movalis j.t põletikuvastased ravimid 08.03.05 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

Tere.Probleem selline,et artriidiga pean tarvitama tohtri poolt kirjutatud movalist,sulfasalasiini,ka varem vioxx j.t ravimeid,kuid tekib südamekloppimine ja vererõhu tõus.Südamekloppimine äratab juba kella 4 ajal öösel.Kui olen valudes ja ravimeid ei tarvita,ei ole ka südamekloppimist ja vererõhk vaevusi ei valmista.Kas on ka tõhusat põletiku vastast ravimit,mis ei põhjusta südamekloppimist ja maohäireid?
Mulle on kirjutatud ja olen tarvitanud igasuguseid ravimeid-ka apteegist olen saanud proovi variante,(Dolmen,diflofenak,arthrotek,ibuprofen+maokaitsed ,kuid probleem on sama,süda klopib ja magada ei saa. Tarvitan ka propranoli ja annuseid on suurendatud,ikkagi probleem.Ka muid vererõhu ravimeid,mis ei võta probleemi ära.Kapp on seisma jäänutest ravimitest pungil.Kohalik perearst ei oska ja ütleb,et sa ei talu ju peale aspiriini midagi,aga reumatohtrite juurde igal korral külastades saan alati uue ravimi,ja siiani 2 aasta jooksul pole nad sobinud.Tartus reumatoloogias ravil olles suudeti aga vererõhk Movalise määramisega 200-ni viia.,kuna lisati ka veel vererõhu ravimit Norvask,mis tahtis hinge seest välja kloppida ja saavutaski 200/130.Tavaliselt 150/100.Tulin haiglast koju,proovisin jätkata,kuid kui kiirabi sellepärast vajasin,keelas ta kohe.

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!
Palju erinevaid ravimeid ja kindla suunitlusega suhtumist...
NSAID-del(mittehormonaalsed põletiku- ja valuvastased vahendid - Movalis, Vioxx, Arthrotec jne.) otsest südame rütmisagedust mõjutavat toimet just ei ole...Mõjuvad nad kõik küll neerudele ja võivad seeläbi vererõhku mõjutada. Kindlasti on ravimite taluvus vägagi individuaalne.
Kõigil ravimitel on kõrvaltoimed ja tänapäeval ravitakse koheselt ka võimalikke kaasuvaid kõrvaltoimeid. Näiteks mao kaitse NSAID-de puhul jm.
Kui te ütlete, et tavaliselt on vererõhk 150/100-le, siis te ju oletegi hüpertoonik ja sel juhul tuleb hüpertooniat ravida kombineeritud preparaatidega. Kui vererõhk on adekvaatselt ravitud, siis saab ka NSAID-e võtta. Veelgi parem on artriidi baasravi korraldada nii efektiivse, et te NSAID-e üldse ei vajakski.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

psoriaatiline polüartriit

Kui mingid ravimid ei sobi ravimiseks,kuidas käituda,kui olukord hullemaks läheb ? Olen proovinud psor.artriidiga erinevaid ravimeid,kuid tavaliselt tuleb selle peale kiirabi kutsuda.Tundub,et põletiku ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Iga ravim on mürk ja seega on tal ka soovimatuid kõrvaltoimeid. On ravile rohkem ja vähemtundlikke inimesi. Trexani ravitoime alles algab peale 1 kuulist tarvitamist...Tihti jätavad patsiendid ...

Loe edasi

artiit, artroos

Tere, tahtsin küsida, mis vahe on artroosil ja artriidil? Kas artriidi valu vaigistamiseks mõeldud ravimeid võib kasutada ka artroosi puhul.
etttänades,
Jane

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Artriit on liigese PÕLETIK, artroos on nn. "kulumishaigus" ehk kõhre kvaliteedi muutus. Ka liigeskahjustuse mehhanism on nende haiguste puhul erinev. Kaugelearenenuna hävitavad liigese mõlemad ...

Loe edasi

reumatoidartriit ja rasestumine

Tere,
olen 25 aastane naine, reumatoidartriit diagnoositi 5 aastat tagasi.Kuna haigus on progresseeruva kuluga,tahaksin hakata laste peale mõtlema.Mulle öeldi,et kui laste saamine edasi lükata,siis ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Reumatoidartriit raseduse ajal reeglina leevendub tunduvalt, kuid peale sünnitust ägeneb taas. Haiguse pärast küll laps defektiga ei sünni. Lihtsalt osasid ravimeid ei või tarvitada raseduse ...

Loe edasi

Clotam

Tere! olen 44 a naine.Kui kaua võib järjest tarvitada clotam tablette artriidi ravis,praegu olen tarvitanud neid 4 kuu ringis iga päev 300 mg.Muid spets ravimeid ei talu,nagu sulfasalasiin,movalis,vioxx,trexan ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Clotam, Sulfasalasiin, Movalis, Trexan, Vioxx on kõik väga erinevad ravimid ja neist üks ei asenda teist. Clotami võib võtta väga pikalt, kui ei teki ebasoovitavaid kõrvaltoimeid. Kindlasti ...

Loe edasi

liigesevedelik ei püsi liigeses

Minu 81 aastasel vanaemal koguneb liigesevedelik ühel jalal põlveõndlasse. Perearsti sõnul on tegemist liigese kulumisega. Operatsiooni vanaema ei taha, sest arvab, et see on rohkem vajalik noorematele ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!

Tegemist on nn. Bakeri tsüstiga, mis tal on tekkinud põlveliigese artroosi foonil. Ravi ON operatiivne. Ühel hetkel enam konservatiivne ravi ei aita, tsüst puruneb ja tsüstis olev vedelik ...

Loe edasi

Reakt.artriit

Tere!



Kas peale reaktiivse artriidi põdemist muutub see haigus krooniliseks? Kas sellest haigusest on võimalik täielikult paraneda või lööb ta alati ägedaks, kui on endale külge ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere! Reaktiivne artriit üldjuhul pareneb, kuid võib võtta aega mitu aastat.

Vastava geneetilise fooni puhul kahjuks võib ka "üle minna" või algatada tõelise eluaegse kroonilise liigeshaiguse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi