põlvevalu 14.11.04 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

Minu probleem põlvega(põlvedega) algas juba ammu,Väga kergelt kippus põlv n.ö. liigesest välja minema,just järsul keeramisel,kuni ükskord juhtuski nii,et väänasin oma põlve päris korralikult,vesi ja veri võeti süstlaga liigesest välja,toestuseks pandi kips ja kõik sai korda,kuid sama asi juhtus sama põlvega teistkordselt.Arst oli hoiatanud,et võib korduma hakata ja peale teist korda olin väga ettevaatlik,see õnnestuski ja elu kulges rahulikult 2-3 aastat.Siis ühel päeval kükitasin ja jalga sirgeks enam ei saanud,nii jõudsingi meniski opile.Peale oppi olin 1,5 kuud karkudel ja peale seda pole põlvenihestusi enam olnud.Vahepeal olin ülekaaluline 3aastat (177/106kg) ja siis andsid ka põlved tunda.Kaalulangusega 67-le kilole probleem kadus.Nüüd on opist möödas 8 aastat(olen ise 37a.),ja on tekkinud põlvevalu.Muud liigesed ei valuta,enesetunne normis ja hommikust liigesejäikust pole.Küll aga on põlv valulik peale pikemat istumist,aga see kaob ruttu.Öösiti ei valuta,valu on vaid päeval ja enamasti tuikab just istudes ja vahel tundub nagu kiirgaks valu ka reide.Kaalu on ka lisandunud 10 kilo (siis kaal 77kg.),sellest lahtisaamisega tegelen,kuid äkki oleks vajalikud ka põlveuuringud? Kas infrapunasaun On sellise liigesehädaga lubatud?
Tervitustega Hille

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!
Infrapunasaun on lubatud küll. Traumeeritud liigesed on alati ohustatud varasemast artroosist e. kõhre degeneratiivsetest muutustest. Kaalulangus tuleks igati kasuka ja samuti peaks lähiaastal mitu glükoosamiini kuuri tegema.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

öine põlvevalu.

TERE! Mul on selline probleem, et parema põlve valu on ainult öösiti. Päeval liigun vaevusteta, turseid ei ole, põlv ei puneta, 2-3 korda öösel ärkan ägeda valu tõttu üles. Liikumisel hakkab valu veidi ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Kas põlvest Rö-pilt on tehtud? Kas on tehtud vere analüüse? Soovitan siiski ka eriarsti poole pöörduda.

Loe edasi

põlvevalu

Tere!
Kuidas diagnoositakse artroosi? Näiteks põlves. Kas seda näitab tavaline röntgenipilt?
Tänan.

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Jah, tavalise Rö-pildi alusel saab diagnoosida. Samas väga varajased muutused ei ole veel rö nähtavad. Algavat artroosi on suhtel. lihtne diagnoosida ka kliiniliselt.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi