osteopeenia 18.11.04 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Mure järgmine. Nimelt mõõdeti mul luutihedust kannalt ja diagnoosiks oli osteopeenia. Kui tõsine see on ja kas ma peaksin alustama raviga. Olen 47 aastane naine , kehakaal 40 kg. ja pikkus 156. Selg ja teised luud liigesed valutavad tihti ja seedeorganitega on probleemid. Kahtlus on ka tsöliaakiale(veres antikehad) peensoole biopsia seda veel ei näita. Kuidas ma peaksin toimima. Vastust ootav ja murelik naisterahvas.

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!
Et täpset vastust teada, palun tehke korralik luutiheduse mõõtmine densitomeetriaga. (Ida-Tallinna Keskhaigla - telef.6973190, Pärnu Haigla, Tartu Ülikooli Kliinikum, Pärna Erakliinik Tallinnas).
Lui osteopeenia(või poroos) kinnitub, siis vastavas kabinetis saate ka koheselt ravisoovitused. Arvestades väikest kehakaalu ja tsöliaakia kahtlust, soovitan siiski hakata võtma kaltsiumi koos D-vitamiiniga ( Calcigran, Calcitabs)

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

luuhõrenemine

Mõõdeti minul -1,5. Mida peaks ma sööma ,mida ei tohiks süüa. Kas see number läheb paremaks või on seda vaid paigal võimalik hoida.kohvi seos luuhõrenemisega?

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Kõigepealt oleks oluiline teada kui vana Te olete. Kas mees või naine? Mis on Teie kaal ja pikkus?
Kas menopaus on olnud? Kas võtate pidevalt mingeid ravimeid mõne kroonilise haiguse ...

Loe edasi

Luudehõrenemine

Tere!



Olen 24 aastane noor naine ja 2 aastat tagasi, peale skolioosioperatsioonil tekkinud väikest murdu, tehti mul luu tiheduse mõõtmine ning selgus, et mul on luudehõrenemine ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere,

20.- ja 30. eluaasta vahel saavutab luu oma maksimum tugevuse ja püsib mõ-ned aastad samal tasemel. Naistel algab luu tiheduse vähenemine juba enne menopausi ning menopausi järgselt ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi