millest see haigus tekkib 09.02.04 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

ma olen 15 ja mul on see haigus olnud juba üle 5 aasta.algas see jubetate jalavaludega ning algul kahtlustati mul üldse vähki kuigi hiljem selgus et oli hoopis reumatoidartriit.ma tahaksin teada millest see tekkida võis sest kui ma küsin seda oma arsti käest siis ta seda mulle ei vasta.ja veel kas see haigus on ka mingil moel nakkav?kas sellele haigusest saab ka kuidagi lahti või jäängi ma elulõpuni rohtusid sööma ja liigestesse süste saama?

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!
RA nakkav ei ole. Millest tekkis? Seal peab olema mitu soodustavat faktorit korraga, et selline haigus ilmneks. Esiteks perekondlik eelsoodumus, millele lisanduvad keskkonna-elukondlikud tingimused (külmetamine, halb toitumine v.m.), hormonaalsed kõikumised ( s.h. naissugu on tunduvalt rohkem ohustatud), stress ja tavaliseks vallandajaks muude faktorite olemasolul on mingi muu põletikukolle organismis ( angiin, mõni muu mädane põletik) või ka näiteks viirusinfektsioon(gripp). Kõik see kokku muudab inimese immuunsüsteemi ja loob võimaluse autoimmuunse haiguse tekkeks - nagu seda tüüpilisena on RA. Immuunsüsteem lihtsalt muutub oma organismi suhtes agressiivseks.
RA on haigus kogu eluks. Ravimitööstus areneb ja aina tuleb turule uusi ja effektiivsemaid ravimeid...Vast saabub ka aeg kui ei pea iga päev ravimeid võtma!

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

Külmaallergia

Lp dr. Kati Otsa ! Kas Te võiksite öelda, mis haigus on
"külmaallergia" ? Millest see tekib, kas ta on ravitav ja mis
ravi selle puhul on ? Tänan vastuse eest.

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Külmaallergia on seisund, mille puhul on veres teatud antikehad, millede toimel külma käes muutub perifeeria ( labajalad,labakäed, nina, lõug, otsmik) potisiniseks. Sooja käes see laheneb. ...

Loe edasi

sjögreni sündroom

Mida kujutab endast haigus "sjögreni sündroom"?Millest ta tekib ja kas see on ravitav?

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Sjögreni sündroom võib olla iseseisev haigus, kuid sagedamini on ta siiski mõne autoimmuunse haiguse "kaaslaseks". Kaasneb mitmete reumatoloogiliste haigustega, aga ka näit. maksa autimm. põletikuga, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi