IV astme ROP 27.12.06 / Silmahaigused

Külastaja küsib:

Tere,
mul laps sündis sügavalt enneaegsena ning arenes IV astme (ühes silmas a, teises b) ROP. Nüüdseks on tehtud kolm operatsiooni (laser, tsirklaazide paigaldus ja äravõtmine). Viimane operatsioon oli augustis. Nüüdseks on haigus taandunud ning ühes silmas võrkkestaga kõik korras, teises pooleldi lahti (keskosa küll kinni), nägemisteravus -2.
Kuigi ROP kulg on erinev, oskate ehk praktikale tuginedes öelda, kui kaua võtab aega, et laps korralikult vaatama hakkaks - st selgelt on aru saada, et ta näeb ümbrust, mänguasju jmt, kuid ta ei vaata siiani selgelt otsa. Samuti on nii, et kui ta mängib, võtab ta mänguasju kõrvalt pigem kobamisi kui et kõigepealt vaatab ja siis haarab. Sünnijärgselt on tal vanust 10 kuud. Tean, et ühest vastust on keeruline anda, kuid ehk oskate praktikale tuginedes üht-teist öelda. Suur tänu!

Arst vastas:

dr Tiina Pakosta

Oftalmoloog

Silmakeskus Laservisioon

Tere,

Tõepoolest on Teie küsimusele last nägemata raske vastust anda.
Siinkohal võib ainult oletada, et lapse nägemisfunktsioonid on läbipõetud haiguse tagajärjel muutunud (nägemisteravuse langus,vaateväljade piiratus). See on tavaline asjade kulg nendel juhtudel, kui haigus areneb kolmandasse, neljandasse või viiendasse staadiumi.
Teie juhtumi juures on oluline see, et laps näeb ja et haigus siiski pidurdus.
See aitab Teie lapsel eakohaselt areneda.
Milline saab olema Teie lapse nägemine tulevikus, saame hinnata testide abil, siis kui laps testidele objektiivseid vastuseid annab.

Parimate soovidega

Tiina Pakosta

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Silmahaigused

Silmapöhi

Tere.
Meie laps sündis enneaegsena 30. rasedusnädalal. Silmaurringud tehti 3 ja 4 kuuselt ja köik oli korras. 6 kuu silmakontrolli käigus avastati 4 staadiumi silmapöhja lahtiolek ja silmapöhi oli ...

Vastas dr Leo Schotter

Enneaegsete retinopaata (ROP) on ravivõtetelt väga mitmekesine olenevalt haiguse raskusastmest ja üldiselt väga madala eduprotsendiga.
Ilmselt on olnud juttu silma refraktsiooni häirest (suurem ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi