Liigesepõletikest ja toitumisest 02.12.17 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere

Sooviks küsida toitumisest tingitud liigesevaevuste kohta. Olen täheldanud, et pärast laktoosi ja/või gluteeni sisaldavate toitude tarbimist on tekkinud liigeseprobleemid. toitumisspetsialist ja arstid on välja selgitanud, et kumbagi talumatust mul ei ole ja abi pole ma saanud. sedasi juba 3-4 aastat. alguses esines ka kõhulahtisust vahetult pärast toitumist. nüüdseks tarvitan enamasti laktoosivabasid tooteid ja laktoosiga väga vähe, kuid siiski. samuti gluteeni sisaldavaid toite, kuid siiski harva. liigesevaevused tekivad erinevatesse piirkondadesse, vahel ei saa sõrmi liigutada, teinekord on jalalaba paistes ja ei saa peale toetada, põlve kõverdada ei saa, puus teeb valu, kätt ei saa õlast ülepoole tõsta, alaselja valud ei lase magada, kummardada ega kõndida hästi jne. esimestel aastatel leevendasin valusid ja põletikke ibumetiniga. aasta alguses suutsin mitu kuud ilusti hoiduda nendest asjadest ja liigeseprobleeme ei esinenud mõnda aega, aga kui uuesti juhtusin piimatooteid tarvitama, siis ibumetinist tekkis allergiline reaktsioon- tekkis lööve, hirmus sügelemine, iiveldus, valud sees, nägu ja huuled läksid paiste. Praeguseks elan teadmisega, et mul ei tohiks midagi viga olla, talumatusi ei ole, toitumisspetsialist soovitab kõike süüa...aga kui seda teen ja probleem tekib, siis ei ole mul valuvaigistit, millega saaksin ravida põletiku välja. nalgesini olen võtnud, selle peale paiste ja "lapiliseks" ei lähe, kuid peanahk hakkab sügelema ja liigesevalu ei kao kuhugi.
Kas on ära tõestatud, et laktoos ja/või gluteen võivad olla põhjuseks, miks mul need probleemid tekivad? Kas on mingi muu asi toitudes, mis selliseid reaktsioone põhjustab ja millest siiani pole arstid mulle teinud ettepanekut hoiduda?

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Kuna lugu on pikaaegne, siis peaks edasiste soovituste andmiseks eelnevalt tutvuma täpsemalt teile tehtud seniste analüüside tulemustega. Kirja põhjal võin vaid öelda, et gluteeni- ja laktoositalumatust teil ei leitud ja sellele hetkel vastu väita ei saa. Saan aru, et tehti ka toiduallergia testid, aga mida täpselt testiti, ei selgu. Täna peaks teie kaebuste võimaliku põhjuse leidmiseks vaatama üle teie toetumise laiemalt ning analüüsima kaebuste teket seoses toidu kui ka elustiiliga. Kui kaebused püsivad soovitan teil pidada toitumispäevikut koos kaebuste kirjeldamisega ja tulla siis vastuvõtule.
Parimatega, dr. Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Lapselaps alakaaluline, peaaegu taimetoitlane

Kas on võimalik toitumisega seotud (lapselaps 18.a. veits alakaaluline,sooviks toitumisest vestelda ja nõu saada?
Ta on peaaegu taimetoitlane. Enesetunne tal igati hea. Kuid mures.
Kuidas ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Arvan, et selle teemaga peaks lapselaps ise soovi korral nõustamisele pöörduma, sest ilma tema toitumist ja liikumisharjumusi teadmata ei saa kuidagi anda soovitusi, seda enam , et toitumine ...

Loe edasi

juustelangus

Tere,
mul on selline mure, et mul tuleb kohutavalt palju juukseid välja. Eriti peale pesu kui neid kammida üritan. Olen mõelnud, et äkki on see toitumisest, aga ma olen ju täiesti normaalkaalus (19a ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Juuste väljalangemine võib olla märgiks teatud vitamiinide mineraalainete puudusest organismis. Kehakaaluga ma seda ei seostaks. Soovitan teil teha kuuri mõne juuste tugevdamiseks mõeldud kompleksvitamiini ...

Loe edasi

väikesed vistrikud näos

Tere!
olen 33 a. mees ja sutsuke ülekaaluline, 185cm ja 95 kg.
tihti tekivad pisikesed mädased vistrikud näo erinevatesse piirkondadesse ja on tundlikud.ei suitseta, kanget alkoholi ei tarvita ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Loodan, et saite minu vastuse kätte juba otse TÜ Meestekliinikusse suunatud aadressilt.
Heade soovidega, dr.Ehala

Loe edasi

Imelik tunne kõhus

Tere!

Olen 18.a. noormees ning põhimõtteliselt on juba mitmeid kuid olnud imelik surve või kuidasiganes seda nimetada südamepiirkonnast veidikene allpool. Tegu ei ole valuga, kuid see valmistab ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kirjas on teie kohta liiga vähe infot, et mingeid otsuseid teha. Pigem arvan, et antud vaevused pole seotud söömisharjumustega ning kui valud kestavad soovitan teil pöörduda uuringuteks oma ...

Loe edasi

Tervislik toitumine

Kus Ma võiksin leida rohkem informatsiooni tervislikust toitumisest, mis puudutaks eelkõige 1- 2 aastaseid lapsi?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Väikelapse toitumisest on palju kirjutanud meie endi lastearstid (näiteks Reet Raukas, Oivi Uibo, jt) ning vastavad väljaanded on praegugi raamatupoodides saadaval. Samuti võib vaadata internetilehekülge ...

Loe edasi

Taaskord jojo efekt

Olen kaalujälgimise kuldliige, meedik ja 37a. Eelnevalt 3x rühmas osalenud ja edukalt kaalu langetanud. Teadmised tervislikust toitumisest peaks nagu ka selged olema, kuid kehakaalu tõusud tekkivad ikkagi. ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kui on soov kaalu langetada selle püsimajäämise eesmärgil, siis ei saa olla kaalulangetamine lühiajaline katsetus, vaid toitumisest peab kujunema elustiil. Väga oluline on aga siinkohal see, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: