herpese diagnoosimine 17.05.07 / Suguhaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Kas IgM tase 10,2 herpese vereanalüüsis, kus referentsväärtuseks on 10, on piisav alus, et diagnoosida genitaalherpes?
Vereanalüüs oli positiivne HSV-1 suhtes (huuleherpes lapsest saati) ja negatiivne HSV-2 osas.
Kliiniline pilt oli segane, kuna esimese arsti arvates oli tegemist herpesega, kaks päeva hiljem vaadanud arstid olid kahekesi veendunud, et herpes see ei ole ning tegemist on impetiigoga.
Sündmuste käik oli järgmine: Esimese ilma nahata paiga leidsin suurtelt häbememokkadelt esmaspäeval. Ei tea, kas sellele eelnes ville vms, mitte midagi ei tundnud, lihtsalt leidsin üks hetk katkise paiga, nii väikese sõrmeotsa suuruse.Teisipäeva õhtuks oli tekkinud reie siseküljele suur katkise raku moodi haavand, juba selline suurem. Sellele eelnesid õige lühikeseks ajaks väikesed punnid-villid, millest sai siis see suur rakk. Kolmapäeva hommikuks olid samasugune ka teise reie siseküljel. Siis käisin esimese arsti juures ja sain herpese diagnoosi. Katkised kohad ei sügelenud ega kipitanud, olid lihtsald valusad. Samast õhtust hakkasin määrima peale atsükloviiri.
Neljapäeva hommikul andsin vereanalüüsi.
Neljapäevaks olid haavandid suuremad ja neid tuli üha juurde häbemekingu peale. Haavanditest tuli kollakat eritist samuti plaastrile. Reede lõunaks oli haavandeid veel ja asi nii hulluks läinud, et läksin erakorralisse vastuvõttu. Kaks arsti vaatasid ja leidsid, et tegemist ei ole kindlasti mitte herpesega, diagnoosisid impetiigo, samast päevast hakkasin antibiootikume võtma ning salviga määrima. Laupäevaks asi peatus, teisipäevaks olin põhimõtteliselt terve.
Nüüd käisin uuesti esimese arsti juures vereanalüüsi tulemuste pärast. Tema väidab, et on endiselt veendunud, et tegemist oli algselt herpesega.
Ehk- küsimus siis endiselt - kas piiri peal olev IgM väärtus on piisav alus, et diagnoosida uut herpesnakkust?
Kas IgM suudab eristada, kumba HSV tüvega on tegemist - tulemus on ju üks.
Lisan veel juurde, et mul on ka enne olnud streptokoki infektsioon, tookord vähe sügavamates nahakihtides ja teises kohas - käed ja jalad olid üleni paistes.
Tänan vastuse eest!

Arst vastas:

Airi Põder

dr Airi Põder

Dermatoveneroloog

STD & J erapraksis

Herpesviirusest tingitud infektsioone on peaaegu võimatu diagnoosida ainult antikehade olemasolu alusel kuna pole teada kas need antikehed on seotud käesoleva infektsiooni või mõne varasema infektsiooniga. Selleks,et saaks kindlalt väita kas on tegu herpesinfektsiooniga või mädapõletikuga, tuleks teha vatsvad uuringud otse haiguskoldest- molekulaarne uuring herpesinfektsiooni määramiseks (näitab nii HSV-1 kui HSV-2 olemasolu) ja algmaterjali mikroskoopia+ külv aeroobsete mikroobide esinemise suhtes.
Kuna millegipärast ei tehtud teile kumbagi analüüsi, siis ei saa tagantjärlele öelda millega antud juhul tegu oli. Pole mitte sugugi välistatud, et Teil esines nii herpesinfektsioon kui ka nahamädapõletik, kusjuures viimane oli esimese tüsistuseks.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Suguhaigused

gen. herpese ägenemine ja rasedus


Tere. Olen kuu aega rase ja täna tekkis gen. herpese ägenemine. Alustasin Valtrex kuuriga 2 tbl. p. 10 p. jooksul, siiski kahtlus kas soovitate tabletikuuri või mitte.
Tean, et enne sünnitust ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Valtrexi kasutamine raseduse ajal pole vastu näidustatud.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi