Raseduse katkestamine ja hormoonid 12.10.10 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere,

Minu küsimused on üldisemat laadi, seega ei täpsusta isiklikku seisundit. Arsti vastuvõtt seisab alles ees, aga soovin teist arvamust antud küsimustes.

Abordi nõustamispaberites oli kirjas, et peale kirurgilist raseduse katkestamist on ette nähtud 2 nädala pärast naistearsti vastuvõtul valida üheskoos hormonaalne rasestumisvastane vahend. Ka jäi arsti vastuvõtul mulje, justkui oleks see kohustuslik.
Rasestumise põhjus ei olnud antud juhul tingitud teadlikkuse või vastutusvõime puudumisest. Isiklike veendumuste kohaselt ja enda keha ja sotsiaalset olukorda kõige paremini tundes ei ole soovi hakata kasutama hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid, kui sellel just ravi eesmärki ei ole. Sellest minu küsimused:

1. Kas hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite nõustamine/soovitamine peale aborti on pigem ette nähtud selleks, et tõsta teadlikust edaspidiseks soovimatust rasedusest hoidumiseks või on nad ravimina organismile abiks, et taastada hormoonide tasakaal?
2. Kas normaalne hormoonide tasakaal peale aborti üldse taastub aja jooksul iseseisvalt või oleks hea siiski läbida mingisugune ravi?

Ette tänades.

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog

Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses VASTUSED NII KIIRESTI KUI VÕIMALIK, KUID MITTE HILJEM KUI 3 ÖÖPÄEVA

Lugupeetud Küsija!
Halvim, mis naispatsiendiga saab kaasajal juhtuda, on raseduse katkestamine naise omal soovil. Enamasti on põhuseks sotsiaalset laadi probleemid.
Kuna abordinäitajad näitavad ka haritust, kontratseptiivide kättesaadavust, koolituste ja noorte nõustamise kvaliteeti jpm., siis kõik arenenud riigid püüavad selle poole, et abortide arv väheneks pidevalt.
Vastused:
1. Teil on õigus:..." et tõsta teadlikust edaspidiseks soovimatust rasedusest hoidumiseks"...
Kombineeritud hormonaalsed meetodid on kõige efektiivsemad ja kordades ohutumad kui abordid. Uusim on NuvaRing, www.naistering.ee.
Kuid soovimatuid rasedusi saab ära hoida ka naiste ja meeste kondoomidega, Pharmatex tupekuulikestega ja tupetablettidega ning kreemiga. Nn. "päevade lugemisega" ja ovulatsioonitestide tegemisega ning katkestatud suguühtega saab rasedusi vaid edasi lükata, hoidumiseks on need meetodid väheefektiivsed.
2. Abort on naise organismile, eriti munasarjadele šokk. Sageli esineb menstruaaltsükli häireid, ka menstruatsiooni puudust, põletikke jpm. Abort on kahjulik ja ohtlik vahelesekkumine naise omal soovil. Ainult tänu naistearstide kvalifikatsioonile on tüsistusi järjest harvem.
Peate otsustama: kas soovite rasestuda ja sünnitada või soovite rasedusest hoiduda. Hoidumiseks on palju meetodeid. Lisainfo www.amor.ee
G.Litter, www.naistearst.ee, Maarjamäelt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Raseduse katkestamine?

Kas Eestis on võimalik rasedust katkestada kui 12 nädalat on täis ?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane

Eestis on see reguleeritud vastava seadusega: "Raseduse katkestamise ja steriliseerimise seadus"
§ 6. Raseduse katkestamise ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: