kui käisin arstil ,määrati mao uuring kus öeldi et on refluks,kirjutati ravimid ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kõiki Teie vaevusi ühe nimetaja alla panna pole võimalik. Kui vaevused vallandusid peale antibiootikumikuuri, võib probleemiks olla düsbakterioos. Abi võiks olla probiootikumidest. Tegemist võiks olla ...

Loe edasi

Operatsioon/tatoveering

Tere! Käisin 10.05.2018 maovähendusoperatsioonil (sleeve), tänaseks on sellest kuuaega möôdas ilma tüsistusteta ja tunnen ennast hästi, kuid soov on minna tegema tatoveeringut. Kas see on kuidagi vastunäidustada?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Meditsiinilises mõttes mina vastunäidustusi ei näe.

Loe edasi

põlve valu

mul on juba diagnoositud meninski rebent ja ka nüüd mrt näitas seda,kuid põlv valutab ja ei saa korralikult käija.esimes opi ajal ütles arst ,et ei ole rebentit et masinad võivad eksida,aga nüüd näitab ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Tegemist ortopeedilise probleemiga, mina pelgalt üldkirurg.
Kui Te ei ole rahul ortopeedi arvamusega, siis on mõttekas küsida teist arvamust kellegi teise ortopeedi käest, hea ka kui teisest raviasutusest. ...

Loe edasi

valgejoone song, kõhulihaste diastaas j rasedus

Tere,

käisin märtsis kirurgi vastuvõtul. Diagnoosiks valgejoone song ( naba üleval muhk) ja kõhulihaste diastaas. Lubati helistada ka aeg panna operatsiooniks proteesvõrku kasutades. Tänaseni ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui plaanite last saada, siis rasedust katkestada ei näe põhjust. Raseduse ajal operatsiooni teha pole samuti otstarbekas. Pole Teie songa näinud ja ei oska seetõttu ka oletada, kui ohtlik see song pitsumise ...

Loe edasi

Jalavigastus

Tere!
Käisin laupäeval emos. Sain diagnoosiks Kannadistorsioon ja - distensioon. Kand ega hüppeliiges ei ole valulikud, küll aga suure varba ja 2. varba pealt. Kas sellised sümptomid on normaalsed ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Diagnoos on pandud Teile ilmselt Rahvusvahelise haiguste Klassifikatsiooni järgi ja ei peegelda päris täpselt Teie vigastust. Ma ei tea küll vigastuse tekkemehhanismi, kuid oletan et midagi kukkus jalale ...

Loe edasi

Näsa nabas

Kas peaksin nabas olevat käsna tõsiselt võtma? Iga pisiasja pärast ei taha arstile minna. Aastaid on nabas mingi näsa olnud. Vahel harva sügeleb. Viimasel ajal on hakanud tihti sügelema ja ilmselt sügamisest ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui siiski häirib, peaks eemaldama. Sügelus ja veritsus pole loomulikud ilmingud. Soovitan läbi perearsti pöörduda kirurgi konsultatsioonile.

Loe edasi

Niitide eemaldus

Tere,
16 päeva tagasi jäi mul kaks näpu otsa metalli alla, tuli õmmelda. Ühel tuli küüs täiesti ära ja teisel näpu ainult kild. Eile võeti õmblused välja, aga ise näen, et 3-5 niiti on veel sees. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Niidid, mis näha on, tuleks eemaldada.

Loe edasi

Katkine kand

Tere selline mure algas kannal konnasilmast nüüd pea aasta möödas ja jalg pole paranenud.Mida teha valutab meeletult ja ei lase õieti kõndigi.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Suure tõenäosusega on probleem Teie jala arteriaalses verevarustuses - s.o. jala arterid ei lase verd küllalt läbi, et kudesid paranemiseks toitainete ja hapnikuga varustada. Kui verevarustus ei parane, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: