PSA näit pärast kiiritusravi 21.09.12 / Uroloogia

Külastaja küsib:

Tere,
eesnäärme pahaloomulise kasvaja diagnoosiga sain kiiritust, peale seda oli PSA näit madal, nüüd, kuu aega peale kiiritust, on see aga suhteliselt kõrge, kas see võib olla tingitud kiirituse järelmõjust või on põhjust muretsemiseks?

Arst vastas:

Meestearst Kristjan Pomm

dr Meestearst Kristjan Pomm

Meestearst

Tere

PSA tõusu ja sellega seotud riskide hindamiseks on vaja teada ka algnäitu ja haiguslugu veidi täpsemalt. Seega soovitan kindlasti nõu pidada oma raviarstiga.

Lugupidamisega

Kristjan Pomm
Arst
Tartu Ülikooli Meestekliinik Talllinnas

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Uroloogia

Vaba PSA

Selline küsimus enda harimiseks: Minul 60 aastasel mehel on PSA 4,23 - referents < 4. Vaba PSA on 0,721 - referents < 0,42 ehk 17,07%. Siinjuures selline küsimus. Üheltpoolt on hea kui vaba PSA % on üle ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Esmalt pean ütlema, et PSA analüüsil puudub tegelikult normi piir - see tähendab ohutu tase. Väärtus 4,23 on 60-aastase mehe jaoks suhteliselt kõrge ja kindlasti peaks siin tegema lisauuringud PSa tõusu ...

Loe edasi

eesnaare

Tere-
-kui arst katsub sormega eesnaaret,siis ta tunneb umbes kui suur see on.
Nuud kusiksinTeilt - kas naarme kovadus voi pehmus utleb talle -
-seal on vahk,voi seal ei ole vahki ?

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
suuremaid kasvajaid eesnäärmes on võimalik sõrmega tunda.
PSA on prostata-spetsiifiline antigeen, mida toodetakse ainult mehe eesnäärmes. Seda antigeeni saab määrata verest. Eesnäärmevähi ...

Loe edasi

PSA

Tere lp. Doktor,

Kas healoomulise kasvaja puhul eesnäärmes on ka PSA analüüsi tulemused normist väljas?

Ette tänades.

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
võib küll, kui eesnääre on väga suur (>50 cc) või kaasuvana esineb ka eesnäärme põletik. Siin peab siiski arvestama, kui palju see tulemus on "normist väljas", kui vana on patsient ja kui kõrge ...

Loe edasi

PSA proov

Eesnäärme operatsioon 1 detsembril 2006. 05.02.07 antud uus analüüs PSA-le. Tulemus 0,385. Referents 0,0-4,0 ng/l. Arstile pääsen analüüside vastustega alles 2 nädala pärast. Kas on muretsemiseks põhjust? ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
eesnäärmel tehakse väga erinevaid operatsioone erinevate haiguste puhul. Kui teil tehti täielik eesnäärme eemaldamine vähi tõttu, siis on see PSA näit halb, s.t. osa kasvaja kudet on sisse ...

Loe edasi

sisemine kiiritusravi

tere,
Mis on eesnäärmevähi puhul sisemise kiiritusravi kõrvaltoimed ja riskid? Kas Eestis on keegi, kellel on selle ala kogemusi?
Miks ei saa pärast sellist kiiritusravi enam tulevikus vajadusel ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
seda nimetatakse brahhüteraapiaks, kus ultraheli kontrolli all sisestatakse radioaktiivsed nõelad läbi lahkliha piirkonna eesnäärmesse. Eestis puudub seni vastava ravi kogemus, kuid teada on, ...

Loe edasi

Muutunud PSA ja ravim.

Tere! Minu isa on 67 aastane. Aasta tagasi oli tal eesnäärme eemaldamise operatsioon, kuna leiti kasvajarakud. Operatsioonist taastus ta väga hästi. Aga nüüd on mure, et PSA on muutunud: eelmine kord oli ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
1 kuu möödudes peale eesnäärme täieklikku eemaldamist peab PSA langema nulli e. analüüsi vastus olema 0,2, siis on tegemist kasvaja levimisega ja on tarvis alustada lisaravi. Kui kasvaja areneb ...

Loe edasi

PSA

Tere,
olen 63 aastane mees. Lasin teha PSA analüüsid, mis näitasid
PSA 3,75 ng/ml
vaba PSA 0,43 ng/ml
vaba PSA % üld PSA-st 11,4%.
Ilmselt pean pöörduma uroloogi poole. Kui ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere Andrus,
arvan, et ei jää. PSA on küllaltki madal, mis viitab asjaolule,et kui ka teil eesnäärmevähk proovitükkides leitakse, on see ikkagi algstaadiumis.
Ülo Zirel

Loe edasi

PSA

Tere!
Olen 63a mees. Minu PSA näitaja analüüsi tulemusel on kõrge. Nüüdseks on tehtud ka eesnäärme biopsia, mis ütleb, et siiski pahaloomulist kasvajat ei ole. 4-5 kuu pärast pean uuesti PSA analüüsi ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
kahjuks ei ole teil endal vereanalüüsi normaliseerimiseks võimalik midagi ette võtta. Teile pakutud jälgimistaktika on uroloogias tavaline ning kuna te olete kasvajariski rühmas, tuleks neid ...

Loe edasi

PSA

Tere, mõni aeg tagasi pöördusin arsti poole, põhjuseks urineerimishäired (veri, raskendatud urineerimine) ning valu jalgades ja seljas. Uuringute tulemusena näitas vereanalüüs, et PSA on 9,8. Uroloog tuvastas ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
prostata-spetsiifiline antigeen (PSA) on keemiline ühend, mida toodetakse ainult eesnäärmes. Kui eesnääre täielikult eemaldada, on PSA väärtus veres 0. PSA -d kasutatakse eesnäärmevähi markerina, ...

Loe edasi

PSA

2 a. tagasi oli mul PSA näit 4, nüüd üle 30. Saadeti diopsiale, mis aga midagi halba ei näidanud. Siis öeldi, et mul on prostatiit, kuid palavikku ei ole, mingeid valusid ega üldse kaebusi selle koha ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
prostata-spetsiifilise antigeeni (PSA) määramine veres on eesnäärmevähi diagnoosimiseks oluline uuring. Kui PSA on normist kõrgem, on põhjust kahtlustada eesnäärmevähki. Samuti võib PSA mõõdukalt ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi