Uued ravimid 12.10.04 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
küsimus niisugune.Lugesin hiljuti ajalehest,et nüüd on olemas uued ravimid osteoporoosi raviks:bifosfonaadid,kaltsitoniin ja uued hormoonasendusravi vormid,millel on minimaalselt kõrvaltoimeid - selektiivsed östrogeenretseptori modulaatorid (SERM). Viimase tensitomeetria alusel on mu luude seisund piiripealne (mõõdeti labajalast). Missugused on need uued hormoonravimid,kes neid määrab,perearst,reumatoloog või günekoloog.
Olen 66.a.naine,kasutanud Activellet ca 6 aastat,kuid paistab,et sellest hakkab väheseks jääma.Tarvitan ka astmaravimit Flixotide,milles vist on kortikosteroide (üle aasta tarvitatud).
Mida tuleks ette võtta?
Ette tänades ja tervitades Anne.

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!
Kõik teie poolt nimetatud ravimivormid ei ole uued, vaid mitmeid aastaid ka Eesti turul saadaval.
Millistest uutest hormoonravimitest on jutt - jääb selgusetuks. SERM ei ole hormonaalne ravim. Kaltsitoniin on hormonaalne, kuid mitte uus meie turul.
Activelle on selgelt hormoonravim ja kõrvaltoimeid arvestades soovitaks asendada selle ravimi SERM-ga. Lisaks võiks võtta kaltsiumi + D-vitamiini ja bifosfonaati. Luu tervise seisukohalt on väga oluline ka piisav füüsiline aktiivsus.
Flixotide on lokaalse(bronhide limaskest) toimega ja luu tervist oluliselt ei mõjuta.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

ravimite kasutamine

olen juba ligi 15 aastat tarvitanud reumatoidartriidi vastaseid ravimeid,diclofenac,medrol,drexat.on ka mulle kirjutatud teisi ravimeid diclofenaci asemel,aga need on mitu korda kallimad,pensionärile alatiseks ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!

Raniberl viimaste uuringute põhjal ei anna kindlat garantiid, et hoiaks ära mao-12sõrmiksoole haavandi tekke reumaravimite foonil. Selleks tuleks võtta Omeprazoli (Gasec, Nexium, Omep ...

Loe edasi

reumatoidartriidi ravimid

TERE
Kuna ole artriidihaige ,saanud 6 aastat ravi ja pole veel eriti deformatsioone küsin järgmist

1.Millised uued artriidi ravimid on jõudnud Eestisse?Kas uusi ravimeid on
määratud ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Kui te olete 6 aasta jooksul korralikult võtnud ravimeid ja pole deformatsioone, tähendab see tõsiasja, et allute hästi tavaravile.

1. Meil on olemas kõik maailmas tuntud uued ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi