uriini värvuse muutus 12.09.03 / Uroloogia

Külastaja küsib:

kas on põhjust muretsemiseks, kui uriin tundub veidi punakas? Olen seda tähele pannud viimasel paaril hommikul, täna esines värvimuutus ka õhtuses uriinis. Põiepõletikku pole vähemalt enda teada kunagi olnud, olen 19. a.

Arst vastas:

dr Ülo Zirel

Uroloog

Põhja Eesti Regionaalhaigla, uroloogia osakond

Tere,
kui uriin on punakas või punane, on uriinis verelibled, mis ei ole kunagi normaalne nähtus. Peale neeru- ja põiepõletiku võivad verikusesust põhjustada kuse-suguteede kasvajad, kivid, väärarengud, urotuberkuloos jt. haigused. Kindlasti peaks te esmalt pöörduma oma perearsti poole, kes teeb uriinianalüüsi ( kas ikka on verd uriinis ? ) ja kõhukoopa ultraheli-uuringu, mis annab ülevaate kuseteede seisundist. Vajadusel suunab perearst teid nefroloogi või uroloogi vastuvõtule. Peab silmas pidama, et ka mõned ravimid muudavad uriini värvust, nt. amidopüriin oranzhiks. Sel juhul uriinianalüüsis punavereliblesid ei leita.
Lugupidamisega,
Ülo Zirel

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Uroloogia

uriini värvus

Tervist!

Kas eesnäärmepõletik võib anda sellist piimjast, läbipaistmatut või siis vähese läbipaistvusega uriini ning millest see võib tuleneda? Alguses esines seda piimjat uriini mõnekorralisel ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
uriiniväruse muutus võib tekkida eesnäärme põletikust. ja ka kasutatavatest ravimitest.
Ülo Zirel

Loe edasi

Uriini värvus

Kas uriini värvuse võib punakaks teha ka õhtul söödud peedisalat?

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
ei oska öelda. Igaks juhuks oleks soovitav perearsti juures teha uriinianalüüs ja ultraheli-uuring, et urotrakti kasvajat välja lülitada.
parimat soovides,
Ülo Zirel

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi