lühinägelikkus 07.08.01 / Silmahaigused

Külastaja küsib:

Tere doktor!

Olen 27 aastane naine ja minu üks silm on midagi -5 ja teine umbes -6. Läätseid olen kandnud juba 7 aastat vaheldumisi prillidega. Nendest 2 aastat aga ainult läätsesid päevast päeva. Mingeid probleeme õnneks pole olnud. Tahan küsida, kas läätse ja silma vahele nähtamatud tolmukübekesed ei kahjusta (ei söövita)silma sarvkesta? Muretsen sellep8rast, et aasta tagasi sain paremale silmale pisut tugevama miinuse. Kas läätsid päevast päeva üldse tohib kanda või peab seda tegema vaheldumisi prillidega? Ja veel tunnen lähemat huvi, kas operatsioon enamikul juhtudel õnnestub 100% või ei? Kas kellegi on operatsioon ebaõnnestunud? Kas sellisel juhul jääb pimedaks? Üks silmaarst ütles, et kui operatsioon ei õnnestu 100% ja jääb väike miinus näiteks, et siis ei või enam kunagi läätsi kanda vaid pean eluaeg jääma prille kandma. Seda kardan ma kõige rohkem sest prillidega koguaeg olla ei tahaks. Kuulnud olen ka seda, et kui laseroperatsioon ka õnnestub täielikult, siis mõne aasta pärast läheb nägemine uuesti kehvaks. Kas see on tõsi? Missugune variant on efektiivsem, kas kirurgiline lõikus või laseroperatsioon just minu miinuste puhul? Tänan teid ette vastuse puhul.

Arst vastas:

dr Leo Schotter

Läätsede kandmine kogu päev (ja sageli lisaks pool ööd) pole silmadele sugugi tervislik. Soovitav on kanda läätsi mitte üle 10 tunni päevas ja ülejäänud aja anda silmadele prillidega puhkust. Läätsed siiski mõjutavad silma ainevahetust ja pidevalt ainult läätsedega elades võivad silmad neid ühel heal päeval üldse enam mitte taluda.

Normaalselt läätse ja silma vahel mingit 'prügi' ei tohiks nagu olla. Võib-olla on läätsed saastunud ja vanad, võib-olla on silma sarvkesta pind kahjustunud. Seda tasuks lasta kontrollida.

Nüüd operatsioonist. Mitte ühegi lõikusviisi puhul pole 100% garanteeritud 100% nägemine. Mida väiksem on nägemishäire, seda enam on garanteeritud täilik nägemine.Tavakirurgiliselt on sellise miinuse puhul (-5, - 6) täielik miinuse likvideerimine võimalik ja eduprotsent ca 85. Ülejäänud juhtudel jääb väike jääkmiinus, nii kuni -1. Ka sellise nägemisega enamalt prille ei vajata, või kui siis ainult hämaras auto juntimine jne. Lõikuse tulemus sõltub aga mitte ainult miinusest, vaid ka silma ehitusest. Seetõttu täpsema proognoosi jaoks peaksite ikkagi silmakirurgi külastama.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Silmahaigused

Silmapõhjad

Tere!
Hiljutisel silmaarsti visiidil viibides leidis arst mu silmapõhjade servad õhukesed, õrnad, rebenemisaldid olevad ning soovitas nende tugevdamiseks laserravi. Sellest haigusest teadasaamine ...

Vastas dr Tiia Jugaste

Kõige sagedasem põhjus silmapõhja perifeeria õhenemiseks on lühinägelikkus, kus silmamuna n.ö.venib välja ja kõik silmamuna kihid õhenevad,, eriti aga võrkkest.Kui kaasnevad ealised muutused,silma trauma ...

Loe edasi

hallid silmanurgad

5 kuusel imikul mõlemas silmas silmavalge nii välis-, kui sisenurk on hallikad, sümmeetriliselt . Pupilli ümber on silmavalge aga valge. Ei tea kas oli see sünnimomendist või tekkis hiljem, märkasin kuskilt ...

Vastas dr Tiina Pakosta

Tere,

Juhul kui teie lapsel on tegemist pisarakanali ummistusega, siis oleks pisarajooks ja silmade rähmatamine teda saatnud sünnist saati.
Arvan, et teie lapsel on hetkel tegemist silma ...

Loe edasi

glaukoomist pime silm ja tänapäeva võimalused

Tere!
Kas tänapäeval on juba kuskil maailmas võimalik "nägijaks teha" sekundaarglaukoomi tõttu (diabeedist)pimedaks jäänud silma (valgustaju on minimaalne), millel on ka lääts eemaldatud?

Vastas dr Tiia Jugaste

Glaukoomist pimedat silma ei ole võimalik tänapäeval ei Ameerikas ega Venemaal nägijaks teha, sest nägemisnärv on sellisel juhul kärbunud, aga närvi me veel asendada ei oska.

Loe edasi

Hall kae

Tere!
Kas halli kaed saaks natuke ravida alternatiivmeditdiinimeetoditega, näiteks magnetitega vms? Kuidas halli kae arengut pidurdada? Olen 57.aastane.
Tänades,
Aili

Vastas dr Tiina Pakosta

Tere,

Kahjuks jään sellele küsimusele vastuse võlgu, kuna ei ole halli kaed selliste meetoditega ravinud. Soovitaksin teile siiski operatsiooni, mis on tänapäeval kiire ja turvaline.

Loe edasi

silma suuruse muutus

tere
ca aasta tagasi tuli mul silmal võrkkest lahti ja siis ka edukalt opereeriti. Kuid kahjuks jäi see silm teisest väiksemaks. Pole küll "esimeses nooruses" ja probleem ehk ei olegi niivõrd ilusas ...

Vastas dr Tiia Jugaste

Väiksemat silma suuremaks muuta ei saa, aga plastilise laugude operatsiooniga on võimalik korrigeerida laugude asendit, nii et erinevus oleks vähem märgatav.Opereeritud silma ülalau kirurgiline tõstmine ...

Loe edasi

Kas võib olla seeseotud silmadega?

Päeval, kui autoga sõidan ei ole midagi, kui aga videvik saabub on raske sõita, tekib hirm - silmades nagu virvendaks ja tekib paanika, et ei saa sõita

Vastas dr Tiia Jugaste

Soovitan pöörduda silmaarsti poole,sest mitmed silmahaigused võivad alata hämaras nägemise häiretega.Vajalik on eelkõige vaatevälja uuring ja silmapõhjade põhjalik kontroll silmaavade laiendamise järel, ...

Loe edasi

Epi-Lasik

Tere
Käisin septembris Epi-Lasik operatsioonil. Varem oli nägemisteravus -1.25 mõlemal silmal. Millest võib olla tingitud see et ma oma endiste prillidega näen oluliselt paremini kui ilma? Esitasin ...

Vastas dr Tiina Pakosta

Tere,

Soovitaksin Teil selle küsimusega pöörduda teid opereerinud kirurgi poole ja kindlasti lasta uurida silmade optilist ehitust. Võib olla see on tingitud silmade ehituse muutusest?
Loe edasi

Glaukoomi laserravi

Tere

Käisin 2 päeva tagasi glaukoomi laserravil, silm pole enam punane ega valuta , kas on vajalik võtta haigusleht ja kui pikaks ajaks ??
Enne laserravi oli nägemine selgem ja parem ...

Vastas dr Tiia Jugaste

Glaukoomi puhul tehakse mitmesugust laserravi, enamasti nägemine ei halvene, aga võimalik on rõhu tõus ja ka põletikuline reaktsioon, mis võib nägemist halvendada.
Soovitan pöörduda laserravi teostanud ...

Loe edasi

1 silm +, teine -

Tere

Töötan arvutiga, õhtuks on silmad tihti väsinud, eriti parem. Tean juba aastaid, et mul parem silm hästi ei näe kaugele. Nüüd otsustasin teha prillid. Prillipoe müüja kontrollis mu nägemist ...

Vastas dr Tiia Jugaste

On küll võimalik saada prille erinevate klaasidega,aga kui tehakse tööprill -klaasiga, võib see silma veel rohkem väsitada.Lisaks ei pruugi väga erinevate klaaside puhul silmade koostöö säilida, mis tekitab ...

Loe edasi

LASIK vs. PRK

Tere! Olen otsustanud silmade laseroperatsiooni teha (hetkel mõlemad -3). Käisin ka konsultatsioonil-kontrollis, mõlemad meetodid oleksid sobivad. Sellegipoolest on mul kahtlus, kumma kasuks otsustada. ...

Vastas dr Tiia Jugaste

Komplikatsioonivaba kirurgiat ei ole !
Maailmas tehakse enamus laseroperatsioone LASIK meetodil, ehk aitab see teadmine teil otsustada. Vaevalt on nad kõik osavate müügiinimeste ohvrid.
Kui ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi