Süvaveeni tromboosi ravi 06.10.17 / Veresoontekirurgia

Külastaja küsib:

Tere!
Laupäeval (30.09) diagnoositi mul EMO-s rekanaliseerunud süvaveeni tromboos vasakus sääres. Pöördusin, kuna jalg oli selleks ajaks väga kõvasti valutama hakanud (kannakõõluse piirkond, säära tagakülg altpoolt põlve ja hüppelliges), paistetust oli, aga mitte palju ja hüppeliigese piirkonnas. Valutama hakkas vähemal määral juba varem. EMO-s antigoagulantravi ei määratud, suunati perearstile riskide hindamiseks. Teisipäeval määras perearst verest D-dimeerid 1, mille näit on 9.16, selle põhjal kirjutas raviks Xarelto 15 mg 2 korda päevas. Muud riskid teadaolevalt puuduvad. Olles läbi lugenud ravimi infolehel kirjeldatud kõrvaltoimete loetelu, tunnistan ausalt, et ei ole julgenud neid veel sisse võtma hakata. Palun öelge, kas rekanaliseerunud trombi ja kõrge D-dimeeri puhul on verevedeldajaga ravi ikka kindlasti vajalik ja kuidas võiksin oma hirmudest sisemise verejooksu ees siinkohal üle saada?
Praeguseks on jalavalu sääre ja kannakõõluse piirkonnas vähenenud ja lubab kõndida, kuid käies tuleb terav valu talla alla kanna juurde. Hetkel kannan Scudeotex survesukki, vasaku jala pisut suurem ümbermõõt altpoolt põlve on üsna selgesti näha (mõõtes u. 1 cm). Kuna mul on aastaid tagasi artroskoopiliselt eemaldatud sama jala põlvemenisk, siis on see nii olnud juba pikemat aega või vähemasti olen ise arvanud, et põlve pärast. Samas, sukka kandes on tunne haiges ja terves jalas ikkagi erinev. Terve jalg on jahe ja kerge, haige seevastu soojem ja raskem.
Muret tekitab ka see, et kahe nädala pärast on tulemas pikk lennureis, mis pole samuti tromboosile hea. Kas oleks tarvis lennureisi ajaks tarvitada mõnd spetsiaalset ravimit?

Arst vastas:

Veronika Palmiste-Kallion

dr Veronika Palmiste-Kallion

Kardiovaskulaarkirurg

Tere!

Palun pöörduge oma küsimustega uuesti perearsti konsultatsioonile, ilmselt jäid Teil mõned asjad üle küsimata või arusaamatuks. Mina küll täidaks määratud ravisoovitusi, vastasel korral jääb arusaamatuks, miks üldse arstide poole pöördute. Kui perearstil on kahtlusi, siis suunab ta tromboosiküsimustega patseindi Tromboosikabinetti nõustamisele. Veresoontekirurgid Eestis tromboosiküsimustega ei tegele.

Tervitades,
Veronika Palmiste

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Veresoontekirurgia

Süvaveeni tromboos

Tere!

Eelmisel teisipäeval avastati EMO-s parema jala süvaveenis väike tromb. Määrati ravi Xarelto 15mg 2 x päevas. Lisaks kannan tugisukki. Aja tromboosikabinetti sain 24.oktoobriks. Veidi ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!

Tromboosiga ei tegele kirurg, vaid sisearst - seega peaksite oma küsimuse suunama eelkõige sisearstile.
Süvaveenitromboosi puhul määratakse antikoagulantravi (antud juhul Xarelto), ...

Loe edasi

Süvaveeni tromboos

Tere! Minul siis diagnoositud süvaveeni tromboos kubeme piirkonnas. Kas ma peaksin/võiksin tugisukkpükse kandma? Üks arst räägib üht ja teine teist juttu. Viimane siis ütles, et ravisukkpüksid on väliste ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!


Vastan küsimustele järjekorras:
1. Kompressioonravi sukaga on vajalik - palun minge muretsege endale sobiv variant! Võite minna kas apteeki või spetsiaalsesse poodi. Lisainfo ...

Loe edasi

Veenilaiendid valutavad

Olen 30.nädalat rase ja süstin 7ndast nädalast Clexane 0,4ml, kuna mul oli 2008. aastal puusast peaaegu põlevi süvaveeni tromboos. Uuringute tulemusel diagnoositi positiivne Leideni mutatsioon V geenis ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!

Veenilaiendite suurenemine või teke rasedal on sage olukord - raseduse suurenedes on kuhugi vajalik ära mahutada suurenenud vedeliku hulk ema organismis. Kuna teistes õõntes ruumi rohkem ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: