raseduse riskid 14.11.03 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

olen 35 aastane ja mul on 14 aastane poeg. raseduse ära hoidmiseks oleme kasutanud bioloogilist meetodit. ei ole jäänud rasedaks, kuna pole enne planeerinud. kas on võimalik ,et ei olegi võimalust rasedaks jääda? eelmine kuu olime ov ajal vahekorras ja 5päeva enne tsükli algust tuli tilk verd ja määris pruuni voolust ja tsükkel algas õigel päeval. kas oli võimalik raseduse peetus või ei? kas minu vanuses on mingeid riske ja kuidas neid ära hoida. või olen lootusetult hiljaks jäänud teise lapse muretsemisega?

Arst vastas:

dr Aire Sekavin

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Tähe Erakliinik

Tere.
Regulaarse tsükli korral ja kasutades bioloogilist meetodit õigesti on võimalik, et see kaitseb Teid raseduse eest hästi. Tavapäraselt alustatakse lastetuse uuringuid siis, kui naine ei ole rasestunud elades regulaarset suguelu ilma kaitsevahenditeta 1 aasta. Et olete 35 aastane, võiksite pöörduda naistearsti poole kui Te ei ole rasestunud umbes pool aastat. Ka regulaarse tsükli korral ,olles vahekorras ovulatsiooni ajal ei pruugi naine alati rasestuda. Seda, kas olite rasestunud ja rasedus katkes ei oska Teile küll öelda. Kirjanduse andmetel katkeb suur hulk rasedusi just väga väikeses raseduse järgus. Üle 35 aastastel naistel on tõusnud risk kromasoomipatoloogiale, seetõttu soovitatakse nendel naistel teha raseduse teisel trimestril looteveeuuring loote kromosoomistiku täpsustamiseks.
Edu Teile soovides Aire Sekavin

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

rasedus ja haigus ning ravimid

Tere, olen 28 a. 24 nädalat rase (esimene laps).
Haigestusin silmapõletikku ja silmaarst kirjutas raviks MAXITROLi, siis jäi kurk ka haigeks ja perearst kirjutas raviks OSPAMOX (Amoxicillinum) 500mg. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Ospamoxi võite igal raseduse ajal võtta. Lapsele on ravim ohutu. Kõikde antibiootikumide puhul on kirjas see, et tuleb kaaluda riski ja kasu vahel. Kui teil on haigus, siis peate ikkagi rohtu võtma., ...

Loe edasi

kuklavoldi mõõtmine

Tervist dr. Kadastik
käisin täna UH uuringul rasedust 11+6 ja vanust 25, mõõdeti kuklavoldi suurust ja NT näitaja oli 2,2mm mille peale UH-d teinud arst ütles et see on väga kõrge riskiga näitaja ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Varane skriinig tehakse just kuklavoldi määramiseks. Selle norm on kuni 2.5. Seega teie puhul ei ole teil midagi halvasti. Kui volt on üle 2.5 ja läheneb juba 3.0ni, siis oleks risk Downi sündromile ...

Loe edasi

Ei suuda otsustada

Olen 37a. naine(2 last). Juhtus nii(planeerimata), et jäin rasedaks(praegu 4-5nädal).Esimene ostsus oli teha abort, kuid praegu olen kahevahel, majanduslikus mõttes saaks ju veel ühe lapsega hakkama. Kuid ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.
Seda, kas rasedus katkestada või mitte tuleb Teil siiski ise otsustada. Arst saab toetada Teid mõlema otsuse puhul. Kahjuks ei saa arst mitte kunagi mitte kellelegi ette öelda, kuidas rasedus ...

Loe edasi

raseduse planeerimine

Olen töötanud üle 5a.elektroonikafirmas ja kokku puutunud mürgiste tinaaurudega.Nüüd aga sooviksin saada last.Loomulikult tuleksin enne rasestumist töölt ära.Sooviksin aga teada,kas see eelnev töötamine ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Planeeritava eluperioodi suhtes oleks parim konsultant Töötervishoiu Keskus.
Naistearstidele jagatud metoodilises juhendis ei ole "Naiste reproduktiivorganeid kahjustavad ...

Loe edasi

abort

Tere! Olen 23a ja lähen teist korda aborti tegema.Mul oleks küsimus,kas narkoos võib ohtlik olla? Kuna,kui ma käisin esimest korda aborti tegemas,siis arst ütles mulle,et ma olin väga närviline olnud narkoosi ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Kahju, et Te ei õppinud esimesest halvast kogemusest. Soovimatust raseduses on võimalik hoiduda.
Teie riski tõstab:
1. Rh-negatiivsus, iga järgmise rasedusega tõuseb ...

Loe edasi

rasedus peale kahte keisrit?

Tere. Olen praegu ise 28-aastane. Mul on kodus kaks keisrilast 7-aastase vahega. Pisema sünnist on möödas 2,5 aastat. Keiser tehti mõlemal juhul seetõttu, et üle kahe sõrme ei avanenud. Kas üldse oleks ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Sünnitage kindlasti veel vähemalt 1 laps.
Sünnituse ajal otsustatakse, milline on parim sünnitusabi taktika.
Täiskantud raseduse ajal, üle 38. nädala, on mõeldav ka ...

Loe edasi

Gyno-Pevaryl

Tere!

Olen 8-ndat nädalat rase ning seen kipub kimbutama. Arst määras mulle raviks Gyno-Pevaryl'i tupeküünlad, kuid infolehelt lugesin, et raseduse 1. trimestri jooksul on üldiselt vastunäidustatud.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Trinity!
1. Lokaalsed ravimid on lubatud, kui saadav kasu ületab riskid
2. On ka teisi ravimeid, ravimfirma kaiseb end
3. lokaalselt, õiges annuses, ei mõju
Naistearst ...

Loe edasi

Rasestumine

Tere! Mul on selline mure, et tahtsime mehega hakata peale jaanipäeva lapsele mõtlema (tegutsema). Probleem on aga selles, et mu mehele määrati 1.kuuks marutaudivastane kaitsesüstimine, sest ta puutus ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Liina!
Kui rasedus saabub, on selleks ka vastavad soodsad tingimused olemas.
Suurim risk oleks raseduse ajal olla haige. Igasugune põhjendatud ravi on ohutum kui ravimata jätmine.
Loe edasi

raseduse planeerimine

Olen sünnitanud kaks last plaanilise keisrilõikega. Kas võin mõelda veel kolmanda peale? Kas kolmas on eelmistest ohtlikum? Milliste riskidega raseduse ajal peaksin arvestama ja kui suur on tõenäosus, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Arstlikult on vajalik teada plaaniliste keiserlõigete põhjusi.
1) kui soovite sünnitada, langetage otsus ja teatage naistearstile
2) see ei ole reegel
3) kõik ...

Loe edasi

raseduse planeerimine

Viimasest sünnitusest on möödas 11 aastat, oleme mõelnud järgmise peale. Tahaks, et riskid loote / lapse tervisele oleksid meie poolt viidud miinimumini. Mees ei ole kunagi suitsetanud, samuti mina; viimased ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.

Vaktsineerimise järgselt tekivad punetiste vastased antikehad 2-3 nädalaga. Soovitavalt võiks rasestumine toimuda mitte varem kui 1 kuu pärast. Soovitan enne vaktsineerimist määrata veeniverest ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: