kontaktläätsed 23.03.04 / Silmahaigused

Külastaja küsib:

Mul oleks mõned küsimused kontaktläätsede kohta: Kui vanalt võib hakata kasutama kontaktläätsi? Kui mul on üx silm -2,25 ja teine silm -2,5 kas ma võin siis kanda kontaktläätsi? Kui olex võimalik, siis ma sooviksin rohkem informatsiooni kontaktläätsede kohta saada, et kas need on ka mingil moel kahjulikud jms.

Ettetänades:
tydruk

Arst vastas:

dr Leo Schotter

Läätsi võib kasutada prillide asemel vanusest, kus inimene saab ise hakkama nende silma panemise ja äravõtmisega, seega ka päris lapseeast, aga olulise nägemispuude korral. Silma kasvamine ja nägemise muutumine pole seejuures oluline, kuna läätsi vahetatakse piisava sagedusega. Kõige silma- sõbralikumad on ühekuulise kandmisajaga läätsed.
Läätsed on võõrkeha silmas ja kahjustavad silma sarvkesta ainevahetus, muutes selle aastate jooksul õhemaks ja tekitab veresoonte sissekasvu sarvkesta. Üldine reegel - mida lühemat aega läätsi päevas kannate, seda parem ja seda rohkem aastaid olete üldse läätse kandja. Siit järeldus, kui ei pruugi läätsi üldse - kõige parem.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Silmahaigused

kontaktläätsed

Tere sooviksin teada et kui suure miinusega saab üldse kontaktläätsi kanda?

Vastas dr Tiina Pakosta

Tere,

Laservisiooni prillipoe laos on võimalik saada koheselt kontaktläätsi tugevusega kuni -10,0ni. Eritellimusel on võimalik tellida läätsi kuni -20,0ni.

Parimate soovidega
Loe edasi

Kontaktläätsed

Tere! Ma olen kandnud umbes pool aastat kontaktläätsesid. Algul ei olnud kontaktläätsed üldse silmas näha, aga praegu on silmavalgel väga hästi näha kontaktläätse piirjooned. See tekitab ebamugavust teise ...

Vastas dr Tiia Jugaste

Ei oska täpselt vastata.Võib - olla panete lihtsalt kontaktläätse rohkem tähele, sest teate, et see on silmas ja oskate seda näha ?.Kas konaktläätse serva juures on laienenud veresooni ? Sellisel juhul ...

Loe edasi

kontaktläätsed

Tere!
Olen vaadanud eelnevaid teemasid kontaktläätsede kohta, kuid pole ikkagi vastust saanud. Kui ma tahan kontkatläätsesid kasutama hakata, kas siis peab külastama silmaarsti, kes vaatab minu silmad ...

Vastas dr Leo Schotter

Kontaktläätsed sobitab ja õpetab kasutama prillipoes olev optik v prilliarst. Kontaktläätsi saab enamikus suuremates prillipoodides.

Loe edasi

lühinägelikkus...

olen 30-astane. olen kandnud juba varasest kooliajast prille. viimased olid aastaid -6 ja -7. viimase poole aasta jooksul langes nägemine -11 ja -12 ni. olen paanikas.

Vastas dr Leo Schotter

Ju siis otsustasid silmapõhjad venida. Teha pole selle vältimiseks siiski midagi. Nii suure lühinägevuse korral annavad kontaktläätsed kindalasti parema nägemise kui prillid.

Loe edasi

prillid või kontaktläätsed

Tere!

Mul on silmad -2,0 ja -2,5. Kumbasid on kasulikumad kanda, kas prille või kontaktläätsesid?

Aitäh!

Vastas dr Leo Schotter

Prillid on kirdlasti süütumad, kui kontaktläätsed. Läätsede kandmisel võib tekkida terve rida võimalikke tüsistusi.

Loe edasi

Silmahaigus.

Mida teha kui su silmad on haiged, noh ei näe kaugele ja kuigi ma kannan prille ei lähe nägemine paremaks? Mida teha et seda natukenegi paremaks teha?

Vastas dr Leo Schotter

Ilmselt on tegemist lühinägevusega, mis pole iseenest veel silmahaigus kui prillidega nägemine on korras. Prillid lühinägevust ei peranda, annavad nägemist. Lühinägevuse puhul on nägemiseks 3 võimalust: ...

Loe edasi

silmad

Tere! Käisin täna silmaarsti juures, kuna silmad on tihti õhtuks väga väsin ja valutavad. Ja silmanägemine pole ammu juba eriti hea olnud. Saingi prillid. Parem silm on -1,25 ja vasak -1,0. Kas mul võivad ...

Vastas dr Leo Schotter

Lühinägevus on silma ehituslik nägemishäire, mis iseenesest ei kao kunagi. Prillide alternatiiviks on kontaktläätsed ja nägemist taastavad lõikused.

Loe edasi

kehv silmanägemine

Tere!
Olen 30 aastane naisterahvas. Mulle kirjutati prillid üks silm -2,0 ja teine -2,5. Kas sellise kangusega prille on soovitav kanda kogu aeg, või ainult vajadusel

Ettetänades

Vastas dr Leo Schotter

Sellise nägemisega ilma prillita vist eriti ei näe küll midagi. Koduses tingimuses ja väiksemates ruumides saab muidugi ka ilma hakkama. Prilli kandmine või mittekandmine iseenesest nägemist ei paranda ...

Loe edasi

solaarium ja läätsed

tere!
kas läätsedega tohib solaariumis käia või naturaalset päikest võtta?
olen kuulnud nii üht- kui teistpidi arvamusi, ja ei oska seisukohta võtta.. mida spetsialistid arvavad?
mariet

Vastas dr Leo Schotter

Solaariumis võivad kontaktläätsed olla, kuid soovitav ka kaitseprilli kasutada. Mererannas võivad läätsed ikka silmas olla, ujumisel vast mitte, kui peadpidi veeall olla.

Loe edasi

kontaktläätsed ja silmad

Tere Doktor!

Ma kannan kontaktläätsesid alates 1992 aastast, kasutan aastaseid läätsi.

Ja mu küsimus oleks, kas läätsed võivad silma sarvkesta kahjustada nii, et kunagi on mul vaja ...

Vastas dr Leo Schotter

Jah, juhul kui õnnestub saada väga tugev sarvkesta põletik, mis paranedes jätab sarvkestale läbipaistmatu armi. Siiski sellised kahjustused on üliharvad. Eestis tean paari patsienti.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi