Tervisekontroll 11.03.07 / Terviseuuringud

Külastaja küsib:

Tere! Küsimus selline - kui ma sooviksin, et perearst saadaks mind põhjalikku tervisekontrolli (kus aparaat annab teavet kõigist organismi probleemidest, ma ei tea täpselt, kuidas seda nimetatakse - midagi tomograafi-laadset), kuid perearst ei näe selleks põhjust ning väidab, et protseduur on väga kallis, siis mida teha? Olen mitu korda opereeritud erinevatel põhjustel, on probleemid liigeste, südame, kilpnäärme, veresuhkru, kaalu, sisemiste valude jms. Täiesti utoopiline oleks hakata läbi käima kõiki eriarste, et siis igaühele eraldi oma probleemidest rääkida ja kümneid erinevaid uuringuid teha. Kas ja mida saab patsient teha, et saada perearstilt saatekiri põhjalikku tervisekontrolli uuringuks just selle aparaadi abil? Ette tänades, Mare, 42-a. naine

Arst vastas:

Kaja Sepp

dr Kaja Sepp

Perearst

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere!

Arvan, et sellise saatekirja võite saada perearstilt enamasti vaid tasuliseks kompuutertomograafia uuringuks, sest haigekassa ei aktsepteeri sellise uuringu puhul alati perearsti saatekirja. Perearst saab Teid suunata eriarsti juurde, kelle suunamiskirja kompuutertomograafiasse haigekassa aktsepteerib. Ja saatmiseks peab olema ka diagnoos või kahtlus, miks saadetakse. Ka seda kompuuteruuringut hindab arst -radiloog ja tema vaatab just saatediagnoosi alusel seda uuringu tulemust. Kui soovite teha tasulist kogukeha kompuuteruuringut, siis Tallinna Diagnostikakeskuses on see võimalik. Kompuuteruuring näitab aga ainult orgaanilisi, organi anatoomilisi muutusi, talitlushäireid sellega diagnoosida ei saa. Selle jaoks on analüüsid.Ja ühtegi häda see uuring ka ei ravi. Kui Teil on kilpnäärme ja veresuhkru probleemid, siis on kasulik pidada nõu ka endokrinoloogiga, kes vaatab, kas Teie ravi on ikka piisav ning vajadusel suunab kardiloogi või reumatoloogi vastuvõtule. Ja kui see on vajalik, siis suunavad nad Teid ka kompuutrisse.

Tervist ja jõudu soovides,
Kaja Sepp

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Terviseuuringud

Tervisekontroll

Tere, kas Tallinnas ka on võimalik teha kuskil üldine tervisekontroll kui perearst pole saatnud kuhugi edasi kuid sellegipoolest tervisemured on jätkunud?

Kaja Sepp

Vastas dr Kaja Sepp

Tere!

Terviseuuringuid saate teha Tallinna meestekliinikus (ka naised) alates märtsi teisest nädalast. Info ja aja broneerimine meestekliinik@kliinikum.ee või terviseuuring@kliinikum.ee.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi