Bipoolne häire 31.10.19 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere! Olen mures oma lähedase pärast, kellel on üsna selged maania ja bipolaarsuse sümptomid (nt. seosetu jutt USA-sse reisimisest ja seal üleöö kuulsaks saamisest, idee populaarne raamat kirjutada jne). Kui lähedasele aga arstlikust kontrollist mainida, siis muutub ta kiirest agressiivseks ja kasutab ebasobivaid väljendeid. Minu konkreetne küsimus Teile: kui tihti tunneb täiskasvanud inimene, kellel on bipolaarne häire, ise ära, et temaga pole kõik korras ja otsustab ise arsti juurde pöörduda? Ja mida teha, kui inimene väldib arstlikku kontrolli, kuigi lähedased on selgeid käitumismuutusi märganud?

Tänud abi eest!

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Küsimus ei ole Bipolaarse käitumise tundmine, diagnoosimine. Diagnoosi pane ikka Psühhiaater, soovitused, vajadusel ravi määrab ikka Psühhiaater, Lastepsühhiaater - nad töötavad käsikäes psühholoogidega ning siis saab põhjalikuma ülevaate sellest, et mis on, mida teha,kuidas teha, kuidas seisund muutub, kuidas mõttemaailm ja tegevused reaalmaailma tagasi tuua.
Mida kooliõpetajad Lapse kooliskäimisest, õppimisest, käitumisest arvavad, milliseid asju soovitavad!
Mida koolipsühholoog arvab, leiab, soovitab.
Ja siis Lastepsühhiaater - kui Laps kohe kaasa ei tule, siis käite esialgu üksinda ja arutate sekkumise võimalusi, variante.
Jutt ei aita, Psühhiaatri sekkumine vajalik.
Järjekindlust, Kannatlikkust - abisaamise rajal rohkelt komistuskive, bürokraatiat, aga sellest tuleb üle olla ja Järjekindlalt ikka oma asja edasi ajada!
Lahendid olemas, olukorda saab parandada!
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Diagnoosi tühistamine

Palun öelge, kas sellist diagnoosi nagu "skisotüüpne häire" on võimalik n-ö maha võtta? Kas psühhiaatril on õigus see tühistada ja kuulutada inimene tervenenuks?
RHK-10 kirjutab selle häire diagnostiliste ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kui praegu tervis korras, siis on korras ja maha ei ole vaja midagi võtta.
Mis oli aastaid tagasi - see on juriidiline küsimus ja oluline vaid kohtulahendite ülevaatamisel, mis seda perioodi puudutavad. ...

Loe edasi

OCD - obsessiivne kompulsiivne häire ja rasedusvastased pillid

Tere!

Mul on OCD - obsessiiv-kompulsiivne häire. Häire, mille kohta kahjuks vähe teatakse, eriti Eestis. Olen käinud 15 aasta jooksul, kui mul see häire olnud on, mitmete psühholoogide ja ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

OCD (Obsessiiv-kompulsiivne häire e sundseisund) võib olla suhteliselt vähe häiriv, vähese raskusastmega, aga ka küllaltki raske, tõsiselt igapäevaelu kvaliteeti muserdav.
OCD (F42 - RHK-10 klassifikaatori ...

Loe edasi

Psühhoinvaliid

Tahaks täpsustust ehk täpsemalt teada, milles väljendub selline invaliidsus ehk psühhoinvaliidsus, näiteks vägistatutel?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Invaliidsus (laiemas mõttes) on mingi inimfunktsiooni kestev häire ja see häire segab inimese heaolutunnet ning töövõimet.
Invaliidsust (sotsiaalses mõttes) määratakse kindlatele kriteeriumitele ...

Loe edasi

Obsessiiv- kompulsiivne häire

Tere
Kuidas lahti saada mustuse-pisikute kartusest?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Koostöös psühhiaatriga: arstirohud, harjutused, psühhoregulatsioon. Kannatlikkust.
Psühhiaater aitab,
Jüri O.-M. Ennet

Loe edasi

bipolaarne häire

lugesin, et bipolaarne häire on ravitav. Mul on väike kahtlus, et mul võib see olla, ma ei ole teatud hetkedel küll täiesti eufoorias, aga meeleolud vahelduvad nii tihti, et raske on endaga hakkama saada. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Seda häiret diagnoosib psühhiaater. Seda häiret suht vähe. Tavalisi meeleolu-kõikumisi on küllaltki palju ja see ei kuulu hoopiski bipolaarsete häirete rubriiki. Igal inimesel on teataval määral meeleolu ...

Loe edasi

Hinnakiri

Kui palju maksab Teie vastuvõtule tulek? Kas kusagil on ka hinnakiri üleval?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Millised vaevused-kaebused? Mis häire? Häire sügavusest sõltub ravi iseloom ja kestvus ning sellest ka hind.
Parimate soovidega,
Jüri O.-M. Ennet

Loe edasi

skisof

kuidas aru sada et kas mul võib olla skisofreenia ja millest selle tekke põhjus tuleneb...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Oma mõttesegadusele saate selgitust psühhiaatri juues. Psüühika häiritust on igal normaalsel inimesel ja iga häiritus ei ole veel häire ja iga häire ei ole veel haigus ja iga psüühika haigus ei ole veel ...

Loe edasi

dissotsiatiivne häire

Mis on dissotsiatiivsed häired ja kuidas neid ravitakse?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Diagnoosi paneb tohter, ravi selgitab raviarst. Kirjelduse leiate, vajadusel, Psühhiaatria käsiraamatust või siis RHK-10-st.
Mälu, aisingute, tähelepanu, liigutuste teadliku ja valikulise kontrolli ...

Loe edasi

Selgusetus mulle?

Kas skisofreenilise häire puhul on ajukajustus või ei ole?Olen aru saanud,et skisofreenia puhul on ajukahjustus ja meeleolehäire puhul seda pole?Ette tänades:A.H.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

On olemas ajukahjustusega psüühikahäireid: mehhaaniline trauma, kasvajad, aju ehituslikud häired mõnedel seoses vanadusega - dementsuse valdkond suuresti. Skisofreenia puhul sellist orgaanilist ajukahjustust ...

Loe edasi

Piirialast tüüpi isiksusehäire

Tere!
Palun kas Te seletaksite palun selllist tüüpi häirest natuke lähemalt.Mis on selle häire iseloomulikud omadused,millega ravida ja kui mitte ravida siis millised on tagajärjed.Tean,et sellist ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Vastus mõned päevad tagasi antud.
Tervitades,
Jüri O.-M. Ennet

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: