Clotam 19.02.04 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Miks Eestis ei kautata reumatoidartriidi raviks Clotam või Clotam Retard tablettte,aga näit Soomes asuvad reumaliidutohtrid peavad seda tõhusaks ravimiks reumatoidartiidi puhul ja imestavad selle ravimi kadumist Eesti apteekidest . Meil vastupidiselt võeti ravim müügilt ja tohtrid ei soovita eriti seda ravimit(sobiv ju nii migreeni kui artriidi puhul).Miks pean tarvitama 2 erinevate kõrvalmõjudega tablette,kui see aitab mind migreeni ja liigesevaevuste puhul.?Millest see tuleb? Soomes ju kogemused pikaajalisemad kui meil,kas peame tõesti tarvitama ravimeid,mida "meile eestlastele on ettenähtud" ?Samuti ei soovita ükski reumatoloog tarvitada vitamiine,mis vähendavad liigesevalusid jne. Soovitatakse ainult kõigile ühesuguseid ravimeid,need ei pruugi ju sobida,kuna patsiendil esineb ka kindlasti muid vaevuseid.Põhilised ju Trexan,Salasyporin,Movalis jne.Aga lugegem kõrvalmõjusid ja kui juba eelnevalt on mingi organ haige......Miks on ravimite valik üksluine ja väike,kas tohtrid ise ei saa selles osas midagi korda saata,ainult poliitilised otsused mõjutavad meie ravimist või mida arvate Teie?

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!
Soomlased võivad imestada meie ravimipoliitika üle, kuid meid see vähe aitab. Kuna Clotamil ei olnud siin piisavalt turgu, siis ilmselt revimifirma ei pidanud rentaabliks teda ka siia rohkem tuua. Vaevalt, et teile mõni eesti reumatoloog migreeni jaoks Clotami kirjutas ja liigesvalu jaoks siis mõnda muud sama grupi ravimit. Artriidi jaoks on paremaid valikuid ja mitte vähe. Neid pole palju, kellel on korraga artriit ja migreen. Meil on saadaval kõik samad ravimid, mis Soomes, kuid paljud neist ei ole haigekassa soodusnimekirjas ja haiged ei jõua ise osta. Oleme vaesem riik kui Soome ja ilmselt pole see teile uudis.
IGAL ravimil on kõrvaltoimed. Väga kaasaegsete baasravimite ( Remicade aastane kuur ~120000EEK) puhul on samuti terve rida tõsiseid kõrvaltoimeid.
Ma ei ütleks ka, et meil ravimite valik väike on.
Reumatoloogi, kes soovitab liigesvalu leevendamiseks vitamiine on raske tõsiselt võtta.
Jah, probleemiks on mitmete uute ( väga kalliste!) ravimite saamine soodusravimite nimekirja ja sellega tegeleb Eesti Reumatoloogide Seltsi juhatus väga intensiivselt. Teil on õigus, selleks on aga eelkõige vaja poliitilist otsust.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

Clotam

Tere! olen 44 a naine.Kui kaua võib järjest tarvitada clotam tablette artriidi ravis,praegu olen tarvitanud neid 4 kuu ringis iga päev 300 mg.Muid spets ravimeid ei talu,nagu sulfasalasiin,movalis,vioxx,trexan ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Clotam, Sulfasalasiin, Movalis, Trexan, Vioxx on kõik väga erinevad ravimid ja neist üks ei asenda teist. Clotami võib võtta väga pikalt, kui ei teki ebasoovitavaid kõrvaltoimeid. Kindlasti ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi