huuleohatis--> genitaalherpes??? 01.06.04 / Suguhaigused

Külastaja küsib:

Te väitsite, et HSV viirusele on omane asümptomaatiline eritumine, mistõttu viiruse aktivisiseerumise ajal ollakse nakkusohtlik. Tean, et see kehtib genitaalherpese korral, ehk siis HSV-2 e korral, kuid kas ka siis huuleherpese (HSV-1) korral on samasugune risk. Siin netis on arstid nagu natuke kõhkleval seisukohal, et kas huuleherpes, ehk ohatis on nakkusohtlik ka asümptomaatilise kaudu... Saate ju aru kyll, mida ma mõtlen... et kas on mingit teaduslikku alust öelda, et kas siis ikkagi nakkub, või mitte? Kas julgete emba kumba väita... või puudub selle kohta kindel informatsioon? Kas keegi on huuleherpese mitteaktiivses faasis teie praktika põhjal nakatunud genitaalherpesesse?
Sel juhul tuleks ju kondoomi vahetada ka enne vahekorda, kui tüdruk on ainult kord või paar kondoomiga peenist limpsanud, sest muidu võib tydruk nakatuda ka genitaalherpesesse, kui tal enne juba huuleherpes olemas ?

Arst vastas:

Airi Põder

dr Airi Põder

Dermatoveneroloog

STD & J erapraksis

Kirjanduse andmetel võivad infektsioonohtlikud olla 4.7 - 9 % HSV- 1 ja/või HSV-2 positiivsetest patsientidest ja pole oluline kus need viiruse lokaliseeruvad - kas genitaalidel või suus.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Suguhaigused

Genitaalherpes?

Eesnahale on tekkinud väiksed heledad punnid, 3tk ühel pool grupis, 4-5tk teisel pool (pilt).
Kaitsmata juhuvahekordi pole viimase 9 kuu jooksul olnud, kogu aja sama püsipartneriga.
Kas tegu ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Mulle tundub pildi järgi, et tegemist on pigem nakkusliku molluskiga, mitte genitaalherpesega. See on samuti viirushaigus, kuid võib levida ja muid teid pidi peale seksuaalse nakatumise (nt.basseinist ...

Loe edasi

(Genitaal)herpes?

Pärast juhuslikku kaitsmata vahekorda tekkisid ca 3 nädalat hiljem kliitori kõrvale kaks üksteisega koos olevat villikest ja üks punane laik häbememokale. Enne villikesi oli piirkond valulik ja justkui ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Teie haigussümptomite kirjeldus sobib küll genitaalherpesele: kaebuste tekkimine peale juhuslikku vahekorda, villikesed, valulikkus jne. Herpese puhul on valulikkus tavaline sümptom, mis omakorda ...

Loe edasi

Valged punnid peenisel

Mul on mure peenise eesnaha all ja selle kile juures olevate valgete tüügaste ja punaste pväikeste villidega. Ükssõbranan ütles ,et see võib olle genitaalherpes aga ei oska mingit seisukohta võtta. Käisin ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Genitaalherpesele on iseloomulikud väikesed grupeeritud villikesed, mis katki minnes jätavad valulikke erosioone, mõne aja pärast erosioonid paranevad ja tekivad samale kohale uuesti villikesed. ...

Loe edasi

Herpes raseduse ajal

Olen rase ja välja lõi genitaalherpes (herpes on välja löönud ka korra enne rasedust). Sooviksin teada, kas peaksin läbi tegema Valtrexi tabletikuuri või piisab hetkel ka nt Zovirax kreemi kasutamisest. ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Zovirax paikselt manustatuna ei tohiks lapsele ohtu kujutada.
Valtrexi infoleht ei soovita Valtrexit raseduse ajal kasutada, kui tegemist ei ole tõsise näidustusega. Kui Teil haigussümptomid ...

Loe edasi

genitaalherpes

olen genitaalherpesega olnud hädas juba seitse aastat.Kohtusin teiega aastal 2001-soovitasite läbi teha supressioonravi. Kasutasin Valtrex-t üksteist kuud järjest iga päev ühe tableti-elu oli enam-vähem ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Genitaalherpese sagedused retsidiivid viitavad paraku Teie nõrgestatud immuunsüsteemile.
Ganitaalheprse ravi maksmisel tuleb õnneks haigekassa appi.Nimelt kehtib eelmisest aastats seadus, et kui ...

Loe edasi

Papilloomviirus suguelundite piirkonnas.

Küsimus suguelundite papilloomviiruse ravimise kohta.
Minu günekoloog kirjutas mulle välja ravimi nimega Wartec(lahus) ja samuti tabletid Valtrex.Kas need ravimid on antud juhul kõige õigemad ja ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Wartec on laialt kasutatuv ravim HPV poolt põhjustatud viirusinfektsioonide- nagu on teravad kondüloomid - puhul. Valterx`it kasutatakse HSV poolt põhjustatud viirusinfektsioonide - genitaalherpes, huuleohatis, ...

Loe edasi

herpese kahtlus

Tere,

Selline probleem, et mu tüdrukul oli huuleohatis ja suudlemisega levis see minule ka. Mul pole huulel ohatis suureks läinud kuna hakkasin kohe Acic kreemi kasutama. Paar päeva hiljem ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

On igati tõenäoline, et herpesviirus võib levida suu piirkonnast genitaalidele. Samas võivad punetust genitaalidel põhjustada ka väga paljud teised põhjused peale herpesinfektsiooni- kõige sagedasemini ...

Loe edasi

ohatise nakkusohtlikus...

tere...
kuda selle ohatise ja herpesega siis ikkagi on... kas huuleohatis nakkab ainult sel perioodil, kui ta huulel on, või võib nakatada ka mitteaktiivses faasis? kui ta on koguaeg nakkusohtlik, ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

HSV viirusele on omane asümptomaatiline eritumine, mistõttu viiruse aktivisiseerumise ajal olete nakkusohtlik. Toimub siis HSV viiruse eritumine genitaalide või suu limaskestadel.

Nakkuse ...

Loe edasi

herpes ja suudlus

On juttu olnud, et HSV2 levib ka suudlemisel. Samas sümptomeid on ainult genitaalide piirkonnas olnud. Kuidas võin teada, kas võiksin suudlusega kedagi nakatada? Ega vist täpselt ei teagi ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

HSV-2 viirusest tingitud infektsiooni levik suudlemisel on võimalik siis kui esineb vastava viiruse eritumine - kas siis sümptomaatiline (huuleohatis) või asümptomaatiline.

Loe edasi

Villid

Olen 25 aastane mees.
Suguelundile on tekkinud villid, umbes 10-20tk. Aeg ajalt vaid sügelevad aga muidu on naha ühte värvi, ei ole kunagi lõhki läinud ega veritsenud.
Mujal keha osal selliseid ...

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

Tõenäoliselt võib tegu olla genitaalherpesega, aga see on ainult hüpotees. Diagnoosimiseks tuleks kindlasti haiguskollete näha ja võtta vastavad uuringud villide sees olevast vedelikult.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi