kastreerimine 25.04.05 / Uroloogia

Külastaja küsib:

Kui vanalt on motet eesnaarme vahi puhul kastreerimisega noustuda??Kas seda tehakse ka vabatahtlikult?

Arst vastas:

dr Ülo Zirel

Uroloog

Põhja Eesti Regionaalhaigla, uroloogia osakond

Tere,
eesnäärmevähi raviks kasutatakse 3 eri võimalust: eesnäärme täielikku eemaldamist koos kasvajaga, kiiritusravi ja hormoonravi. Kastratsioon on üks hormoonravi osa. Missugust ravi konkreetselt rakendada, sõltub kasvaja suurusest, siirete olemasolust ja ka vanusest. Ei saa öelda, et vot kõik üle 65 aastased kastreerime. See ongi arstikunst ( kuigi meid peetakse nüüd kah teenindajateks ) pakkuda teile optimaalset ravi. Võib ka pakutavast kastratsioonist keelduda, kuid samaväärne süstidega hormoonravi on küllaltki kallis, mida haigekassa ei kompenseeri.
Teine küsimus on pisut arusaamatu. Mehena sündinud transvestiidid soovivad küll sugu ümber lõigata, s.t. ennast naiseks muuta, muus situatsioonis pole vabatahtlikku munandite loovutamist kohanud. Kui eesnäärmevähi puhul osutub see vajalikuks, siis tuleb haigele see arusaadavalt ära seletada ning patseint peab olema operatsiooniga päri. Vastu tahtmist ei saa me midagi teha.
parimat,
Ülo Zirel

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Uroloogia

Prostata vähk

Vanemal meesterahval ( 74) diagnoositud ca 4 aastat tagasi prostata vähk, PSA tookord ca 60. Raviks on saanud erinevate annustega pidevalt Androcur`i. Viimasel ajal analüüs taas tõusnud sõltumata raviannuse ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
tegemist on eesnäärmevähi resistentsuse kujunemisega hormoonravi suhtes. Kirurgiline kastratsioon siin erilist efekti enam ei anna. Proovima peaks ravi naissuguhormoonidega.
Ülo Zirel

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi