Peale sünnitust 28.04.04 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere,

Olen 24.a. ning juba 5 nädalat väikese poja ema. Seoses sellega oleks mul Teile paar küsimust:

1. Peale sünnitust tuli verd u. nädal ja siis veel nädal pruunikat voolust. Järgmisel nädalal ei olnud mitte mingisugust voolust. Neljandal nädalal hakkas aga helepunast verd tulema. Mitte küll palju, aga juba kaks nädalat määrib. Kas see on normaalne või peaksin ma arsti poole pöörduma?

2. Teine küsimus puudutab trenni tegemist. Minu arst ütles, et 6 kuud ei tohi midagi teha. Kas see vastab tõesti tõele. Ma saan aru, et aeroobikat ja raskeid harjutusi ei tohiks teha, aga näiteks vesiaeroobikat või jalgrattasõitu? Mis võib juhtuda, kui liiga raskeid harjutusi teha? Samuti millal võiks hakata kõhulihaseid tegema?

Ette tänades,
Margit

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog

Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses VASTUSED NII KIIRESTI KUI VÕIMALIK, KUID MITTE HILJEM KUI 3 ÖÖPÄEVA

Lugupeetud Margit!
1. Sünnitusjärgselt võib olla lohhiavoolust paarist nädalast kuni 2 kuud.
Kui Teil ei ole halvalõhnalist (põletikulist) voolust, kehatemperatuuri tõusu, ebamugavust ja valusid allkõhus, võib olukorda jälgida.
Loodan, et olete sünnitusjärgse 2 nädala jooksul juba kontrollis käinud. Järgmine kontroll olekski vajalik ~2 kuud peale sünnitust.
Rinnaga toitmine soodustab emaka taandarengut ning veresegune voolus kaob enne.
2. Jään oma arvamuse juurde, et rasedus ja sünnitus kuuluvad normaalse naise elutegevuse juurde ja ei ole üldjuhul haigused.
Naasmine tavaellu on tervitatav. Võite kõike teha enesetunde järgi. Liigne koormus sünnitusjärgselt võib põhjustada tupeseinte ja emaka allavajet. Selle vastu ongi võimlemine, hea on vesivõimlemine. Olen kindel, et hoidute külmetamisest ja enne basseini asetate tuppe tampooni.
Iga naine peaks hiljemalt 1. sünnituse 1. sünnitusjärgsel päeval alustama vaagnapõhja ja tupe harjutustega ning tegema neid elu lõpuni.
Tänutundega meenutan Keskhaigla sünnitusjärgset osakonda, kus instruktor õpetas sünnitusjärgsetele naistele harjutusi juba sünnituse järgse päeva hommikul.

Olge aktiivne, rõõmus ja terve, siis on ka pojakene terve ja õnnelik.
Naistearst Galina Litter
www.naistearst.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Puhkeasendi pulss pärast sünnitust

Tere!

3. novembril sünnitasin imearmsa pisitütre. Nüüd peale sünnitust on hakanud pulsikell näitama, et puhkeasendi pulss on väga tihti alla 50 (öösiti) ja paar korda olen saanud öösel teate, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 22-aastane

Teie kirja lugedes tuleb sünnitusjärgselt esmalt välistada kehvveresus ehk aneemia. Broneerige koheselt aeg oma perearstile: ...

Loe edasi

Pruun voolus

Tere!
Olen 26 aastane naine ja sünnitasin 2 kuud tagasi. Veritsus peale sünnitamist lõppes peale 5ndat nädalat aga kuskil 7 nädalal hakkas erituma pruuni voolust, pidasin seda algul menstruatsiooniks, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Tegemist on lohhia-voolusega, mis on reeglina 2-3 kuud peale sünnitust normaalne. Unustasite kirjutada, kas toidate rinnaga? Kui imetate, siis taastuvad menstruatsioonid ...

Loe edasi

Verejooks

Tere. Mul on selline probleem, et algul peale sünnitust oli verejooks ja väljusid suured tükid, kuid 3 päeva peale sünnitust on verejooks peatunud.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 19-aastane

Kahjuks unustasite kirjutada, millal oli sünnitus ja kas ta oli füsioloogiline?
Kaks kuud peale sünnitust on nn lohhiavoolus. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: