reumatoidartriit? 16.11.04 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

Olen mures oma abikaasa pärast (35a mees).Viimasel ajal on tal öövalud õlgades ja alaseljas.Öösel uinub kuskil 3-4 paiku.Selg on kange ja valutab. Seljapiltidel on mingid muutused näha. Ka viies varvas on paistes ja valus juba kuskil pool aastat(kogu see aeg on olnud kergelt paistes). Praegu tarvitab movalis`t. Esimesena saatis reumatoloog kurguarsti juurde. Kurgumandlid on lõigatud ca 20a tagasi, kuigi vist mitte täielikult õnnestunud op. osaliselt on natuke kurgumandli ääri alles jäänud ja viimase käigu ajal arsti juurde pigistati mäda ka välja, kuid kurguarsti hinnangul op-i vaja pole, kuna praegu otsest põletikku pole,sest see mäda,mis välja pigistati oli olnud valmis.Ka uroloogilised uuringud olid negatiivsed (mingi kahe suguhaiguse suhtes, mis võiksid reumat tekitada) Tahaks teada kas on veel mingeid suguhaigusi,mis tekitavad reumat?.Hambad on korras. Kevadel oli kannas põletik (väänas metsas jala välja).Sai antibiootikume,kuid see ei mõjunud,siis kirurg süstis midagi otse liigesesse ja vaevus kadus. See oli enne seda kui muud liigesed valutama hakkasid. Seljavaevused on olmud üle 10-ne aasta.Reie tagaküljel otse närvipõimiku all on mingi kõvem tomp,mis tekitab vahetevahel valu, kirurg arvas,et see on healoomuline kasvaja ja kui see väga valu ei tekita siis soovitas op-iga viivitada,kuna po on keerukas.Samas analüüsid sellest puuduvad ja äkki ei ole see kasvaja, vaid mingi mödakolle???Perearst on nõutu. Arvab, et kuskil organismis peaks olema põletikuline kolle, kuid kus. Ei oska leida reuma tekkepõhjust.Tabletist-tabletini valu ei võta. Päeval liikudes on parem, vahel isegi ei anna tunda, kui just keegi liigese pihta ei läha. Iga päev võtab ta tablette, aga valud ja vaevused ei kao vaid lähvad suuremaks.Vahel ütleb isegi midagi ebaadekvaatset,selline tunne on, et valud hakkavad juba mõistust röövima. MIDA TEHA? KUST SAADA TEADA ÕIGE DIAGNOOS? KAS ON VEEL MINGEID UURINGUID MIDA ANNAKS TEHA? KASVÕI OMAENDA RAHA EEST, KUI HAIGEKASSAL POLE VÕIMALUST?KAS SEDA ON VÕIMALIK RAVIDA? KAS ÜKSKORD SEE ÕUDUS LÕPEB VÕI AINULT PROGRESSEERUB? ette tänades valude käes vaevleja abikaasa.

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!
Mulle tundub see tuttav haiguslugu olevat. Ilmselt käisite te täna oma abikaasaga mu vastuvõtul... Ma ei hakka siin ennast nüüd kordama ja kohtume ju teiega veel, et veel vastamata küsimuste osas selgust saada.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

valutavad liigesed ja surevad käed

Tere lp. dr. Kati Otsa
Olen 50-ne aastane 163 sm pikk ja 59 kg naisterahvas ja pidevalt hädas oma krooniliste haigustega. Reumatoid-artriidi vaevusi olen pidanud pidevalt leevendama tablettidega ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Kas Teil üldse kunagi on diagnoositd reumatoidartriiti? Vastavat ravi Te igal juhul saanud ei ole.
Käte vaevused viitavad karpaalkanali sündroomile. Kui süstid enam ei aita, siis kirurgiline ...

Loe edasi

artriit

Põen reumatoidartriiti ning saan ka vastavat ravi tablettide näol. Vahel on vererõhk madal, siis soovitatakse võtta pits konjakit. Kas artriiti ravivate ravimitega on see lubatud?

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Vahel napsu võtmine pole vastunäidustatud. Probleemiks oleks alkoholi liigtarvitamine. Enamus reumatoloogilisi ravimeid on maksale toksilised, alkoholi tarbimine on maksale lisakoormus.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi