Cefzil 26.03.05 / Ravimid

Külastaja küsib:

Tere, mul läks kõrv äkki lukku, täna kõrvaarst diagnoosis tõsise kõrvapõletiku ja määras Cefzil kuuri. Lugesin murega seda infolehte, kus lubati kõhulahtisust ja hoiatati mingite seedekulgla haiguste eest. Suhteliselt terve inimene olen, aga ikkagi tekkis mure, sest mind on vaevanud lai valik bakteriaalseid lillelise nimega naistehaigusi, mille teke olevat seotud antibiootikumide kunagise liigtarvitamisega. Kusagilt lugesin, et antibiootikumide võtmise ajal ei tohi juua piima ja piimatooteid tarbida. Kas see on tõsi? Kas jogurteid tuleb süüa pärast kuuri lõppemist?
Tervitab Anne

Arst vastas:

Kalle Kurvits

dr Kalle Kurvits

Proviisor

Tartu Uus Apteek

Tere,

Kõrvaltoimed on võimalikud, need ei pea avalduma. Tootja peab hoiatama neist igal juhul, ka siis kui võimalus kõrvaltoimeks on kaduvväike. Ravimikasutaja saab siis võimalike kõrvaltoimetega arvestada. Ravimi eesmärk on ikka ravi ja kui kõrvatoimed on talutavad, ravi ei katkestata. Teine asi on vastunäidustustega, ka need on kasutusjuhendites kirjas. Mida ei ole, pole vaja hakata kuuldu põhjal endale ette kujutama. Piima kasutamist seal küll ei keelata. On aga üldine tava, et tablette neelatakse veega (mõningad raviained võivad tõesti seonduda piimavalkudega ja see võib vähendada imendumist).
Antibiootikumide omadus põhjustada pärmiseene vohamist naistel tupes on samuti üldteada. Cefzili juhendis on see ilusasti mainitud (suguelundite kandidoos). Siis on abi jogurti joomisest tõesti, samuti soovitatakse kasutada maitsestamata jogurtiga tupetampoone. Vajadusel kirjutab arst seentevastase ravimi lisaks.

Kalle Kurvits

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Ravimid

Jeanine ja antibiootikumid

Tere, sooviksin teada kuidas mõjutavad antibiootikumid beebupilli jeanine toimet?
Ise olin põskkoopa põletikus ja arst kirjutas välja antibiootikumid "Cirrus" ja "Cefzil" mida võtsin 1 nädala. Kas ...

Kalle Kurvits

Vastas dr Kalle Kurvits

Tere,

Jeanine infolehel on mainitud, et mõned ravimid ei lase pillidel mõjuda nii, nagu ette nähtud. Siia kuuluvad mõned epilepsia (nt primidoon, fenütoiin, barbituraadid), tuberkuloosi (nt ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi