Raseduse katkestamine 12.07.04 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere.

Olen 4 nädalat rase ja pean kahjuks oludele vastavalt raseduse katkestama. Käisin Tartus Toomemäel naistekliinikus, kust jäid väga ebameeldivad mälestused, kuidas suhtutakse mures inimesse. Mind ei informeeritud ega selgitatud, ei hakka nende täpseid sõnu siin edasi andma, aga kahju on teada, et niimoodi sinusse ja su muresse suhtutakse

niisiis sain aja erakliinikusse- tean, et seal ka valmistatakse küllalt ette, vähemalt loodan.
Aga loodan, et te valgustate mind, mida toob kaasa raseduse katkestamine, nii emotsionaalselt kui füüsiliselt.

Hirm on suur, raske on üksi sellist asja taluda.


Suured tänud

TKS

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog

Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses VASTUSED NII KIIRESTI KUI VÕIMALIK, KUID MITTE HILJEM KUI 3 ÖÖPÄEVA

Lugupeetud TKS!
Teie mure on mõistetav. Vabandust kolleegide pärast, kes Teile ebameeldivusi valmistasid.
Parim aeg raseduse katkestamiseks on 6-7 nädalat ehk alla 8 nädala, lugedes viimase menstruatsiooni 1. päevast. Kindlasti nõustuge operatsiooniga narkoosis; Teie magate ja ärgates on kõik möödas. Haiglasse peate minema söömata joomata, soovitav hommikul. Informeerige opereerivat arsti ja narkoosiarsti varem esinenud allergilistest reaktsioonidest- ravimtundlikkusest, eelnevatest operatsioonidest, eelnevatest rasedustest, kui neid on olnud. Soovitav on kasvõi pisut raseerida, kuid mitte vigastada nahka. Haiglasse võtke kaasa pudel gaasita vett ja mõni puuvili, peale operatsiooni ja narkoosi on reeglina janu ja näljatunne. Haiglas viibite 2 tundi peale operatsiooni jälgimisel, ning tüsistuste puudumisel saate koju.
Kui olete Rh-negatiivne, siis on vajalik anti -Rh- globuliini süst välistamaks hilisemate soovitud raseduste puhul reesuskonflikti teket.
Kui operatsioon on möödas, ei ole mõtet end piinata ja muretseda möödunu pärast. Esimene kontroll on soovitav nädala pärast ja järgmine peale esimest menstruatsiooni, mis saabub 4-6 nädalat peale raseduse katkestamise operatsiooni.
Kaebuste puhul, nagu palavik üle 38,5, suurenev vereeritus või ravile allumatu valu, tuleks pöörduda koheselt arstile. Peale 1. menstruatsiooni peaksite valima koos naistearstiga Teile sobiva soovimatust rasedusest hoidumise meetodi. Kuni menstruatsioonini saate kasutada apteegi käsimüügis olevaid lokaalseid vahendeid Pharmatex ning kondoome.
Ärge lakse hirmul süveneda, kahjuks ei sõltu Teist peaaegu midagi. Püüdke olla rahulik ja mõelda sellele, et kõik meditsiinilised vahelesegamised on patsiendile ootamatud ja võõrad, püüdke edaspidi sellist traumat vältida. Tähtis on peale operatsiooni mitte külmetada, haigestuda, hoiduda sugulisel teel levivatest haigustest, siis reeglina jääb viljakus samaks.
Väljendage enne operatsiooni arstidele oma hirmud ja mured, enamik arste on empaatiavõimelised ning kindlasti lohutavad ja aitavad Teid.
G.Litter
www.naistearst.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Rasedus

Tere ,
Olen 44-aastane , 4 lapse ema . Kahtlustan ,et olen hetkel rase ,päevad pidid hakkama 09.02 , aga ei ole hakanud . Rasedustest hetkel näitab negatiivset tulemust , aga kõhuvalu on juba 2 ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kui rasedustest hommikusest uriinist on negatiivne, siis hetkel ei ole võimalik rasedust kahtlustada ja teste tuleks korrata üks kord nädalas. Füsioloogiline üleminekuiga ...

Loe edasi

Raseduse katkestamine?

Kas Eestis on võimalik rasedust katkestada kui 12 nädalat on täis ?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane

Eestis on see reguleeritud vastava seadusega: "Raseduse katkestamise ja steriliseerimise seadus"
§ 6. Raseduse katkestamise ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: