kartused raseduse alguses 18.11.03 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Olen juba kogemustega ema (kolm teismelist last) ning vanus (36) selline et viimane aeg plaanida pesamuna, et maja tühjaks ei jääks. Pesamuna aga otsustas varem viljastuda, kui me selleks ise konkreetselt tegutsema hakkasime (aga rõõmsad oleme ikkagi). Olen 3 nädalat rase, seda kinnitab rasedustest. Arsti juurde muidugi veel ei ole läinud. Mind aga vaevavad sellised mured, millele tahaksin arsti arvamust.
Tean täpselt päeva, mil ma rasestusin. Tegemist oli sünnipäevajärgse ööga ja me mõlemad abikaasaga olime tarbinud terve õhtu alkoholi (mitte purjus, aga ikka mitme-mitme tunni vältel tavainimese kombel veini ja konjakit, abikaasa õlut ja konjakit). Kuna olen suur veinisõber ja aeg ajalt joon tugevate lõunasöökide juurde veini (1-2 klaasi) siis juhtus seda ka järgneval kahel nädalal, mil ei teadnud, et rase olen. Lisaks värvisin ka selle aja jooksul püsivärviga juukseid! Ka joon ohtralt piimagakohvi. Nüüd on mul hirm, kas sellel kõigel võivad olla mõjud rasedusele ja lapse tervisele?
Teine mure on seotud sellega, et meil on reesuskonflikti oht (olen Rh-, mees Rh+). Siiani ei ole reesuskonflikti tekkinud, kuigi üks lastest on ka Rh+. Kas neljas rasedus ja minu eas võib osutuda selles mõttes riskantsemaks?
Järgmine mure on selline, et mul oli plaanitud lähiajaks väike lõualuu operatsioon ja sellele järgnevalt mõne kuu möödudes implantaatide paigaldus. Kas raseduse ajal, või millises raseduse etapis, võib sellise operatsiooni ette võtta?
Tänan Teid,
Eeva

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog

Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses VASTUSED NII KIIRESTI KUI VÕIMALIK, KUID MITTE HILJEM KUI 3 ÖÖPÄEVA

Lugupeetud Eeva!
Kõik naised on alati muretsenud. Kuid raseduse algust ei ole võimalik täpselt määrata.
1. Ei ole võimalik tõestada, kas väikesed kogused alkohoolseid jooke kindlasti mingeid häireid põhjustavad. Terve inimese terve maks peaks saama hakkama nende produktide lagundamisega.
2. Iga järgneva rasedusega tõuseb risk juhul, kui loode on reesuspositiivse verega.
3. Konsulteerige Teid opereeriva stomatoloogiga. Plaanilised operatsioonid ei ole üldjuhul raseduse ajal soovitavad, kuna rasedus ise on koormuseks naise organismile.
Naistearst G.Litter

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Pikk tsükkel peale raseduse peetumist

Tere
Augusti alguses katkes mul esimene rasedus ning peale seda on tsükli pikkus olnud väga pikk - 36-46 päeva. Viimane tsükkel oli 39 päeva. Kas see on normaalne?

Väga on soov taas ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere peale raseduse katkemist võib esialgu tsükkel pisut muutuda, samas on ka piisavalt aega möödas sellest. Seega pöörduge palun oma günekoloogile, võimalik et rasedus katkes hoopis hormonaalsetel põhjustel. ...

Loe edasi

Keelatud ravimid raseduse alguses.

Tere! Olen sain rõõmsa uudise, et olen 7ndat nädalat rase. Mul on olnud juba mitmeid aastaid krooniline põiepõletik, mida olen püüdnud leevendada erinevate loodusravi rohtudega kui ka antibiootikumidega. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere , loomulikult oleks parem, kui e poleks neid preparaate võtnud, kuid siiski see ravi oli lühiajaline ja seega pole see raseduse katkestamise põhjus. Soovitan minna rasesusega arvele ja läbima kõik ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: