tere 04.12.04 / Uroloogia

Külastaja küsib:

mul on selline küsimus....kaks nädalat tagasi tabasid mind tugevad valud alakõhust mööda paremat külge selga.uuringutel selgus et mul on neerukivi diam.4mm.Mulle on juba tehtud üks lõikus,millega aga kivi kätte saada ei õnnestunud ja mulle paigaldati kuni kivipurustamiseni stent.
Nüüd aga tahaksin teada,mis moodi seda kivi purustamist tehakse ja kas see on valulik,milline on tuimestus ja kuidas see purustamine ültse välja näeb ja kas stent purustamist siis ei sega? Kuidas eemaldatakse minult see stent ja kas see on valulik?
Ette tänades.

Arst vastas:

dr Ülo Zirel

Uroloog

Põhja Eesti Regionaalhaigla, uroloogia osakond

Tere,
paneb imestama, et te kõike seda oma raviarsti käest ei küsinud või et ta seda teile ei seletanud!
Neerukivi purustatakse kehaväliselt spetsiaalse generaatori poolt tekitatud tugeva lööklainega, mis on fokuseeritud kivi pihta. Kui selline lööklaine kivi läbib, puruneb see liivaks, mis väljub uriiniga. Protseduur on mõnevõrra valulik, kui lööklaine nahka läbib (naha takistus on väga suur), kuid enne protseduuri antakse reeglina valuvaigistit. Protseduur on ambulatoorne, kestab ümbes 30-60 minutit sõltuvalt kivi suurusest ja kõvadusest. Vaja võib minna kuni 2000 lööki kivi pihta. Stent ei sega purustamist, vastupidi, soodustab purunenud kivi eraldumist põide. Stent eemaldatakse endoskoobiga kusetoru kaudu ambulatoorselt kohaliku tuimastusega. Naistel pole see valus, meestel nende anatoomia tõttu pisut ebamugav.
Edu,
Ülo Zirel

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Uroloogia

tere

äge põiepõletik, mis rohtusoovitate.tean põieteed ja urosepti

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
soovitan tsiprofloksatsiini.
Ülo Zirel

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi