neerupõletikku põdenud laps 01.06.05 / Uroloogia

Külastaja küsib:

Tere
Minu 4-aastasel tütrel diagnoositi pärast paarinädalast segadust, mille käigus senine lastearst läks pensionile, neeruvaagnapõletik. Valusid tal vist (ei saanud aru, kas kurtis punetusest tekkinud kipituse või millegi muu pärast - tundus, et kipituse pärast) ei olnud - arstile sai pöördutud seepärast, et laps ei suutnud pissi pidada. Sai kaks ravikuuri (esimene ei mõjunud) ja pärast teist ei näidanud haigust enam ei veri ega uriin.
Ultraheliuuring näitas parema neeruvaagna laienemist - ei tea, kas haiguse tagajärjel tekkinud või midagi muud. Neeruarsti juurde sai aja juuli lõpuks.
Helistasin uuele arstile, et teatada viimase uriiniproovi korrasolekust ning sain teada sisuliselt seda, et mu tütar ei tohi elu lõpuni ujuda. Vähemalt mitte lapsepõlves. Maksimaalselt võib end korraks suvesooja vette kasta.
Olen segaduses. Kas ma pean nüüd asjasse suhtuma niimoodi, et mul on mõningase erivajadusega laps, keda ma pean täiskasvanuks saamiseni valvama, et ta koos teistega vanemate selja taga ujuma ei lipsaks, kes on vabastatud koolis ujumistundidest, keda pean paluma lastelaagris teistmoodi kohelda, keda ma ei saa palava ilmagagi ja soojagi vee puhul (kui sooja?) vette lasta? Kas ma pean teda veel mingis suhtes teistmoodi kohtlema? Soojemalt riietama? Lasteaiast ära võtma, sest ta võib seal maha istuda? Veel midagi?
Muidugi olen selleks kõigeks valmis, kui alternatiiviks on kroonilised tõsised hädad ja vahest koguni võimetus lapsi saada. Praegu ma lihtsalt ei tea, kas arsti usaldada - natuke liiga raske info sedaviisi möödaminnes telefoni teel teatamiseks. Vähemasti vajan veel informatsiooni enne kui hakkan eelkõige suplemisrõõmude tõttu kannatamatult suve ootavale lapsele selgitama, et tema veemängudega on nüüd igaveseks lõpp.

Tänades
Tiina

Arst vastas:

dr Ülo Zirel

Uroloog

Põhja Eesti Regionaalhaigla, uroloogia osakond

Tere,
nii kategoorilisi ja ilmvõimatutena näivaid keelde ei tohiks arst välja öelda. See ruineerib nii last kui ka vanemaid. Seda enam, et uuringud on minu arust poolikud. Tuleks ikkagi täpsustada, miks neeruvaagen on lai. See võibki olla põletiku põhjuseks, mis võib hakata korduma ilma selletagi, et laps vette läheb või muidu külmetab. Kui on tegemist nn. vesineeru e. hüdronefroosiga, saab seda kirurgiliselt korrigeerida ja probleem laheneb. Peaksite tütrega lastekirurgi vastuvõtule minema.
parimat,
Ülo Zirel

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Uroloogia

Nüri valu alaseljas

Juba mõnda aega piinab mind nüri valu alaseljas. Eriti hommikuti peale ärkamist , päeva jooksul valu möödub. Valu on tugevam , kui olen söönud väga soolast toitu ja palju joonud - valu tekib järgmisel ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
alustan lõpust. Arsti ees ei peaks hirmu tundma, arst ilmselt saaks teie probleemi lahendada. Teil on täiesti õigus, et tegu on kroonilise haigusega kuna samalaadne seljavalu on kestnud perioodiditi ...

Loe edasi

Pidevad seljavalud.

Olen 35-aastane. 2-aastat tagasi põdesin mädast neerupõletikku (raviti haiglas). Nüüd on mul hakkanud sageli alaselg valutama. Suve perioodil võtan nagu iseenesest kaalus juurde, vaatamata sellele et palju ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
tursete tekke üheks põhjuseks võib olla tõesti mõni raskekujuline neeruhaigus, mis on viinud neerude puudulikkuseni. Kas on tegu neerude puudulikkusega, on lihtne diagnoosida. Tuleb määrata ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi