müoomi opp ja rasestumise soov 25.11.16 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Olen 40 aastane, kaks last, vanem 7 a ja noorem on 11 kuune. Plaanime kolmandat last, kuid ultraheli kontrollis selgus, et emakaõõnes tagaseinas on 0.98 mm suurune müoom, mis deformeerib emaka õõnt. (Aprillis oli info, et emaka lihases 0,8 cm müoomisõlm). Arst ütles, et see tuleks enne rasestumist operatsiooniga eemaldada (hüsteroskoopia). Opp poleks väga pika aja pärast. Mitmelt poolt olen lugenud, et nii väikesi müoome ei eemaldata sageli. Kas minu info põhjal oskate hinnata operatsiooni vajalikkust? Mis kahju võib müoomi paigale jäämisel olla? Kas väikese müoomi opereerimisel võib olla mure, et sellele ei saada nö pihta? Ja kas opist tekkiv arm võib olla hiljem probleemiks? Mul on ka D-vitamiini puudus, perearst ütles, et peaksin seda juurde võtma. Ega see müoomi nüüd järgneva aja jooksul kuidagi mõjuta, ei tahaks, et see kasvaks. Ja arst ütles ka, et kõike ei pruugi ka saada ära, et midagi jääb sellest võibolla ka sisse. Mida see võiks tähendada? Kahjuks otse ei taibanud küsida. Aitäh Teile!

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere, Sageli emakaõõnde ulatuvad sõlmed, isegi väikesed nagu teil, võivad anda rohke verega tsüklit ja sel juhul igal juhul vajalik eemaldamine. Kui selline sõlm oleks kusagil lihases, siis oleks see täiesti mitteoluline diagnoos, kuna müoom on tõesti hästi väike. UHs ei selgu, kui palju see sõlm ikkagi ulatub emakaõõnde. Juhul kui asub ainult limaskesta all, siis sellest ka probleemi pole. Rasestumine sellise sõlmega on kindlasti võimalik, ainuke probleem kui sõlm emakõõnes kasvõi osaliselt , siis raseduse katkemise võimalus suurem. Põhiindikaatoriks on kindlasti teie menstruatsiooniverehulk ja täpsem UH uuring(võimalusel 3D). Kogu sõlme ei ole igakord võimalik eemaldada, juhul kui see on osaliselt lihases, samas ulatub ka õõnde. Nii väikese sõlme puhul peaks sõlme küll täielikult kätte saama, kui see ikkagi ulatub ka õõnde. DR kadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Rasestumise soov

Tere! Nimelt oli 6 kuud tagasi abort tablettideg ja nüüd on meil elukaaslasega uuesti soov proovida last saada. Eelmine kuu alustasime proovimist. Päevad on peale aborti ebaregulaarsed. Ei ole kunagi samal ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, abordijärgselt võib menstruaaltsükkel nii pikkuselt kui ka iseloomult pisut muutuda ja see et menses hilineb/tuleb varem 2 päeva , pole küll mingi probleem. Soovitan võtta asja rahulikult ja proovida ...

Loe edasi

Rasestumise soov

Tere! Nimelt oli 6 kuud tagasi abort tablettideg ja nüüd on meil elukaaslasega uuesti soov proovida last saada. Eelmine kuu alustasime proovimist. Päevad on peale aborti ebaregulaarsed. Ei ole kunagi samal ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 21-aastane

Vastab tõele, abort on munasarjadele ja kogu naise organismile šokk. Seetõttu võivad muutuda ka füsioloogilised funktsioonid. ...

Loe edasi

Rasestumine

On rasestumise soov. Kas omal algatusel võib võtta Inofolic või pean selleks arsti juurde minema?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija.
andmetest selgub, et olete 45-aastane

Kui teie soov on kindel, siis pöörduge koheselt viljatusravi keskustesse kunstlikuks viljastamiseks, mis alates 41. eluaastast ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: