Abikaasa dementsus 02.12.17 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tegemist on alkoholilembese dementse 58 aastase mehega, kes on oma käitumiselt väga rahutu. St ei saa magada.On praktiliselt väga lühikese ja katkendliku unega. Hooldan teda üksi

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Soovitan veelkord Psühhiaatriakliiniku tohtriga ühendus t võtta: uurib Dementsuse, Alkoholismi, Orgaanilise hallutsinoosi (sai ju Rispolepti) jm psüühika-somaatika aspektist.
Järgmine käik oleks siis Perearsti kaasabil Taasturavi- või Hooldusravi kliinikus tsükkel läbi teha.
Praegu näen kolme haigust (millest eelpool juttu). Ise need probleemid ei taandu, vaja sekkuda.
Kannatlikkust tegutsemisel (tervishoiusüsteemi bürokraatia-müürist tuleb kannatlikkuse-nõudlikkusega läbi murda).
Parimate soovidega,
Jüri O.-M. Enne t

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Varajane dementsus

Tere.
Olen 43 aastane mees. Viimase 3 aasta jooksul olen hakanud unustama inimeste nimesid. Ka igapäevaselt suhtluses olevate. Unustan ka muid asju mis räägitud ja ka kokkulepitud. Asju ei leia ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Dementsuse liike on mitmeid ja seetõttu unustamise jt tunnused võivad olla tingitud paljudest haigustest või nende kaashäiretest.
Üleväsimus ja depressioon annavad vale-dementsuse e väsimuse taandusdes ...

Loe edasi

Ootamatud ägedushood

Juba mõnd aega olen hädas oma naisega, kes ärritub minu isegi üsna tähtsusetute küsimuste peale, kui küsimus puudutab mingil moel teda või tema tegemisi. Ja siis hakkab minu (st oma abikaasa) peale karjuma ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Tegemist algava dementsusega, tegemist sellele lisaks ka aju orgaanilise psüühikahäirega.
Dementsuse puhul (olenevalt dementsuse iseloomust /Alzheimeri tõbi; vaskulaarne dementsus ehk verevarustusliku ...

Loe edasi

varajase dementsuse kahtlus ja diagnoos

Tere. Otsin abi emale. Ta on 65-aastane. Viimase aasta jooksul on tal tekkinud mäluprobleemid: ta ajab asju segamini, märkab seda ise ja improviseerib, küsib mitu korda iga kümne minuti tagant sama küsimust ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kui juba lähedased märkavad,et mälu ja arusaam kõvasti "lonkab", siis asi lonkabki.
Kiire käik neuroloogi või/ja psühhiaatri jutule - selgub mälu halvenemise olemus ning sellest tuleneb ka siis ...

Loe edasi

Alzheimeri tõve avaldumisvormid ja ravi.

Lühiajalised mälu- ja kõnehäired

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Mäluhäireil palju põhjusi: üleväsimus, depressioon, mingi somaatiline või siis psüühiline häire ja alles siis - dementsus (ka neid mitmeid
a) orgaanilise ajukahjustuse taustaga,
b) vaskulaarsed ...

Loe edasi

Psüühikahäired - kas Alzheimeri tõbi?

Tere.

Soovin teavet ALZHEIMERI kohta. Minu emal (76 a.) on juba aastaid probleeme alkoholismiga ja uriinipidamatusega. Nüüd on ta hakanud asju unustama, käitub ebaadekvaatselt.
Vanemate ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Inimesel võib kops või siis maks haige olla - see meid imestama ei pane. Nii ka Psüühikaga - võib mitu häda korraga olla:
a) alkoholism oma mõjudega organismile, ka alkohoolne amneesia (mäluhäire) ...

Loe edasi

dementsus

Tere lgp.dr.J.Ennet.
Minu ema kannatab dementsusega segas formis.Juhtub mõni kord nii,et temaga üldse võimatu suheldada.Kas on mõtte ja kasu osta kuulmise aparaat?
Parimatega L.K.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Dementsus võib areneda nii kaugele, et ta üldse kaaslaste jutust aru ei saa. Siit mõte, et kuulmisaparaati vaja ei ole. Aga inimene elab ka helide ilmas ja seetõttu on sellest aparaadist ka suuresti kasu. ...

Loe edasi

Dementsus

Tere!

Kui inimesele on diagnoositud multiinfarktne (valdavalt kortikaalne) vaskulaarne dementsus (F01.1 veebruaris 2008 ning F01.0 aprillis 2008), kas ta on otsustusvõimeline?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Dementsus e nõdrameelsus on teisisõnu vaimse arengu tagasilangus (võimete langus). Kui inimene on Geenius ja temal algab dementsus (regress e tagasi-allalangus vaimsetes võimetes - esiplaanil värske mälu), ...

Loe edasi

PARKINSONI TÕBI JA DEMENTSUS

Vanaema (78) oli parkinsoni tõve diagnoosiga rohtusid võttes kodus täiesti normaalne.Kord leiti ta oma voodist aga täiesti teovõimetuna. Ta oli üksi olnud niimoodi juba paar päeva. Algul arvasid arstid, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Dementsusel mitmeid variante: Alzheimeri tõbi, vaskulaarne dementsus, neuroloogilistest häiretest tingitud jne. Temal Parkinsoni tõbi, ilmselt ka ateroskleroosi parasjagu. Psühhiaater ütleb täpse diagnoosi. ...

Loe edasi

Mure selline.

Olen hakanud kahtlema oma abikaasa, (49.a. mees), vaimses tervises. Ta jutt on katkendlik ja jätab laused lõpetamata. Kui küsida, et mis sa tahtsid öelda, siis nagu polekski tema üldse midagi öelnud ja ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Konsulteerida tohtriga ja asjaolud selginevad.
Konsulteerige psühhiaatriga.
Tervitused,
Jüri O.-M. Ennet

Loe edasi

dementsus

tere, kas on võimalik, et 78.aastane, kelle diagnoosiks on dementsus(pöördumatu) võib olla lisandunud ka skisofreenia jälitamine jne. pidev hirm,et tegemist vandenõuga tema vastu?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Skisofreenia sellise elutarkus (vanuse) juures enam tekkida ei saa. Skisofreenia on puberteedist 25-30-ni "avanev" haigus. Peale 30. ta ei teki. Ei saa tekkida. Need psüühikahäired, luululised elamused ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: