Kuidas edasi? 11.12.07 / Uroloogia

Külastaja küsib:

Tere lp. doktor!

57.a. mees tegi kontrolliks PSA analüüsi. Vastuseks: üldine 5 ja vaba % sellest üldisest 9%. Öeldi, et peab proovid võtma. Proovitükid võeti nagu ette nähtud, vist 10. (Antibiootikud ka samaaegselt) Arsti juures paari nädala pärast oli jutt lühike: analüüsid korras, eesnääre natuke suurenenud(loomulik), millest siis see 9% - ei tea. Kuna analüüside andmisest on möödas 2 nädalat aga uriinis on ikka natuke verd alguses, siis peab pool aastat Uno kapsleid tarvitama. Väidetavalt ei räägitud midagi jälgimise alla jäämisest või kordusanalüüsidest näiteks poole aasta pärast. Paberid paluti viia perearstile ja kogu lugu. Kuidas teie soovitate edasi toimida? Kontrollima sai mindud seetõttu, et WC läks aegajalt tavalisest kauem. Muid kaebusi ei ole. Millest ikkagi see 9% tekkinud on?

Ette tänades,

Arst vastas:

dr Ülo Zirel

Uroloog

Põhja Eesti Regionaalhaigla, uroloogia osakond

Tere,
Prostata-spetsiifiline antigeeni (PSA) määramist veres kasutatakse eesnäärmevähi diagnoosimiseks. Kahjuks ei ole analüüs 100% vähispetsiifiline, mistõttu kasutatakse lisavõimalusi analüüsi spetsiifilisuse suurendamiseks. Üheks võimaluseks on PSA vaba fraktsiooni määramine, kuna on teada, et eesnäärmevähi esinemisel on suurem osa PSA -st seotud verevalkudega, s.t. vaba PSA % on

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Uroloogia

põiekivid

kuidas hoida ära põiekivisid ja kuidas toituda nende olemasolu korral

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
ärahoidmiseks tõhusat retsepti pole, toituma peab tavaliselt, s.t pole seost toitumise ja põiekivide vahel, küll aga kusemishäired võivad põhjustada kivide teket.
Ülo Zirel

Loe edasi

põiepõletik

Kuidas ravitakse põiepõletikku, mille on põhjustanud E.Coli bakter?

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
antibiootikumidega.
Ülo Zirel

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi