kuidas diagnoositakse luupust? 27.10.04 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Sooviksin teada kuidas diagnoositakse luupust? mul on pidev palavik, aegajalt imelikud punased laigud näo peal, põlved valutavad, kogu aeg väsinud ja imelikud nõrkusehood. uuritud on paljusid asju näiteks kilpnääret, veresuhkrut, miskit reuma näitajat, kopsu pilti tehtud, närvi arsti juudrde saadetud jne... siis jätsin uurimise katki, aga kui lugesin selle haiguse kohta tekkis väike kahtlus.

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!
Luupuse diagnoosimiseks on väga ranged diagnostilised kriteeriumid, mida valdab iga reumatoloog. Ainult liigesvalust ja lööbest näol ei piisa selle haiguse diagnoosimiseks. Tegu on vägagi keerulise immuunsüsteemi haarava haigusega. Siiski, kui ikka kahtlus on, soovitan pöörduda reumatoloogi poole, kes oskab korraldada luupusspetsiifilised analüüsid ning anda teile konkreetne vastus.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

angiinijärgne reuma & südamereuma

Tere!
Mu mees põdes angiini, oli ka mandlitagune mädanik ja tundub, et angiini ravi ei olnud eriti hea (sai kokku kolme sorti AB-d, aga kõik kuurid jäid pooleli).
Oli ka haiglaravil, koju tulles ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Reumapalavik ja südamereuma on üks ja sama. Reuma ise on küll laiem mõiste. Diagnoositakse ikka vereanalüüside ja kliinilise pildi järgi(+EKG ja EhhoKG) Herpese osa reumatismi tekkes on väike, ...

Loe edasi

põlvevalu

Tere!
Kuidas diagnoositakse artroosi? Näiteks põlves. Kas seda näitab tavaline röntgenipilt?
Tänan.

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Jah, tavalise Rö-pildi alusel saab diagnoosida. Samas väga varajased muutused ei ole veel rö nähtavad. Algavat artroosi on suhtel. lihtne diagnoosida ka kliiniliselt.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi