Ravim ja puugivaktsiin 05.06.12 / Vaktsineerimine

Külastaja küsib:

Tere!
Kõrvaarst määras mulle rohu Ciprobay kõrvatilgad. Minu küsimusele, kas võin teha 2. puugisüsti, öeldi, et võib, kuid ma sooviksin ikkagi teada, kas puugivaktsiini võib teha selle ravimi võtmisel, kuna ravim sisaldab hüdrokortisooni, mis kuulub glükokortikosteroidide gruppi, samas sisaldab puugivaktsiini infoleht, et enne vaktsiini manustamist pidage nõu arstiga, kui võtate ravimit, mida kutsutakse kortikosteroidideks. Ei osanud kõrvaarstilt küsida, kas just selle ravimi võtmisel võib vaktsiini teha, kuna ravimi infolehte hakkasin lugema hiljem, kui olin ravimi apteegist välja ostnud ning kõrvaarsti vastuvõtt on alles nädala pärast. Lugupidamisega!

Arst vastas:

Karmen Joller

dr Karmen Joller

Perearst

Kivimäe Perearstikeskus

Kõigepealt vabandan, et vastamine nii kaua aega võttis! Küsimus ei jõudnud tehniliste probleemide tõttu minuni.
Kortikosteroidid on hormoonid, mida ka organism ise stressiolukorras toodab. Kortikosteroidide manustamise ajal ei tehta vaktsiine seetõttu, et kortikosteroidid muudavad immuunsüsteemi aktiivsust ning vaktsiin ei pruugi soovitud mõju avaldada (ei teki antikehi, mis haiguse vastu võitlevad). Ciprobayst seda nii palju ei imendu, et see hormonaalset tasakaalu muudaks. Seetõttu võib Ciprobay kasutamise ajal teha kõiki vaktsiine.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Vaktsineerimine

Puugivaktsiin ja sellele järgnev rasedus

Tere,

Olen kuulnud, et vahetult enne rasedust ei soovitata vaktsineerida. Mul juhtus aga nii, et jäin rasedaks paar päeva pärast puugisüsti.
Praegu käsil 6. nädal ja 1. arstivisiit ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Vaktsineerimine ei ole raseduse ajal vastunäidustatud. Iga meditsiiniprotseduuri puhul tuleb kaaluda riskide ja kasu suhet. Teie puhul ületavad kasud ilmselgelt riskid - kui peaksite raseduse ajal entsefaliiti ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: