Aos tiiter küsimus 24.01.07 / Terviseuuringud

Külastaja küsib:

tere
1. kas aos tiiter 381 on väga kõrge, kuda see mõjutab sportimist-kas võib palju? (op ise alles dets 2007); enesetunne on kõikuv, vahel tugev väsimus ja närvilisus.
2. kas pean ennast kuiadgi teistmoodi hoidma kui aos kõrge?

3. kas kõrge aos võib mõjutada teisi vereproovi näitajaid: hdl, LDL jne.

mees 23a, heas vormis üldiselt

ette tänades

Arst vastas:

Kaja Sepp

dr Kaja Sepp

Perearst

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere!

381 on jah pisut kõrgem kui normaalne. Täiskasvanul peaks see olema alla 200. Antistreptolüsiin-O tiiter vereseerumis tõuseb beeta-hemolüütilise streptokoki poolt produtseeritavate erinevate toksiinide toimel. Selle bakteri poolt põhjustatud kroonilise mandlipõletiku puhul on see üks kriteeriume (kuid mitte peamine), et mandlid on mõistlik välja opereerida. Selle tõus jääb tavaliselt pikalt püsima. Samaaegselt võivad olla kõrgemad ka teiste põletikunäitajate väärtused veres ( erütrotsüütide settereaktsioon, C reaktiivne valk, leukotsüütide arv jt.) Kolesterooli , ka HDL ja LDL koesterooli väärtust see enamasti ei mõjuta.
Väsimuse jms põhjuseks on organismi kurnav krooniline põletik mandlites. Oluline on jälgida, et Te ei väsitaks end liialt, ei külmetaks, viirushaiguse puhul raviksite end korralikult terveks (oluline ravi on sel juhul puhkus ja rahu). Organismi vastupanuvõime on sellise kroonilise põletiku foonil pisut alanenud, seetõttu väga suure koorusega trenni, kurnavaid reise jms. pole mõtet ette võtta. Küll aga sobib igasugune mõõdukas liikumine ja karastamine hästi. Kuna selline haigus on nagunii kujunenud pikkamööda, siis selle 11 kuu jooksul op.-ni võite elada oma normaalselt elu.
Tervitades,
Kaja Sepp

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Terviseuuringud

teadmatus?

Tere!
Olen viimased 2 kuud olnud omadega rivist täiesti väljas. Kõik sai alguse reisist, kus haigestusin. Olin 3 päeva kõrge palavikuga 39.9-40.2 vahemikus. Palavik taandus kolmanda päeva õhtul ja ...

Kaja Sepp

Vastas dr Kaja Sepp

Tere!
Teie kirjutisest ei selgu, kas olete ka kurgu-nina-kõrvaarsti juures käinud. Streptokokk pesitseb sagedamini ikka mandlites ja selline krooniline põletik mandlites võibki põhjustada kõiki neid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi