Lapse öine uni. 16.01.19 / Psühholoogia

Külastaja küsib:

Tere, sooviksin küsida nõu seoses 1a2k vanuse poisi kehva öise une tõttu. Tean, et selles vanuses laste uneprobleemid pole just haruldased, aga kuna meil on seljataga raskeid aegu mõtlesin küsida ka psühholoogi arvamust. Minu poeg magas 3. elukuust 11. kuuni ilusti oma voodis. Sõi küll iga 2-3h tagant, aga magas kohe edasi. 11-kuuselt oli tal kaks rasket südameoppi kahenädalase vahega (fallot tetraadi korrigeerimine). Olime haiglas 25 päeva, millest voodis magas ta ainult neil päevil, kui oli intensiivis hingamisaparaadi all. Ekstubeeritult ja narkoosist väljas magas ta isegi intensiivis juba mul süles. Esimese opi järel oli olukord väga raske, laps oli närvivapustuses, tehti isegi aju MRI, sest kahtlustati kahjustust, õnneks leidu polnud. Teise opi taastumine oli pigem kerge. Kui koju saime sain ta ka jälle voodisse magama, aga mitte oma voodisse. Praegu on olukord selline, et päevauned 2-4h magab ta oma voodis. Õhtul jääb magama umbes kell 20, joob oma unepiima ja vajab süles magama kussutamist. Jääb enamasti 10-20 minutiga. Saan ka üsna ruttu ta oma voodisse panna. Aga seal magab ta 2-3 tundi ja nõuab siis kaissu. Kui ta magaks kaisus rahulikult polekski hullu, aga sageli ta paar tundi ainult keerutab seal. Üles ei ärka, aga uni on väga rahutu. Olen paaril korral proovinud teda ikkagi oma voodis hoida, mis lõppeb täieliku hüsteeriaga. Rahuneb lõpuks ainult kaisus. Mis on teie arvamus, kas jätkata samal viisil, sest laps pole lihtsalt valmis praegu ise magama? Kas võib olla, et tegemist on mingit laadi postraumaatilise stressiga ja mul on targem talle aega anda? Või peaks proovima teda järjekindlalt võimalikult palju oma voodis hoida? Laps enam öösel ei söö, joob vett vahepeal, oppidest on hästi taastunud, rohtusid ei võta, arsti juures käimine pole probleem, võõrastab, aga mitte hullusti. Olen Teie arvamuse eest väga tänulik!

Arst vastas:

Triinu Stanford

dr Triinu Stanford

Tervisepsühholoog

Confido tervisekeskus

Tere!

Teil on õigus, et üheaastastel lastel on sageli uneprobleemid. Unetus ja sage ärkamine on mööduv ja tõenäoliselt on laps tavapärase arenguga ning kõik on hästi. Võite vajadusel konsulteerida lastearstiga, kes ehk oskab hinnata, kas unetusel on somaatiline põhjus, näiteks hambumine või seederaskused võivad põhjustada uneprobleeme.
Psühholoogiselt ei ole põhjust muretseda, teie laps on liiga noor, et tegu võiks olla posttraumaatilise stressiga. Lapsel ei ole veel väljakujunenud teadlikkus, mis oleks võinud tekitada hirmu operatsiooni või selle tagajärgede ees.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühholoogia

Ärevushäire ja meeletu ülemuretsemine

Tere
sain 3 aastat tagasi lapse ning kogesin 4 kuud hiljem õhtuti ärevushooge ning lõppes sellega , et see ärevus kestis terve nädala , ilma pausideta , ilma , et rohud/rahustid oleksid aidanud.Lõpuks ...

Triinu Stanford

Vastas dr Triinu Stanford

Tere

Ärevushäired ning depressioon mõjutavadki väga elukvaliteeti ja te teete õigesti, et sellele abi otsite. Ärevushäired on väga laialt levinud ja seda kogevad paljud inimesed oma elu jooksul. ...

Loe edasi

Lapse rahutu uni

Tere

Olen mures oma kahe aastase lapselapse pärast. Laps on alates sünnist saati halva unega olnud ja ka päeval veidi kärsitum. Kuid selle ma panin selle arvele, et ees kasvab teine laps. ...

Triinu Stanford

Vastas dr Triinu Stanford

Tere

Tavapäraselt on väikelapse uneprobleemid mööduvad. Regulaarne unerežiim on tõesti kasuks nii lapsele kui vanemale ning seda soovitan võimalusel alati jälgida. Rinnaga toitmine ei tohiks ...

Loe edasi

Kuidas end muuta?

Tere!

Hakkasin üsna noorelt noormeestega läbi käima. Esimene suhe algas mul 14aastaselt, mis mingil põhjusel lõppes üsna kiirelt (vast 3 kuud). Siis ma veel ei tundnud endas erilist ebakindlust ...

Tõnu Ots

Vastas dr Tõnu Ots

Sinu suhetekogemus algas väga noorelt ja täis negatiivseid elamusi. Sina petsid ja Sind peteti. See on kaunis pude vundament tugevale ja usalduslikule suhtele. Sa ei räägi ka sõnagi armastusest, vaid usaldusest.
Loe edasi

Purunenud suhe

Tervist.

Olin enda kaaslasega olnud koos pea 3 aastat. Meil oli tõesti väga lähedane suhe ja sobisime kokku väga hästi. Tundsime üksteisega hingesugulust ning poleks osanud arvata, et üheltmaalt ...

Tõnu Ots

Vastas dr Tõnu Ots

Armunule on suhe tema elu mõtteks. Kui see suhe puruneb, tundub, et elul pole enam mõtet. Ja see tunne paneb ta vaakuma stressi ja depressiooni vahel. Kui tegu oleks stressiga, peaks abi saama puhkusest, ...

Loe edasi

Omavaheline suhtlus

Tere.
Pöördun Teie poole täiesti viimases hädas. Suhe, kus elan koos (enne olin 18 a abielus) 4 aastat, mees on 53-aastane, kipub täiesti lagunema, sest me ei suuda leida ühist arusaama seksi osas. ...

Tõnu Ots

Vastas dr Tõnu Ots

Võiks viidata mitmele põhjusele sellise intiimsuhete kriisi tekkes. Esimene on seotud meie arengu seaduspärasustega - klimakteeriumi-eelne seksuaalse aktiivsuse tõus muudab naise pretensioonikaks ja rahulolematuks. ...

Loe edasi

Lemmiklooma äraandmine

Tere,

Meie peres on kaks last 11 ja 1. Lisaks suur sõber kass Bruno.
Kuna kass ei suuda kuidagi leppida pesamunaga, oleme sunnitud kassi ära andma, mida elab kohutavalt üle vanem laps. ...

Tõnu Ots

Vastas dr Tõnu Ots

Toaloom on igal juhul iga lapse arusaamades pereliige, õueloomaga ehk sellist lähisuhet ei pruugi tekkida. Olukord lapse jaoks ei erine sellest, kui peaksite temagi ära andma. 11- aastane ehk ei küsi, ...

Loe edasi

Laps kardab potile istuda

Tere,
Minu lapsel oli kõhukinnisus, millega kaasnes hirm häda tegemise ees ja see kestab siiani. Laps hoiab viimse piirini kinni ja siis laseb püksi suure kisaga. Kui ütlen talle, et lähme kakame ...

Tõnu Ots

Vastas dr Tõnu Ots

Oluline on teada, kui vana lapsega on tegu ja kas ta enne kõhukinnisuse vaevusi oli õppinud ise potil käima, või oli selleks sunnitud. Laps peab kõhukinnisuse valusid poti süüks (seostab neid potiga) ja ...

Loe edasi

Minu mees on depressioonis

Tere.Vajan Teie nõu.
Minu mees on olnud alati tugev ja kunagi pole ta mõelnud, et annab alla.
Me oleme koos elanud juba kolm aastat.
Probleem on nüüd selles, et ta läks sõjaväkke ja ta ...

Tõnu Ots

Vastas dr Tõnu Ots

Teise inimese kaudu nõu anda pole õige, pealegi oleks temalt palju küsida. Kõigepealt valude pärast jalas ja valuvaigistite kohta. Valuvaigistite ja depressioniilmingute vahel on seos. Kui teda sõjaväest ...

Loe edasi

Segaduses

Tere, juba kaks nädalat tagasi tekkisid siuksed paranoilised mõtted, et ma olen homo See asi piinab nii hullult, et segab juba suhet enda tüdrukuga, tüdruk on olnud mul juba pea-aegu pool aastat ja armastan ...

Tõnu Ots

Vastas dr Tõnu Ots

See on sundmõte ja kuulub psühhiaatria valdkonda. Pöörduge psühhiaatri poole.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: