lühinägelikkus 07.08.01 / Silmahaigused

Külastaja küsib:

Tere doktor!

Olen 27 aastane naine ja minu üks silm on midagi -5 ja teine umbes -6. Läätseid olen kandnud juba 7 aastat vaheldumisi prillidega. Nendest 2 aastat aga ainult läätsesid päevast päeva. Mingeid probleeme õnneks pole olnud. Tahan küsida, kas läätse ja silma vahele nähtamatud tolmukübekesed ei kahjusta (ei söövita)silma sarvkesta? Muretsen sellep8rast, et aasta tagasi sain paremale silmale pisut tugevama miinuse. Kas läätsid päevast päeva üldse tohib kanda või peab seda tegema vaheldumisi prillidega? Ja veel tunnen lähemat huvi, kas operatsioon enamikul juhtudel õnnestub 100% või ei? Kas kellegi on operatsioon ebaõnnestunud? Kas sellisel juhul jääb pimedaks? Üks silmaarst ütles, et kui operatsioon ei õnnestu 100% ja jääb väike miinus näiteks, et siis ei või enam kunagi läätsi kanda vaid pean eluaeg jääma prille kandma. Seda kardan ma kõige rohkem sest prillidega koguaeg olla ei tahaks. Kuulnud olen ka seda, et kui laseroperatsioon ka õnnestub täielikult, siis mõne aasta pärast läheb nägemine uuesti kehvaks. Kas see on tõsi? Missugune variant on efektiivsem, kas kirurgiline lõikus või laseroperatsioon just minu miinuste puhul? Tänan teid ette vastuse puhul.

Arst vastas:

dr Leo Schotter

Läätsede kandmine kogu päev (ja sageli lisaks pool ööd) pole silmadele sugugi tervislik. Soovitav on kanda läätsi mitte üle 10 tunni päevas ja ülejäänud aja anda silmadele prillidega puhkust. Läätsed siiski mõjutavad silma ainevahetust ja pidevalt ainult läätsedega elades võivad silmad neid ühel heal päeval üldse enam mitte taluda.

Normaalselt läätse ja silma vahel mingit 'prügi' ei tohiks nagu olla. Võib-olla on läätsed saastunud ja vanad, võib-olla on silma sarvkesta pind kahjustunud. Seda tasuks lasta kontrollida.

Nüüd operatsioonist. Mitte ühegi lõikusviisi puhul pole 100% garanteeritud 100% nägemine. Mida väiksem on nägemishäire, seda enam on garanteeritud täilik nägemine.Tavakirurgiliselt on sellise miinuse puhul (-5, - 6) täielik miinuse likvideerimine võimalik ja eduprotsent ca 85. Ülejäänud juhtudel jääb väike jääkmiinus, nii kuni -1. Ka sellise nägemisega enamalt prille ei vajata, või kui siis ainult hämaras auto juntimine jne. Lõikuse tulemus sõltub aga mitte ainult miinusest, vaid ka silma ehitusest. Seetõttu täpsema proognoosi jaoks peaksite ikkagi silmakirurgi külastama.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Silmahaigused

Lühinägelikkus

Ma tahaksin teada, et kuidas saab lühinägelikkust parandadada prillide ja laserravi abita. Ette tänades!

Vastas dr Tiina Pakosta

Tere,

Nii prillid kui ka laserravi on mõeldud lühinägelikkuse korrigeerimiseks.
Teisi alternatiivseid võimalusi ei oska Teile kahjuks soovitada.

Parimate soovidega

Loe edasi

Juhiload

Mis on piir (lühinägelikkus), et saada autojuhiload? Ehk teisisõnu kui kangete prillidega veel antakse juhilube.

Vastas dr Tiina Pakosta

Tere,

Prillide optiline tugevus ei ole näitajaks juhilubade saamisel. Oluline on see, et oma prillidega näeksite nägemistabelit 0,8.

Parimate soovidega

Tiina Pakosta
Loe edasi

lühinägevus ja rasestumine

Tere? Mul on lühinägevus (-5,5).Kas see on takistuseks,kui ma soovin rasestuda?Kuidas võib see mõjuda tulevikus minu lapse silmanägemisele?Tänan!

Vastas dr Tiina Pakosta

Tere,

Lühinägelikkus ei ole mitte mingisuguseks takistuseks rasestumisel. Teie lapse nägemisele Teie lühinägelikkus ei mõju.

Parimate soovidega

Tiina Pakosta

Loe edasi

jäädavad halod

Tere!

Kui suur on tõenäosus, et peale LASIK operatsiooni (lühinägelikkus -4,5, pupilli laius 8,4mm ) tekivad jäädavad halod pimedas ja hämaras?

Ette tänades,

Marika

Vastas dr Leo Schotter

Kuna on tegemist piisavalt laia pupilli mõõduga, siis tõenäosus on.
Vt http://www.lasikdisaster.com/largepupils.htm

Loe edasi

Lühinägelikkus

Tere!

Minu 11-a lapsel avastati sel sügisel kerge lühinägelikkus ja arst veel prille ei kirjutanud. Minul on tugev lühinägelikkus ja mäletan, et minulgi sai see alguse sellises vanuses. Paljud ...

Vastas dr Leo Schotter

Lühinägevus on alati geneetiliselt määratud silmaehituse eripära ja selle kujunemist pole võimalik pidurdada. Lühinägevus tekib kasvueas ja suureneb kasvuea vältel kuni silm on välja kasvanud, nii vanuseni ...

Loe edasi

lühinägelikkus

Tere

Kas prillide kandmisel on mõttet, kui üks silm on -0,75 ja teine -0,25?

Vastas dr Leo Schotter

No kui on tahtmine midagi ka kaugemal selgesti näha, siis on. Silma tervise aspektist pole vahet, kas vaadata läbi prilli või mitte.

Loe edasi

lühinägelikkus

kas päritud lühinägelikkust saab ka ravimite jne. ravida?

Vastas dr Leo Schotter

Ei.

Loe edasi

Silmaoperatsioon

Olen 23 aastane kaunitar, lühinägelikkus 6.5. Soovin saada tagasi nägemist. Mis tingimustel on see võimalik? KS

Vastas dr Leo Schotter

Selleks peaks vastuvõtule tulema, siis silma uurides selgub, kas lõikus on ka võimalik ja milline meetod on sobiv. Vt www.silmaarst.ee

Loe edasi

lühinägelikkus

Tere! Mida arvata nõelravist lühinägelikkuse korrigeerimiseks?

Ette tänades!

Vastas dr Leo Schotter

Nõelraviga ei ole võimalik väljakujunenud lühinägevust muuta.

Loe edasi

pärilikkus

Tere! Kui mehel on väga tugev lühinägelikkus, naisel on silmad korras, kui suur tõenäosus on nende lapsel pärida isa lühinägelikkus? Mehe isal on samuti see probleem. Tänan vastuse eest!

Vastas dr Leo Schotter

Lühinägevus, kui silma ehituse eripära on tõesti sageli päriliku laadi. Mitta alati ei avaldu see aga igas põlvkonnas, kuid kandub edasi järgmistele põlvedele varjatult. Kui mõlematel vanematel on suur ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi