Alajäsemete vaariksid haavandi või põletikuta 18.11.13 / Veresoontekirurgia

Külastaja küsib:

Tere!
Sooviksin küsida, kas varikektoomia safenektoomiaga operatsiooni määramine on õigustatud ainult kerge välise vaatamise põhjal, ilma veresoonte ultraheliuuringule saatmata? Kusjuures pole erilisi kaebusi, turseid ega valuta ja kirurgile sattusin hoopis nimmevalu probleemile vastust otsides (et oli surin jalas). On küll tugevad "ussikesed" ja väiksemad komud jalal juba aastaid.
Kuulnud mitut negatiivset tagasisidet operatsioonijärgsete hilisemate tulemuste suhtes ning lugenud internetist, et opp pole tingimata alati vajalik, tekkis hinge kahtlus. Kas oleks õige pöörduda teisese hinnangu saamiseks teise (veresoonte)kirurgi poole eeldusel, et tehtaks ka veresoonte ultraheliuuring? Ja kui seejärel ikkagi tuleb põhjendatud soovitus operatsiooniks, siis ehk ei kahtleks.
Mida soovitate teie?
Aitäh! n-59

Arst vastas:

Veronika Palmiste-Kallion

dr Veronika Palmiste-Kallion

Kardiovaskulaarkirurg

Tere!

1. Kas lõikusele minna või mitte, otsustate ainult Teie kui patsient. Tegemist ei ole kindlasti mitte olukorraga, kus operatsioonist loobumine põhjustaks Teie puhul jäsemest ilma jäämise
2. Varikoosi korrektsiooni soovitatakse patsiendile, kellel on vastav soov ning kelle haigus on kiirelt arenemas - eelkõige on jutt nii subjektiivsetest kaebustest (nt. turse labajalal ning sääre alumises kolmandikus päeva lõpus) kui ka naha toitehäiretest (pruunid laigud sääre alumises kolmandikus, haavand)
3. Varikoosi korrektsioonil varastes staadiumites (see tähendab, kui ei ole eelpool nimetatud kaebusi) tegelevad kirurgid eelkõige ennetaval eesmärgil. Sellises faasis võib otsustada ka regulaarse kompressioonravi kasuks ja lõikusest loobuda.
4. Varikoosi näol on tegemist süsteemse sidekoe nõrkushaigusega - see tähendab, et mitte keegi ei suuda garanteerida olukorda, kus kunagi ei teki enam ühtegi veenikomu. Eelkõige on korrektsiooni meetodid mõeldud haiguse kontrolli all hoidmiseks (et ei tekiks naha toitehäiret ja sellest tingitud haavandit). Kontrolli all on seda haigust kergem hoida varajastes staadiumitest - kus laienenud veene ei ole liiga palju ning kaebused ei ole väga väljendunud.
Lõpuks - mida võiksite ette võtta just Teie? Esmalt soovitan jõuda selgusele, kas Te olete üldse ülalpool mainitud tingimustel veenilaiendi korrektsioonist huvitatud. Kui vastus on "ei", on mõistlik välja valida õige tugevusega meditsiiniline kompressioonsukk ning alustada selle regulaarset kasutamist. Kui otsus on "jah", siis tõesti - tänapäevane varikoosi agressivne korrektsioon eeldab ultrahelidiagnostikat. Kahjuks ei ole veel kõik varikoosiga tegelejad Eestis samade arusaamisteni jõudnud. Seega Teie võimuses on valida omale arst, kes vähemalt diagnoosib varikoosi ulatust tänapäevasel moel.

Palju edu soovides!
VP

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Veresoontekirurgia

ateroskleroos ?

Tere,
Aasta tagasi tundsin,et vasaku jala 2 varvast on surnud,nüüd tunnen ka tuimust parema jala suures varbas.Kõndimisel pean valima väga jalanõusid,kõndimine on valulik.

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!

Kui Te ei ole suitsetaja ja Teil ei ole diabeeti, siis esimese haigusena, vastavate kaebuste korral, ei kahtliustaks ma alajäsemete ateroskleroosi. Pigem kirjeldate tundlikiushäiret, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: