Herpes ja vereproov 11.11.06 / Suguhaigused

Külastaja küsib:

Selline lugu. Aastaid tagasi olid mul kahel korral genitaalherpese moodi villid, mõlemal korral olid koldest võetud proovide vastused negatiivsed ja arst vastas, et ju siis ei ole. Aga minule jäi ikka mingi kahtlus. Vereproovi tegemist pidas ta mõttetuks.
Kui plaanisime last, rääkisin ka oma tollasele arstile sellest ja soovisin siiski vereproovi teha, millest arst keeldus. Praegu ootan last ja olen rääkinud nii arstile kui ämmaemandale soovist herpese vereproovi teha. Mõlemad on kategooriliselt selle vastu.
Nii haigla kui erakabineti arstide põhjendused on ühesed, et teadmine, kas mul on herpes ei anna mulle mitte midagi ja parem kui ma seda ei teaks. Ja pealegi enamus inimesi on nagunii selle viiruse kandjad. Ja kuna haigusele ei ole leitud püsivat ravi, on antikehade vereproovi tegemine täiesti mõttetu, ajab mind kindlasti närvi ja pealegi, kui mul ka on herpes, ei pruugi see enam kunagi välja lüüa. Ja et see nagunii ei mõjuta kuidagi rasedust ega sünnitust.
Ma olen täiesti teadlik sellest, mis haigus on herpes ja kui paljud inimesed seda kannavad ja selle mõjust rasedusele. Aga ma ei saa aru, miks mul ei ole õigust teada saada, kas ma siis olen selle haiguse kandja või mitte. Erinevate arstide äravahetamiseni sarnased vastused on viinud mind ainult mõttele, et kas selle vereproovi tegemine on neile kallis ja sellest keeldumine Pärnu kohalik poliitka...
Kuna ma olen ise täpne ja konkreetne inimene, tahan ma teada, kas asjad üht või siis teistpidi. Ja see teadmatus ei meeldi mulle. Ja just nüüd, oodates last, tahaksin ma vastust küsimusele, et kas ma kuulun selle enamuse hulka, kes "nagunii herpest põevad".
Mida ma peaksin tegema või kuhu pööduma, et ma saaksin seda vereproovi teha ja oma küsimusele vastuse?

Arst vastas:

Airi Põder

dr Airi Põder

Dermatoveneroloog

STD & J erapraksis

Teil on õigus- vereproovi kaudu saab määrata kas Teil on HSV-1 ja HSV-2 vastaseid antikehi, mis näitavad, kas Te olete nakatunud herpesviiruse poolt põhjustatud infkektsiooni. Kuna ravi/raseduse jälgimise seisukohalt ei oma antikehade puudumine või olemasolu tähtsust, siis tavaliselt neid analüüse haigekassa poolt tasutavate analüüsidena ei tehta.
Kui Te soovite herpesviiruse vastaseid antikehi määrata, siis tuleb Teil pöörduda mõnda erakliinikusse, kus Te saate oma analüüside eest ise maksta.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Suguhaigused

Genitaalherpes

Tere! Paar nädalat tagasi olin esimest korda vahekorras. Kasutasime kondoomi, kuid tegin partnerile suuseksi ning võisin kokku puutuda ka nö tema kehavedelikega. Kuskil nädala pärast tundsin enda tupel ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Kui herpese proov võeti verest, siis antikehad, mida määratakse ei pruugi nii kiiresti tekkida - seega varases järgus võib vereproov valetada. Vereproovi võib uuesti korrata kuu aja pärast, ...

Loe edasi

suguhaiguste levimine oraalseksi teel

millised suguhaigused levivad oraalseksi harrastades?

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Kõige sagedamini levivad oraalseksiga gonorröa, herpes ja süüfilis.

Loe edasi

herpes

kuidas herpes levib?

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Herpes levib otsesel kokkupuutel herpeetilisest infektsioonist tingitud haiguskoldega:
-villidega genitaalidel,
-külmavillidega huultel,
-piirkondadega, kus toimub kokkupuute ajal ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi