rasestumine peale pille 25.06.15 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Olen alates 17.eluaastast võtnud mõningaste vahedega pille, esialgu Diane 35, viimased 4-5 aastat Mercilloni. Ca 24-aastaselt diagnoositi mul polütsüstilised munasarjad. Käisin 2 nädalat tagasi kontrollis ja isegi pillidega on vasak munasari tsüstiline. Lisaks on Mercilloniga muutunud päevad väga verevaeseks, pigem määrimiseks. Viimased päevad olid ekstreemselt lühikesed ja ainult pruunika määrimisega. Arst selgitas, et pillide võtmise tõttu on emaka limaskest väga õhukeseks muutunud. Mul oleks soov aasta lõpus hakata last planeerima. Sain oma arsti jutust aru, et peale pillide ärajätmist on esimene tsükkel veel regulaarne ja sealt edasi võib võtta kuni pool aastat, enne kui normaalne tsükkel taastub. Varasemalt on ilma pillideta olnud päevade vahe kohati isegi kuni 4 kuud. Sooviksin teada, kas kohe pärast pillide ärajätmist (kui esimene pillivaba tsükkel on veel regulaarne) on eriti soodne aeg rasestumiseks või on see õhukese emaka limaskesta tõttu pigem vähetõenäoline. Kindlasti ei sooviks ma enne aasta lõppu rasedaks jääda (kuna plaanis on eksootiline seiklusreis aasta lõpus). Ehk minu peamine küsimus on see, et kas mõisltlikum oleks pillid ära jätta nüüd ja lasta organismil aasta lõpuni taastuda (kasutades muid kaitsevahendeid) ja siis proovima hakata või võtta pille aasta lõpuni ja loota "soodsatele tingimustele" vahetult peale pillide lõpetamist. Erinevatest artikleid ja foorumeid lugedes olen aru saanud, et liiga õhukese limaskesta puhul ei pruugi rasedust tekkida või ei pruugi see püsima jääda. Tean, et loodust üle kavaldada ei saa, sooviksin lihtsalt mõistliku otsuse teha, et võimalikult stressivabalt elada.

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 31-aastane.

Meditsiiniteaduste doktorikraadiaga naistearst Kai Haldre avaldas ülevaateartikli, kus enam ei soovitata kasutada terminit polütsüstilised munasarjad, kuna selle tõttu on hulganisti hüperdiagnostikat, asjatut muret asjatut ravi jpm. Uus kaasaegsem termin on multifollikulaarsed munasarjad, mida esineb sageli, ka antibeebipillide tarvitamise järgselt, kuid mis ei vaja alati ravi ja sekkumist.
Olen teie raviarstiga nõus, see ongi antibeebipillide toime, et emaka limaskest muutub üliõhukeseks ja seetõttu on 7-pillivaba päeva minimaalse määrimisega, lisaks puuduvad antibeebipillidega ovulatsioonid.
Naistearstidena teame, et enamasti on rasestumine suur õnn. Seda ei tea keegi, kas ta rasestub loomulikul teel ja isegi kas kunstlikul viljastamisel. Viljakus ja ovulatsioonide arv aastas hakkavad langema üle 30; üle 35 aastased munarakud on nii "vanad", et neid enam ei saa kasutada doonormunarakkudeks.
Kuna plaanis on rasestumine, siis soovitan antibeebipillide lehe lõpetada ja kirjutada üles viimase pilli tarvitamise kuupäev. Ajutiseks hoidumiseks saate kasutada kondoome ja Pharmatex sarja tooteid.
Organismile tuleb anda võimalus taastada ovulatsioonid ja kahefaasiline m tsükkel, taastada nn loomulik hormooonide tase, et taastuks emaka limakesta normaalne paksus.
Kui on tegemist hirsutismiga, naise liigkarvasusega, siis viljakus ei ole väga kõrge ja paaniline hoidumine on paljudel juhtudel viinud vanuse tõustes IVF-ni.
Soovin õigeid olulisi otsuseid, meeldivat partnersuhet ja kiiret rasestumist peale reisi.

Galina Litter naistearst.ee
Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Rasestumine pärast emakaõõne abrasiooni

Tere!

Olen varasemalt sünnitanud kaks last.
Mul oli 6 kuud tagasi raseduspeetus. Puhastus toimus haiglas vaginaalselt sisestatud tablettide abiga. Kolm nädalat hiljem kontrollis selgus, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 28-aastane

Te olete noor, seetõttu eriliseks muretsemiseks põhjust ei ole. Soovitused:
1) kirjutage üles menstruatsioonide 1. päevad ...

Loe edasi

Kui tõenäoline rasestumine peale katkestatud vahekorda ning seejärel Levodonna SOS pilli võtmist?

Tere.
Ega te ei oska öelda, kui tõenäoline on jääda rasedaks peale katkestatud vahekorda? Vahekord leidis aset 6 päeva peale menstruatsiooni lõppemist ning võimalik, et ovulatsiooni ajal. Lõpetasime ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, välistada ei saa, et rasestumine toimus, kuigi oli katkestatud suguühe, tõenäosus siiski väike. Samas kui võtsite SOS pille 14 tundi hiljem, siis see on piisav aeg, et hoida ära soovimatut rasedust. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: