4-aastase käitumisprobleemid 16.02.08 / Psühholoogia

Külastaja küsib:

Tere,
olen tõsiselt mures oma 4-aastase (saab suvel 5) tütre pärast. Tal on äärmiselt labiilne närvikava. Tihti juhtub, et ta hakkab lihtsalt nutma, mitte tihkuma, aga väga emotsionaalselt ja pisaraterohkelt nutma.Kui küsida miks ta nutab, vastab ta, et ta ei tea ja ei saa lõpetada. Samas on ta väga trotslik, kui oma tahtmist ei saa, keeldub kaasa tegemast. Sõna enamasti ei kuula ja käitub provotseerivalt.Tunne on, et ta tahab pidevalt proovile panna, kumb on kangem. See on midagi enamat, kui 4-aastase jonn. Ta ei kohku millegi eest tagasi, ta ei karda mingeid tagajärgi ja vigadest üldjuhul ei õpi.Lasteaias on tal samuti käitumisprobleemid. Kaaslastega eriti ei seltsi ja tänu sellele pole tal ka eriti sõpru.Teda iseloomustatakse kui isepäist, eemalehoidvat last.
Oleme proovinud heaga ja halvaga, piitsa ja präänikuga. Oma halvast käitumisest saab aru ja palub vabandust, aga hetke pärast jätkab samas vaimus.Muidu on ta taiplik, hea mäluga ja hea fantaasiaga.Öösiti magab hästi. Peres on veel kaks temast nooremat last, keda ta väga hoiab.Mehega on meil suhted armastavad ja hoolivad.8-kuuse titena elas ta läbi üsna raske füüsilise trauma.Kas see võib kuidagi tema käitumist mõjutada? Kuidas ma saaksin oma last aidata? Hirm on, mis tast saab?Kas oskate soovitada mõnda head lastepsühholoogi? Elame Tartus.

Arst vastas:

dr Irene Kalvet

Irene Kalveti Konsultatsioonid OÜ

Tere!
Soovitan Teil pöörduda Laste Tugikeskuse psühholoogide poole(Kaunase pst. 11,tel. 7442141). Seniks soovitan lapsega tegeledes jääda võimalikult rahulikuks. Oletan, et haige olles oli ta peres tähelepanu keskmes ja ka hiljem. Nüüd on peres teised lapsed, kes vajavad Teid ja temale suunatud tähelepanu on vähenenud. Püüdke talle pühendada rohkem tähelepanu ja selgitage miks teised lapsed kodus on, kui tema lasteaias käib. Peale tähelepanu aidake tal tunda end tähtsana. Alati, kui ta abistab Teid väiksematega tegeledes (või midagi tehes), kiitke teda.
Jõudu ja edu soovides!
Irene Kalvet.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühholoogia

lapse psüholoogia

Tere,ma väga vabandan,et tülitan aga mul on suur mure oma 10a poja pärast.Kellel on siis koolis sellised käitumisprobleemid nagu nt keset tundi viskab oma asjad maha või lihtsalt nn laamendab.Samuti lubab ...

Vastas dr Harri Küünarpuu

Tere!

Minge enne psühhiaatri vastuvõtule ja siis psühholoogi juurde. Muidugi võib ka vastupidi, kuid kui siin selle seisundi korrigeerimiseks ravimeid on vaja, siis seda saab üksi psühhiaater ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi