mandlid ja reuma 05.05.05 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

Tere, mure järgmine. Olen 26-aastane naine. Aastaid on olnud mure põletikuliste kurgumandlitega ja aastaid on raviks kirjutanud perearst antibiootikume. 1,5 aastat tagasi käisin mandlioperatsioonil, peale seda olen antibiootikume tarvitanud veel vähemalt kolmel korral. Perearst ütleb on mul osaliselt jäetud parem kurgumandel alles, polikliiniku kurguarst kinnitas sama ja et kurgus on ka bakter alles, sõin jälle uued antibiootikumid, mis arstide sõnul pidid nüüd mõjuma kuna on uue toimega, Klacid oli vist. Käisin ka opereerinud arsti juures, et ehk oleks vaja uus lõikus, tema väitis, et allesolev osa on neelumandel ja seda ei ole vajalik(võimalik) opereerida ning, et aastate möödudes läheb tervis paremaks ja et lõpetagu ma nende antibiootikumide manustamine ära, polevat kasu ja kõrvaltoimetega. 2 kuud tagasi läks mul pöidlaliiges valusaks, samuti hüppeliiges kannakõõluse juurest, nad ei valuta ega ole paistes, kuid teatud liigutustes on valusad. Kuna mingi vereanalüüsi näitaja oli 431, kuigi normaalne on`

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!
Pöidlaliigese ja kannakõõluse valu ei pea just tingimata tõsist kroonilist liigeshaigust tähendama. 431 on ilmselt ASO tiiter ja norm on alla 200. Ega kurk ja kurgumandlid pole ainus koht, kus streptokokk võib kasvada. Kas hambad on korras?
Samas mandlioperatsioonist jäänud haige jääkkude võib probleemi tekitada küll. Võtke veel üks kurguspetsialisti(opereeriva) arvamus!

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

AOS-tiiter

Tere,
Minul on mureks pikaaaegselt kõrge AOS-tiiter veres ja sellega kaasnev palavik. Oktoobri lõpus diagnoositi mul reuma ja määrati raviks penitsiliini süste (kord kuus) ja planquel-tablette. Tiiter ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
See tiiter on tõesti väga kõrge! Kas mandlid on ikka välja võetud?
Plaquenil ei vähenda AOS-tiitrit(s.o. streptokokkide vastaste antikehade hulka), vaid kaitseb omamoodi organismi nende ...

Loe edasi

Reuma

Tere Dr.Kati Otsa!
Olen kuulnud kullatablettidest . Kas on olemas ?

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Jah, on olemas. Nimeks on Ridaura.

Loe edasi

Kas reuma?

Tere! Kas oskate minu vaevusi kommenteerida: Mõned aastad tagasi olid mul sõrmed hommikuti paistes ja valulikud, veri aga oli korras ning luudes muutusi ei olnud. Vahepeal kadusid need kaebused ära. Praegu ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Sõrmede turset võivad anda hormonaalsed häired ( nii günekol. kui ka hüpotüreoos)-s.t. et labakäte turse ei viita alati konkreetselt just liigespõletikule.
Selga peaks ikka põhjalikumalt ...

Loe edasi

kas reuma või mitte?

olin oktoobri alguses haige. Üldine halb enesetunne, väsimus, nahk hell, suus läks ige paiste ja oli väga valus, peagi tekkis haavandi moodi asi suu limaskestal (breketitest ilmselt), kehatemp. püsivalt ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Võiks küll lasta end statsionaaris uurida. Nagu ma aru saan, pole südant uuritud. Vaja oleks teha EKG, koormusEKG ja EhhoKG eelkõige.
Liigesraksumine ei viita eales reumale.
Südamekaebused ...

Loe edasi

Kas see on reuma?

Tere!
Olen noor naine, senini terve. Mõni aeg tagasi hakkasid valutama jalad altpoolt põlve (valud põhiliselt sundasendis istudes, ka lamades, käimisel läks paremaks), sellele järgnes valu randmetes. ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!

Tegemist on nn. üldnähtudega, mis on ebaspetsiifilised ja võivad esineda mitmete haiguste alguses. Samuti võib olla, et olete näit. just põdenud mõnd viirusinfektsiooni, mis jätab mõneks ...

Loe edasi

reuma

Tere! Mind vaevavad aeg-ajalt põlve ja randmeliigese valud,põdesin hiljuti viiruslikku angiini. Ka oli hiljuti Aso tiiter kõrgem olnud. Arst soovitab muidugi mandlid eemaldada... Kuid eelmisel aastal sain ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Borrelioosi osas tuleks m22rata veres antikehad. Seej2rel v6ib j2reldusi teha, kas haigus kulgeb hiilivalt edasi v6i mitte. Borrelioos v6ib liigesvalusid anda kyll.
Ka peale angiini v6ib ...

Loe edasi

kas reuma

Sooviksin teada kui palju erineb lihasevalu liigesevalust. Mul on pool aastat olnud ohtuti pidev palavik (37,1-37,5) koos gripivaegustega. Ei saagi kohe aru kust valutab, pikali visates on jalad ja kaed ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Subfebriliteet (v2ike palavik)v6ib peale mandlite eemaldamist veel kuude viisi pysida. Kuna kindlasti on veres veel streptokoki vastased antikehad (mis p6hjustavadki autoimmuunhaiguse arengu), ...

Loe edasi

Reuma?

Kaelaga hakkasid probleemid umbes 3 aastat tagasi kui paari kuu tagant tekkis kaela, õlgade-üldse selja ülaossa äkki terav valu (tunne nagu ora oleks kaela löödud) nii et kaela keerata ei saanud,see kestis ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!

Krooniline mandlipõletik on kõige tavalisem liigespõletike põhjustaja.
Seega mida rutem see infektsioonikolle likvideerida, seda parem...
Kuna lisaks kaelale on probleeme ...

Loe edasi

mandlilõikus

Põdesin mai kuus mädast angiini, selle tüsistusena tuli südamelihase põletik, nüüd on haigus liigestesse jõudnud. Mandli lõikuse järjekorras olen Mustamäe haiglas veebruari keskel. Minu südamearst ütleb, ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!

Kahjuks on plaanilise mandliop. järjekorrad pikad tõesti. Õigus on ka südamearstil, kui ta väidab, et siin võib lisanduda veel midagi tõsisemat.

Enamus LOR arste võtab vastu ...

Loe edasi

reuma ja kurgumandlid

Olen 35.a., pool aastat tagasi elasin üle südame mitraal- ja aordiklapi plastika.

Hiljuti arstil käies, selgus, et vereproov näitab põletikulist protsessi, mis ei

kadunud ka pärast ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere,

Teie kirjast kahjuks ei selgu, kas tegemist oli kindlalt reumaatilise kombineeritud klapirikkega või mõne kaasasündinud defektiga. Kui on vana reumaatiline protsess, siis jääb üle ainult ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi