betamax 30.06.03 / Ravimid

Külastaja küsib:

Tere!
Olen depressiivse meelelaadiga inimene ja vajan aeg-ajalt oma muredest väljatulekuks psühholoogi abi, aga ka medikamente. Mõni aasta tagasi elasin läbi ränga kaotuse ja mulle määrati igasuguseid kalleid antidepressante, mis aga märkimisväärselt ei aidanud. Lõpuks leidus üks massöör-ravitseja, kes soovitas proovida betamaxi, ja vot see sobis mulle, teeb enesetunde ka ühekordse annusena lahedamaks. Kui palusin perearstil endale retsepti kirjutada, helistas ta apteeki ja küsis, mis rohi see selline on, ja infolehel oleva ära kuulanud, muutus kuidagi... aga siis ütles, et ärgu ma muretsegu diagnoosi pärast - kui aitab, tuleb tarvitada. Infolehel on nimelt depressiooni kõrval näidustusena kirjas ka skisofreenia. Mingeid hääli ma ei kuule, mis mul kukerpalli käsiksid visata jne, aga maailma näen kahtlemata mustemana kui teised inimesed. Palun kommenteerige, olen ma siis ikkagi skisofreenik või mitte? Ka mu täiskasvanud tütar on hädas pideva pinge ning rahulolematusega, ehk on see pärilik?

Arst vastas:

Kalle Kurvits

dr Kalle Kurvits

Proviisor

Tartu Uus Apteek

Tere,

Nagu võib lugeda ravimi infolehelt (peaks ka teil olema) on Betamaksile iseloomulik m i t m e k ü l g n e psühhotroopne toime - neuroleptiline, antidepressiivne, kergelt sedatiivne toime. Samuti omab ravim haavandivastast toimet: parandab mao ja kaksteistsõrmiksoole verevarustust ja kaitseb seedetrakti limaskesta rakke (toime üle hüpotalamuse).

Näidustusteks on skisofreenia, depressioon ja depressiivsed seisundid; mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavand.

Kui arst määrab retseptiravimi, ei ole ka diagnoos saladus, selle kood on retseptil märgitud ja seda öeldakse ka teile arusaadavalt kui küsite.
Ja kui see ongi skisofreenia, siis on tõsi, et nimetatud haiguse erineva raskusastmega inimesi on meie ümber hulgi ja see diagnoos on üks sagedamini esinevaid soodusravimite nimekirjas.
Ega sellest veel midagi hullu ole, kui see allub ravile.
Ja paljudel ravimitel on infolehtedel veelgi rohkem haigusi, ega see ei tähenda, et need kõik on olemas sellel, kellele see ravim määrati.

PS. Massöörid ei peaks küll psühhiaatrit mängima ja ka perearst suunab teid kindlasti edasi eriarstile kui asi tõsine on.

Tugevat tervist ja kainet meelt soovides,
Kalle Kurvits

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Ravimid

Betamaks e. Sulpirid?

Tere!
Olen aastaid sõltuvuses olnud Rivotrilist ( päevas 2x2mg tbl) 30.a. abielus, laste ema. Nüüd tundsin, et asi on hulluks läinud (ei saagi enam ilma just selle ravimita elada!!!) ja otsisin abi ...

Kalle Kurvits

Vastas dr Kalle Kurvits

Tere,

Raviminfodele mul midagi lisada ei ole. Inimese tervisliku seisundi hindamine ja ravi reguleerimine ei ole minu kompetentsis. Soovitan antud küsimusega pöörduda ka mõne teise psühhiaatri ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi