aspiriin 20.07.04 / Ravimid

Külastaja küsib:

Olen hädas liigesevaludega, arstid mainivad kord artriiti, kord artroosi. Ju ma pole siis veel nii haige, et täpsemat diagnoosi saada. Diclofenakki ei talu mina, vioxxi ei talu minu rahakott. Senini võtsin ibuprofeen400. Nüüd aga soovitas üks linnatohter mul tursete vähendamiseks võtta aspiriini. unustasin aga küsida, millises koguses ja kas pean siis ibuprofeeni ära jätma. Tarvitusõpetuses mainitakse, et nad ei sobi koos kasutamiseks. Muide - juba paarist tabletist muutus mu enesetunne suht paremaks. Kas ma võingi nüüd aspiriinile lootma jääda? Kunagi nooruses soovitas üks arst (leiti, et reuma kiusab südant)mul võtta 3 korda päevas (1+1+2). pidasin seda siis paljuks ja pean nüüd ka. äkki võtaks poole väiksema annuse?

Arst vastas:

Kalle Kurvits

dr Kalle Kurvits

Proviisor

Tartu Uus Apteek

Tere,

Aspiriini kasutamine:

Atsetüülsalitsüülhape ja salitsüülhape takistavad organismis prostaglandiinide sünteesi, seetõttu on mõlemal ainel valuvaigistav, palavikku alandav ja põletikuvastane toime. Atsetüülsalitsüülhappel on ka tugev trombotsüütide agregatsiooni takistav toime tänu tromboksaan A2 sünteesi blokeerimisele. Atsetüülsalitsüülhappe toime algab kuni 20 minuti jooksul pärast manustamist ja on kõige tugevam 1-2 tunni möödudes.

NÄIDUSTUSED: Nõrgad valud, palavik, reumaatilised haigused.

ANNUSTAMINE: Valu ja palaviku korral täiskasvanutele üle 16a. 1-2 tabletti, 9-15a. lastele 1 tablett, 5-8a. lastele 1/2 tabletti, 3 korda ööpäevas. Alla 5a. lastele vaid arsti soovitusel. Tabletid neelatakse alla koos klaasi veega, soovitavalt peale sööki.

VASTUNÄIDUSTUSED: Ülitundlikkus atsetüülsalitsüülhappe või teiste mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite suhtes. Mao- ja kaksteistsõrmiksoolehaavandid, hemofiilia, trombotsütopeenia ja neerupuudulikkus. Ettevaatust soovitatakse patsientidel, kellel on astma või muud allergilised seisundid. Ettevaatlik peaks olema ka seose maksa-, neeru- ja südamepuudulikkuse; krooniliste või korduvate mao- ja kaksteistsõrmiksoole vaevuste puhul; glükoos-6-fosfaatdehüdrogenaaspuuduse korral ning antikoagulantravi saamise ajal.

RASEDUS JA IMETAMINE: Preparaadi kasutamine raseduse ajal ei ole soovitatav, eriti kolme viimase kuu vältel, kuna prostaglandiinide sünteesi pärssimine võib põhjustada 'ductus arteriosuse' liiga varajase sulgumise ning verejooksuriski nii emale kui lapsele. Atsetüülsalitsüülhape imendub rinnapiima, kuid terapeutiliste annuste korral see lapsele mõju ei avalda.

KÕRVALTOIMED: Võib esineda annusest sõltuvaid seedetrakti nähte nagu düspepsia, kõrvetised ja iiveldus. Suurte annuste puhul võib esineda maos mikro-verejookse. Allergilisi reaktsioone nagu nõgestõbi, nohu ja astma esineb harvemini. Vere hüübimisaeg pikeneb. Üksikjuhtudel on kirjeldatud trombotsütopeeniat.

KOOSTOIMED: Atsetüülsalitsüülhape tugevdab antikoagulantide (kumariinderivaadid ja hepariin) toimet. Atsetüülsalitsüülhappe kasutamine samaaegselt glükokortikoididega võib suurendada gastrointestinaalse verejooksu riski. Muude mittesteroidsete põletikuvastaste ainete toimed ja kõrvaltoimed võivad tugevneda. Samaaegsel kasutamisel atsetüülsalitsüülhappega võivad tugevneda metotreksaadi toimed ja kõrvaltoimed, samuti antidiabeetiliste ainete toimed. Atsetüülsalitsüülhape võib vähendada spironolaktooni, furosemiidi ja kusihappe eritumist suurendavate podagraravimite (probenesiidi) toimet.

TÄHELEPANU: Atsetüülsalitsüülhappepreparaate ei soovitata esmaseks palavikualandajaks lastele ja noortele, kuna viirusinfektsioonide (tuulerõuged, gripp) korral võivad need suurendada Reye sündroomi rsiki. Reye sündroom on üliharuldane seisund, mille nähtudeks on äge entsefalopaatia ja maksatalitluse häired; esmanähuks kauakestev oksendamine. Reye sündroomi täpsed põhjused on seni tundmatud, kuid atsetüülsalitsüülhappepreparaate peetakse üheks riskiteguritest. Patsiendil, kes kannatab astma all või kellel on ülitundlikkus valuvaigistite ja reumaravimite suhtes, võib vallanduda astmahoog.

Kalle Kurvits

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Ravimid

näpul haav, veritseb

Tere! Vabandan,kuna vale teema vist. aga ei leia paremat. ma lõikasin näppu,kogemata. ja siis käisin täna kooli arsti juures, ta lõikas selle naha ära ja pani mingit rohtu peale. aga no see haav veritses ...

Kalle Kurvits

Vastas dr Kalle Kurvits

Tere,

Tehke uus side. Vältige vere hüübimist takistavaid ravimeid (aspiriin). Vajadusel pöörduge arsti poole.

Kalle Kurvits

Loe edasi

aspiriin

Kas neljaastasele lapsele korge palaviku korral voib anda aspiriini?
Küsin sellepärast et olen lapsega Rootsis ja kaasas pole muud kui aspiriin.

Kalle Kurvits

Vastas dr Kalle Kurvits

Tere,

Alla 5-aastastele vaid arsti soovitusel.
Paratsetamool on ka Rootsi apteekides vabal müügil ja seda võite anda.

Kalle Kurvits

Loe edasi

Aspiriin

Olen 74 a. meeS, ilmnes et ma ei kannata aspiriini, mis põhjustab mul angioneurootilist ödeemi (oedema Quinke). Aspiriini sai kasutatud kui tromboosivastast ravimit. Mida kasutada aspiriini asemel?

Kalle Kurvits

Vastas dr Kalle Kurvits

Tere,

Aspiriinile kui tromboosivastasele ainele käsimüügis asendajat ei ole.

Tugevat tervist,
Kalle Kurvits

Loe edasi

Aspiriin

Mis vahe on Atsetüülsalitsüülhappel ja THROMBO ASS TBL 100MG N100? Kas võib üht teisega asendada kui toime on sama? Kas THROMBO ASS TBL 100MG N100 on retseptita saadav?

Kalle Kurvits

Vastas dr Kalle Kurvits

Tere,

Vahe on annustes ja otstarbes. Thrombo Ass on 5 korda väiksema atsetüülsalitsüülhappe sisaldusega ja mõeldud nn südameaspiriinina "vere vedeldamiseks". Kaetud tabletid on vastupidavad ...

Loe edasi

Paratsetamooli allergia

Mida teha kui Paratsetamool tekitab allergiat? Kas on mingit muud ravimit palaviku alandamiseks (võibolla mõni looduslik preparaat)?

Kalle Kurvits

Vastas dr Kalle Kurvits

Tere,

Jah, on, vana hea atsetüülsalitsüülhape, tuntud kui aspiriin.
Looduslikud salitsülaadid on pajukoores. (Salix - paju)

Tugevat tervist,
Kalle Kurvits

Loe edasi

Aspiriin

Mul on soovitatud regulaarselt tarbida aspiriini, et "vedeldada" verd. Kahjuks kutsub nimetatud medikament (sõltumata kombinatsioonist) esile mao-sooletrakti vaevused. Seda umbes nädal tarvitamise algusest. ...

Kalle Kurvits

Vastas dr Kalle Kurvits

Tere,



On võimalus kasutada lahustuvat aspiriini. Just atsetüülsalitsüülhappe kristall on põhiline mao limaskesta kahjustaja. Kahjuks ei ole sobivat doosi, aga võib jagada Upsarin ...

Loe edasi

raseduse ajal

Tere! Palun soovitage, milline ravim oleks raseduse ajal peavalu

või palaviku puhul kõige ohutum - aspiriin, ibuprofen või paratsetamool?

Aitäh!

Kalle Kurvits

Vastas dr Kalle Kurvits

Tere,



Konsulteerige kindlasti ka arstiga, aga ohutuim on ehk ibuprofeen, siiski viimases raseduse staadiumis peaks vältima. Ka paratsetamooli ei soovitata viimasel trimestril. ...

Loe edasi

Ülihappesus

Lp Hr Kurvits



Ma ei talu hästi selliseid ravimeid nagu aspiriin, iboprofen jt. kuna kõht hakkab valutama.

Kas lahenduseks võiksid olla ravimküünlad, mis sisaldaksid ...

Kalle Kurvits

Vastas dr Kalle Kurvits

Tere,



Jah, tõesti. Kui on tegemist mao ärritusega, on küünlad paremad. Samuti on küünaldest raviaine imendumine kiirem.



Kalle Kurvits

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi