mida teha? 04.11.04 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

Olen noor inimene - just sain 19. Umbes 5 aastaselt hakkasid liigesed kangestuma - kohati muutus olukord selliseks, et ei saanud enam omal jõul ülemiselt korruselt alla - isa süles tõi. Ja see on kestnud aastaid, vahest raskemini välja lüües, vahest kergemini. Kuid nii 3-4 aastat tagasi läks asi üle käte - pidin loobuma spordist,tantsimisest,ujumisest, ühesõnaga kõigest, mida tahaks teha, aga ei saa. Käed on juba ebanormaalse kujuga - sõrmed kanged, kõverad ja kogu aeg paistes. Randmed ei liigu, põlvedega juba paar korda opilgi käidud, aga kasu ei mingit. Olen juba läbi teinud hormoonravi kuuri - asi oli küll parem, kuid ainult siis, kui ravi kestis - lõppes ravi, lõppes "hea tervis". nüüd olen käinud 2 erineva reumatoloogi juures, kes mõlemad ajavad 100% erinevat juttu. Üks neist teavitas, et see on lihtsalt mööduv asi - et sügise saabudes juhtub kõikide inimestega nii. Teine aga kirjutas välja valuvaigisteid, süste, ja mõttetult kalleid rohte. Nüüd nädal tagasi avastati mul veel peale reumatoidartriidi ka veel südamepuudulikkus, luude hõrenemine ja miskit oli veel... Šokk oli suur, kui teada sain.. Nüüd valisin uue arsti, kes tahab mind jälle panna mingile 3x tablettide kuuri alla, nädalavahetuseks haiglasse tilgutite alla - et teha vajalikke uuringuid, pilte jms. Kuid kui kõik läheb vana moodi edasi, mis teha siis? Kelle poole pöörduda siis? Kas vanajumala või kirstutegija - sest tervis pole enam hea (käi ringi nagu noor pensionär.) Kuid äkki oskate teie mingeid ravimeetodeid soovitada? Mida süüa, mida kuhugi määrida? Omal selle kohapealt mõistus täiesti otsas, kuid olen noor - elu ees ja ootab elamist, ja tahaks kasutada antavaid võimalusi sama täisväärtuslikult kui iga teine terve inimene! Niisiis, äkki oskate soovitada midagi, mis erineks eelnevatest, ja millel võiks olla ka positiivne tulemus/tagajärg..?

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!
Ilmselt peate endale siiski aru andma, et te ei saa end võrrelda "iga teise terve inimesega". Ma järeldan kirja põhjal, et olete tõsiselt haige. Kahjuks ei tea ma midagi analüüsidest ja muudest uuringutest...
Teil on reumatoid(juveniilne)artriit ja see haigus VAJAB AGRESSIIVSET medikamentoosset ravi. Ilma ravita toimub kiire invaliidistumine ja haigestuvad ka muud organsüsteemid. Ma olen ikka arst, kes toetub teaduspõhisele meditsiinile ja ma ei usu mingitesse alternatiivsetesse ravidesse sellise tõsise autoimmuunse haiguse puhul (+ pole ka kogu oma praksise jooksul näinud ühtegi positiivset tulemust). Alternatiivsed ravimeetodid võivad olla küll abistavad, kuid nad tõepoolest EI RAVI haigust sisuliselt.
"Mõttetult kallid rohud" - mis need küll olla võiksid? Ravi kahjuks on meil kallis ja haigekasa ei kompenseeri paljusid vajalikke ravimeid. Siiski soovitan oma arsti kuulata ja ravikorraldusi täita. Uskuge, ta on teist targem selles küsimuses.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

Algav DOA?

Mida tähendavad need kolm tähte? D O A ?

Vastas dr Kati Otsa

Tere!

DOA on deformeeriv osteoartroos

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi