JRA 12.03.04 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 21.a. N. 2003.a. oktoobris oli mul esmakordselt põskkoopapõletik ja kroonilise tonsilliidi ägenemine. Tagajärjeks olid kohutavad alaselja ja säärde kiirguvad valud, mis ei lubanud kõndida-neuroloog diagnoosis Lumbagot ja määras Vioxxi. Nende valude kadudes tursusid aga väga tugevasti novembri keskpaigas mõlemad põlved ning liikumine oli täielikult piiratud. Reumatoloogi vastuvõtul Tartus sattusin erakorraliselt haiglasse. Vereanalüüsid näitasid suurt põletikku SR-92, CRV-39 jms. Diagnoosiks maksimaalse aktiivsusega reuma ja reumokardiit. Koduseks raviks määrati Medroli, Plaquenili, Ibuprofeni ja Panangini. Kuid kuu aja jooksul toimusid positiivsed muutused tasapisi vaid analüüsides, kliiniliselt hakkas üks põlv veel enam tursuma ning jõuetus ja südamekloppimine süvenesid, kõndida ikka ei saanud. Diagnoosiks nüüd hoopis juveniilne reumatoidartriit. Kuna tonsillektoomia pidi toimuma veebruari alguses, otsustati siiski antud ravi senikaua jätkata. Tänaseks on sellest möödunud üle kuu- analüüsid on kõik korras, ka RF on siiamaani negatiivne:) GKS- ravi lõpetati ja baasraviks jäi Plaquenil:) saan juba küllaltki hästi kõndida :), kuid püsti tõusen ikka veel käte abiga ja kükitada põlved ei luba :( ning tursed on veel alles, süda annab endast samuti veel märku=( Aga võrreldes eelnenuga on olukord stabiliseerunud ning ka naeratus hakkab jälle huulile ilmuma:) ja eks ka jõud tasapisi taastuma. Minu suurim hirm on aga see, et kuna seekord oli haigestumine nii äge, kas siis on suurem tõenäosus, et ka järgmisel korral läheb nii? Kas on võimalik, et tursed enam ei alanegi ja ka liikumispiiratus säilib sel moel? Kas sanatoorne ravi on hetkel näidustatud? Saunaskäimised? Tänan Teid ja hästi palju kevadisi päikesekiiri päevadesse...=)

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!
Juveniilse artriidi puhul ongi RF negatiivne. Kui tõesti põlvedes on püsiv turse, siis tuleb sinna kiiremas korras süst teha. Selline pikaaegne liigesturse on liigesele väga kahjulik! Süst võtab tavaliselt turse kohe maha.
Haigus on eluaegne, kuid korraliku ravi ( ja ravile allumise) puhul võib anda väga pikaaegseid vaibeperioode. Ravi peab olema nii tugev, et turset liigestel oleks minimaalselt. Ägedas faasis on sanatoorne ravi vastunäidustatud. Saunas võib käia.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

RA ja JRA erinevus

Tere!
Kas Te palun seletaksite, mis vahe on nn. päris reumatoidartriidil ja juveniilsel artriidil täiskasvanueas ( diagnoos kaks aastat tagasi- 20.aastaselt). Kas JRA muutub tavaliselt RA-ks?

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Juveniilne RA on ikka reumatoidartriit, kuid on alanud lapse-noorukieas. Ta on tavaliselt nn.seronegatiivne ( Reumatoidfaktor negatiivne)erinevalt täiskasvanueas alanud tõsisest artriidist.
Loe edasi

JRA

Tere!
Natukene enam kui pool aastat tagasi diagnoositi mul juveniilne reumatoidartriit. Haigeks jäid tugevasti mõlemad põlved ning haigus ei allunud kergesti ravile...Praegu aga annavad põlved end ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Mina lisaksin Plaquenilile kindlasti ka teise baasravimi. Haigus peab ravimitega olema kontrolli all.

Loe edasi

JRA pärilikus

Tere.
Meil on kolm last,kellest noorimal diagnoositi 1a.JRA kes nüüd on 6a.,vanemal pojal pandi diagnoos eelmine aasta,on11a.,nüüd on üpris kindel,et ka 13a. tütrel on sama haigus.
Meie teada ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Yldjuhul on juveniilne artriit jah geneetilise fooniga haigus. Selle haiguse puhul on patsientidel positiivne teatud geneetiline marker - HLA-B27.
Geneetika on keeruline. See, et see ...

Loe edasi

JRA

Tere.
Meil on 5a. poeg, kes haigestus 1a.JRA-sse hiljem lisandus psoriaas.Raviks saab Plaquenil 100mg päevas ja Trexan 7,5mg nädalas.Umbes 3a andsime rohtu karralikult ,nüüd ,kui tal parem on, ei ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Baasravi ikka täielikult katkestada ei tohiks. Sel juhul ei ole midagi, mis hoiaks saavutatud raviefekti ja haigus ägeneb varem. Kui Trexani ära jätsite, siis Plaquenili võiks ikka võtta. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi