Minuleti kõrvaltoime? 27.09.06 / Ravimid

Külastaja küsib:

Tere,

paar kuud tagasi kirjutati mulle rasestumisvastase ravimina välja Minulet pillid. Võtsin neid kaks kuud (2x 21) ning suhteliselt algusest peale algas mul valu maopiirkonnas (ülakõht, roiete all). Valu algas tavaliselt kusagil lõunast ja tugebnes õhtul/ vastu ööd (pille võtsin hommikuti). Valu ise oli piinav, näriv, ei lasknud magada. Arvasin, et on tekkinud maohaavand (10 aastat tagasi diagnoositi mao-ja kaksteistsõrmiksoole haavand, mida ravisin ja mis pole viimased 8 aastat tunda andnud). Tol korral olid mul aga ägedad valud ja kõrvetised, nüüd aga piinav ja näriv valu, mida andis küll väljakannatada kuid mis samas ei lasknud üheski asendis rahulikult olla ja sundis pidevalt asendit muutma (Ranitidin ei aidanud üldse). Kartisin süüa, sest teadsin, et kui on tegemist maohaavandiga, siis valu peale söömist tugevneb. Lisaks tundsin nende kahe kuu jooksul ka tugevat väsimust ja ärrituvust, töövõime langes oluliselt.

Nädal aega tagasi võtsin viimase Minulet pilli ja järgmisest päevast alates olid valu ja väsimus nagu peoga pühitud. Pole siiani enadast kordagi märku andnud. Kas võib olla tegemist Minuleti kõrvaltoimega? Lugesin pakendi infolehte, kuid sealt nimetatud kaebusi võimalikukõrvaltoimena loetletud ei olnud. Kas peaksin Minuleti tootja/müügiloa hoidja kohalikku esindajat informeerima oma kaebustest kui potsensiaalsest kõrvaltoimest? Nii see protseduur vist käib? Igatahes, enam ei julge seda pilli kasutada.


Tänan Teid vastuse eest.

28-aastane naisterahvas

Arst vastas:

Kalle Kurvits

dr Kalle Kurvits

Proviisor

Tartu Uus Apteek

Tere,

Tõesti ei saa aru, kuidas te ei loe juhendist välja, et põhjused Minulet'i ravi koheseks katkestamiseks ning arsti poole pöördumiseks on teiste hulgas ka:
• tromboflebiidi (veenipõletik koos verehüüvete tekkega) ja trombemboolia esmased nähud, mis väljendub valu või paistetusega jalgades või kõhu piirkonnas; ilma kindla põhjuseta tekkiv torkav valu hingamisel või köhimisel;
• valu või pingetunne rinnus;
• tugevad valud ülakõhus ning maksa suurenemine;

Tsiteerisin Ravimiameti kodulehel olevat ametlikku infolehte aadressil:
http://www.sam.ee/PIL/Hum/PIL_12796.pdf

Lugege kaasasolev juhend hoolikalt läbi. Kui see erineb sellest, millele viitasin, on põhjus kaevata Ravimiametile

Kalle Kurvits

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Ravimid

tri-minulet

Sooviks teada, kuidas mõjub Tri-Minuleti ühe tsükli tarbimine meesterahvale?Kas on mingeid ohtlike tagajärgi? Nimelt otsustas minu poiss-sõber hakata minuga koos (minu teadmata) rasestumisvastaseid tablette ...

Kalle Kurvits

Vastas dr Kalle Kurvits

Tere,

Kui on soov saada poiss-sõbrast tüdruk-sõbraks, siis olete õigel teel.

Kalle Kurvits

Loe edasi

Doxycyclin ja Minulet

Kas Doxycyclin-i kasutamine vähendab Minulet-i mõju ja kui vähendab siis kui kaua peale Doxycyclin-i kasutamise lõpetamist tuleb kasutada täiendavaid kaitsevahendeid?

Ette tänades!

Kalle Kurvits

Vastas dr Kalle Kurvits

Tere,



Minuleti juhendis mainitakse antibiootikumidest konkreetselt rifampitsiini.

Mainitakse lisaks: 'võimalik, et ka mõned antibiootikumid'. Näib, et tootja ei taha ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi