Ärevushäire ja meeletu ülemuretsemine 01.04.19 / Psühholoogia

Külastaja küsib:

Tere
sain 3 aastat tagasi lapse ning kogesin 4 kuud hiljem õhtuti ärevushooge ning lõppes sellega , et see ärevus kestis terve nädala , ilma pausideta , ilma , et rohud/rahustid oleksid aidanud.Lõpuks kirjutas mulle EMO-s arst välja AD-d ning nendeks on Escidelopram Teva , võtan neid siiamaani , vahepeal küll jätsin ära mõneks kuuks aga nüüd võtan juba ligi aasta aega jutti ja pool aastat sellest pool tabletti 10mg-st.Need hakkasid toimima 2 nädalaga umbes ja mõju oli hea , tundsin end inimesena küll aga olid meeletud kõrvalnähud.Tänaseks on olnud 3 kuu jooksul meeletult pingeid ja kahjuks need jälitavad igal sammul ja tunnen kohati isegi ,et olen tugev ja paks nahk peale kasvanud kuid sisemine pool vist nii ei arva , sest iga asi ärritab mind kergelt , südame rütmihäired on , hirmu tunne on MEELETU (eriti õhtuti , varem nautisin õhtuseid rituaalne jne kuid nüüd on need muutunud võimatuks) , eriti kui laps on haige või isegi nohus ja köhas... ilmselt see tuleb sellest , et beebina oli tal RS viirus ja põdes raskelt ja hiljuti juhtus tal ka õnnetus aga õnneks nüüd on kõik okei ja nüüd hiljuti eelmise kuu keskel hakkasin tundma taas seda jubedat tunnet , ärevust! See ajab esialgu oksendama , siis värinad , hirmud kuigi ma teen kõik , et see maha suruda , ignoreerin , loen raamatuid selle kohta jne aga tõepoolest selline tunne , et hakkan mõistust kaotama.Pingetaluvus on 0 , kui keegi midagi rääkima hakkab või häält tõstab siis mu süda puperdab nii hirmsasti. Öösiti ärkan südame puperdamise peale... kõik sümptomid ei tule isegi meelde mida tunnen sellel hetkel ja aitab ainult 0.25 xanax ... või õhtune pokaal veini või 2 aga niimodi ei saa ju eksisteerida. Ma tean , et ei ole mingit imerohtu või nipsust midagi muuta on lausa võimatu aga kuhu peaksin edasi pöörduma , kas tõesti on tegemist psüühikaga või võib olla mõni tervisega seotud probleem ? Bipolaarsus ? Ma konsulteerisin ka psühhiaatriga ja arvas , et tõstaksin toosi uuesti 10mg peale kuid hetkel on see võimatu...ma tean millised ärevused ja muud sümptomid sellega kaasnevad ja see võtab mu hetkelisest pingelisest elust lausa nädala või 2 ära ja samas ei taha ma ka xanaxeid ega muud selliseid rahusteid üldse tarvitada... peab ju olema muu moodus! Tahaks rääkida lihtsalt kellegiga kes mõistab mis on ärevus ja kui raske on sellega toime tulla ja igapäevaselt võidelda. Kahjuks pere seda ei mõista ja küsivad miks ma end nii tunnen , et kõik on ju hästi , justkui olekski aga samas kui keha nii reageerib siis kõik ei saa olla hästi , nii ma siis üksinda igal ööl võitlen diivanil selle tundega ja tunnen , et abi pole kuskil. Vabandan nii pika kirja eest kuid üritasin võimalikult detailselt välja tuua oma tunded ja sündmused. Jään tagasisidet ootama ja loodan , et ma ei ole ainuke ja Teie vastus aitab peale minu ka teisi samat probleemi põdevaid inimesi.

Arst vastas:

Triinu Stanford

dr Triinu Stanford

Tervisepsühholoog

Confido tervisekeskus

Tere

Ärevushäired ning depressioon mõjutavadki väga elukvaliteeti ja te teete õigesti, et sellele abi otsite. Ärevushäired on väga laialt levinud ja seda kogevad paljud inimesed oma elu jooksul. Ärevusel ei pruugigi alati olla selget põhjust ning seda on sageli raske mõista lähedastel, kes pole seda ise kogenud. Kognitiiv-käitumuslik teraapia võiks teile sobida, kuna aitab muuta käitumis- ning mõttemustreid, mis tekitavad ärevust. Soovitan pöörduda kliinilise psühholoogi poole, kel on kogntiiv-käitumusliku teraapia väljaõpe. Võite alustada perearstist, kes võimalusel kirjutab teile saatekirja kliinilise psühholoogi juurde. Soovitan psühhiaatriga nõu pidada enne, kui loobute ravimitest, kuna see võib enesetunnet veel palju halvemaks muuta. Ärevushäired alluvad väga hästi ravile ning parima efekti saab, kui ühendada teraapia ning ravimid. Pidage psühhiaatriga nõu ning ühel hetkel saab siis ka loobuda ravimitest.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühholoogia

Lapse rahutu uni

Tere

Olen mures oma kahe aastase lapselapse pärast. Laps on alates sünnist saati halva unega olnud ja ka päeval veidi kärsitum. Kuid selle ma panin selle arvele, et ees kasvab teine laps. ...

Triinu Stanford

Vastas dr Triinu Stanford

Tere

Tavapäraselt on väikelapse uneprobleemid mööduvad. Regulaarne unerežiim on tõesti kasuks nii lapsele kui vanemale ning seda soovitan võimalusel alati jälgida. Rinnaga toitmine ei tohiks ...

Loe edasi

Lapse öine uni.

Tere, sooviksin küsida nõu seoses 1a2k vanuse poisi kehva öise une tõttu. Tean, et selles vanuses laste uneprobleemid pole just haruldased, aga kuna meil on seljataga raskeid aegu mõtlesin küsida ka psühholoogi ...

Triinu Stanford

Vastas dr Triinu Stanford

Tere!

Teil on õigus, et üheaastastel lastel on sageli uneprobleemid. Unetus ja sage ärkamine on mööduv ja tõenäoliselt on laps tavapärase arenguga ning kõik on hästi. Võite vajadusel konsulteerida ...

Loe edasi

Kuidas end muuta?

Tere!

Hakkasin üsna noorelt noormeestega läbi käima. Esimene suhe algas mul 14aastaselt, mis mingil põhjusel lõppes üsna kiirelt (vast 3 kuud). Siis ma veel ei tundnud endas erilist ebakindlust ...

Tõnu Ots

Vastas dr Tõnu Ots

Sinu suhetekogemus algas väga noorelt ja täis negatiivseid elamusi. Sina petsid ja Sind peteti. See on kaunis pude vundament tugevale ja usalduslikule suhtele. Sa ei räägi ka sõnagi armastusest, vaid usaldusest.
Loe edasi

Purunenud suhe

Tervist.

Olin enda kaaslasega olnud koos pea 3 aastat. Meil oli tõesti väga lähedane suhe ja sobisime kokku väga hästi. Tundsime üksteisega hingesugulust ning poleks osanud arvata, et üheltmaalt ...

Tõnu Ots

Vastas dr Tõnu Ots

Armunule on suhe tema elu mõtteks. Kui see suhe puruneb, tundub, et elul pole enam mõtet. Ja see tunne paneb ta vaakuma stressi ja depressiooni vahel. Kui tegu oleks stressiga, peaks abi saama puhkusest, ...

Loe edasi

Omavaheline suhtlus

Tere.
Pöördun Teie poole täiesti viimases hädas. Suhe, kus elan koos (enne olin 18 a abielus) 4 aastat, mees on 53-aastane, kipub täiesti lagunema, sest me ei suuda leida ühist arusaama seksi osas. ...

Tõnu Ots

Vastas dr Tõnu Ots

Võiks viidata mitmele põhjusele sellise intiimsuhete kriisi tekkes. Esimene on seotud meie arengu seaduspärasustega - klimakteeriumi-eelne seksuaalse aktiivsuse tõus muudab naise pretensioonikaks ja rahulolematuks. ...

Loe edasi

Lemmiklooma äraandmine

Tere,

Meie peres on kaks last 11 ja 1. Lisaks suur sõber kass Bruno.
Kuna kass ei suuda kuidagi leppida pesamunaga, oleme sunnitud kassi ära andma, mida elab kohutavalt üle vanem laps. ...

Tõnu Ots

Vastas dr Tõnu Ots

Toaloom on igal juhul iga lapse arusaamades pereliige, õueloomaga ehk sellist lähisuhet ei pruugi tekkida. Olukord lapse jaoks ei erine sellest, kui peaksite temagi ära andma. 11- aastane ehk ei küsi, ...

Loe edasi

Laps kardab potile istuda

Tere,
Minu lapsel oli kõhukinnisus, millega kaasnes hirm häda tegemise ees ja see kestab siiani. Laps hoiab viimse piirini kinni ja siis laseb püksi suure kisaga. Kui ütlen talle, et lähme kakame ...

Tõnu Ots

Vastas dr Tõnu Ots

Oluline on teada, kui vana lapsega on tegu ja kas ta enne kõhukinnisuse vaevusi oli õppinud ise potil käima, või oli selleks sunnitud. Laps peab kõhukinnisuse valusid poti süüks (seostab neid potiga) ja ...

Loe edasi

Minu mees on depressioonis

Tere.Vajan Teie nõu.
Minu mees on olnud alati tugev ja kunagi pole ta mõelnud, et annab alla.
Me oleme koos elanud juba kolm aastat.
Probleem on nüüd selles, et ta läks sõjaväkke ja ta ...

Tõnu Ots

Vastas dr Tõnu Ots

Teise inimese kaudu nõu anda pole õige, pealegi oleks temalt palju küsida. Kõigepealt valude pärast jalas ja valuvaigistite kohta. Valuvaigistite ja depressioniilmingute vahel on seos. Kui teda sõjaväest ...

Loe edasi

Segaduses

Tere, juba kaks nädalat tagasi tekkisid siuksed paranoilised mõtted, et ma olen homo See asi piinab nii hullult, et segab juba suhet enda tüdrukuga, tüdruk on olnud mul juba pea-aegu pool aastat ja armastan ...

Tõnu Ots

Vastas dr Tõnu Ots

See on sundmõte ja kuulub psühhiaatria valdkonda. Pöörduge psühhiaatri poole.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: