Reiteri sündroom? 02.07.04 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

Tere
Olen 35-aastane, väga harva ägedalt haige, aga teatud krooniliste hädadega naine. Kroonilisteks vaevusteks on juba aastaid olnud ninakinnisus, silmade kuivus, sagedased tupe(või kusiti?)põletikud ja paaril viimasel aastal mingi imelik luuvalu. Kolm viimast aastat järjest olen talviti kannatanud kuude kaupa sarnase vaevustekompleksi käes: valu alakõhus ja mõlemal pool tagapihas, luuvalud kätes ning õhtuti väike palavik. Esimesel aastal diagnoosisin valu asukoha järgi ise munasarjapõletiku (kuna seda olid mul sarnase valuga varem ka erinevad naistearstid diagnoosinud) ja lasin tuttaval meedikul vastavat antibiootikumi kirjutada. (Pärast maadlesin paar kuud tupepõletikega.) Teisel aastavahetusel läks valu väga tugevaks ja palavik üle 38, siis pöördusin naistearstile, kus ei leitud muud kui ureaplasma ja diagnoositi munasarjapõletik. Kirjutati Sumamedi. Kevadepoole vaevused taandusid, aegajalt käed siiski valutasid. Luuvaludest ma tookord naistearstile ei rääkinud, kui need magada ei lasknud, võtsin ja võtan praegugi lihtsalt Ibuprofeeni. Viimasel talvel jälle sama lugu, sedakorda väiksemate kõhuvalude ja suuremate luuvaludega. Kuna vaevused olid sarnased, läksin seekord (mitte sama) naistearsti juurde juba kindla sooviga kontrollida ureaplasmat. Oligi positiivne. Sõin jälle Sumamedi. Kõhuvaludest sain jälle lahti, aga luuvaludest hakkab saama nn vanainimese häda: noh et ilm vist muutub.

Sel kevadel ureaplasmoosi kohta infot otsides juhtusin lugema Reiteri sündroomist, kus lisaks munasarjapõletikele ja RA-le oli nimetatud ka kroonilist silmade kuivust ja kihelemist, millega samuti juba aastaid periooditi maadlen. Ainult RAst, mida nimetati, ei tea ma midagi. Küsisin Reiteri sündroomi kohta ka naistearstilt, tema ütles, et see on küll väga ebatõenäoline ja ilmselt on mul lihtsalt tavalised arvutikasutaja vaevused. Luuvaludega soovitas küll ka reumatoloogi juurde minna, aga esialgu ureaplasmat mitte mainida. Kuna kõhuvaludest sain Sumamediga jälle lahti ja ka luuvalud on mul ägedad ainult talvel, siis loobusin. Nüüd Netist reumatoidartriidi kohta lugedes tõusevad juuksed püsti.

Seoses selle hirmuga tahaksin teada, millised võivad olla algava reumatoidartriidi vaevused ja kas mul on üldse mingit põhjust kahtlustada Reiteri sündroomi tekkimist (kroonilise ureaplasmoosi tagajärjel?). Minu luuvalud on enamasti õlgades, küünarnukkides ja randmetes, aga siiski enamasti pigem kogu õla- või käevarres kui konkreetselt liigestes. Mingit turset mul küll esinenud ei ole, lihtsalt näriv tuim valu nagu lapsena jalgade kasvades. Hommikuti on sõrmed, käed ja kael kanged ja tahavad lahtiragistamist.

Loomulikult võivad need vaevused (peale kõhuvalude küllap) olla põhjustatud ka pidevast arvutitööst. Kas on teada, kas nn hiirekäe efekt võib esineda ka peegelpildis, st valutab ka see käsi, mis hiirt ei kasuta?

Kas on olemas mingi konkreetne analüüs, mille abil saab igasuguse RA kahtluse 100% välistada ka siis, kui haigus alles tekib ja ei ole ägedas staadiumis?

Lugupidamisega

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!

Uretriit(kusiti põletik), silmade põletikud, liigesvalu + ureaplasma infektsioon viiks iga reumatoloogi mõtted Reiteri sündroomile küll. Viimase puhul siiski käte haaratus on ebatavaline. Valu on tavaliselt lülisambas ja jalgade liigestes
(eriti hüppeliigesed). Kahjuks pole midagi teada analüüsidest. Oluline oleks teada, kas vere analüüsides esineb ka põletikulist aktiivsust ja millised on teatud geneetilised markerid.
"Hiire käsi" peegelsümptomatoloogiat ei anna.
RA jaoks täiesti spetsiifilisi analüüse ei ole. Kõige spetsiifilisem on anti-CCP
( määratakse nii Tartus kui Tallinnas).
Kaebused on olnud 3 aastat. See ei oleks enam mingil juhul algav liigespõletik. RA puhul on selle aja peale tavaliselt täiesti spetsiifilised röntgenoloogilised muutused tekkinud. Hommikune liigesjäikus paneb veidi mõtlema siin...
Pöörduge reumatoloogi poole, kes teeb kõik vajalikud uuringud ja annab teile ka vastuse, kas siin on midagi reumatoloogist või mitte.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

Reuteri sündroom?

Olen tõsises hädas ja kõik läheb aastatega aina hullemaks.
Umbes 8 aastat põdesin ma klamüüdiat. Haigus sai vist korralikult välja ravitud, sest analüüsid olid peale antibiootikumide võtmist korras ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Reiteri sündroomi peate te silmas ilmselt.
See on suht. kergelt diagnoositav haigus. Kliinik sobib küll.
Peate pöörduma reumatoloogi poole, kes teeb vajalikud uuringud ( HLA- B27 ...

Loe edasi

Reiteri su"ndroom

Olen noor naine. Paar kuud tagasi diagnoositi mul Reiteri sündroom. Arsti juurde viis tugev valu puusa ja jalaliigestes. Praegu võtan Salazopyrini ja diclofenaci. Kuna reumatoloog on puhkusel, käisin viimati ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!

Kiirenenud veresete näitab põletikulise protsessi aktiivsust. SR 50 mm/h viitab aktiivsele põletikule.

Reiteri sündroom on nn. reaktiivne artriit, mille puhul tavaliselt ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi