Ootamatud ägedushood 01.03.17 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Juba mõnd aega olen hädas oma naisega, kes ärritub minu isegi üsna tähtsusetute küsimuste peale, kui küsimus puudutab mingil moel teda või tema tegemisi. Ja siis hakkab minu (st oma abikaasa) peale karjuma ja isegi sõimama. Iseäranis, siis kui ta ei oska kohe küsimusele vastata. Kusjuures varem ei sõimanud ta kedagi ega kunagi. Muidu on ikka olnud väga rahuliku, isegi kartliku iseloomuga. Ka on ta hakanud unustama ja segi ajama hiljuti toimunud sündmusi. Aeg-ajalt unustab ära, et mõni sugulane, kellest juttu teeb, on juba ammu surnud. Kuigi, kui talle seda meenutada, siis saab kohe aru.
Ehk oleks kasulik, kui asjatundjast arst uuriks tema psüühilist seisundit, kuid ma ei tea kuidas teda selle asjatundja juurde saada. Sellest rääkiminegi vallandaks tal raevuhoo koos sõimuvalinguga. See läheb tal küll üsna kiiresti üle. Arvatavasti oleks psühhiaater see küsitud asjatundja. Palun andke nõu, kuidas saaksin oma abikaasa ilma eriliste ekstsessideta uurimisele viia. Perearsti peale ma ei looda.

Lugupidamisega

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Tegemist algava dementsusega, tegemist sellele lisaks ka aju orgaanilise psüühikahäirega.
Dementsuse puhul (olenevalt dementsuse iseloomust /Alzheimeri tõbi; vaskulaarne dementsus ehk verevarustusliku häire baasil tekkiv psüühika taandareng, mingi muu haiguse baasil tekkinud dementsus/ on teatud arstirohud saadaval ja toimivad ning selle orgaanilise psüühikahäire (sõimlemine, pahandamine, kahtlustamine jms) osas on arstirohi olemas.
Abikaasa pahandamisi ei tohi südamesse võtta - see kõik ikka psüühikahäirest tingitud.
Psühhiaatri jutule ja saata vajaliku arstirohu.
Parimate soovidega,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Ärevushäire

Tere! Olen 6 aastat nn. ärevushäiretega maid jaganud kas nendest ei saagi kunagi lahti?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Inimene elab keskkonnas - muutuvas keskkonnas - ja nende muutustega peab kohanema (adapteeruma). Kui see kohanemine ei laabu, siis tekivad häired, ka ärevushäired.
Ärevushäirete spekter on lai, ...

Loe edasi

Olen kaotamas nö. iseennast.

Tere, tunnen, et muutun teiseks inimeseks. Väiksena olid juba väikesed närviprobleemid, mis tekkisid peale kolimist, mis resulteerusid kõikide haiguste ja muude kartmisega, ei tahtnud koolis käia ja peas ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Iga inimene on kahe poolusega: aeg-ajalt rohkem murelik ja siis jällegi rõõmsameelne. See bipolaarsus ei ole veel bipolaarne häire.
Kui korralikult puhata-magada (vajadusel ka rahustava tee abil), ...

Loe edasi

kiirelt tõusev vererõhk

mul on kõrgvererõhutõbi,aga nüüd on hakkanud ootamatud värinad,krambitaolised nähud täiesti ootamatult eriti enne uinumist ja rahusolekus ja samas tõuseb vererõhk 200 kanti ja pulss kiireneb.peale xanaci ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Milline noorus, milline kehakaal, milline kehaline aktiivsus, milliseid haigusi olete põdenud-põdemas, millised ravimeid on tohter soovitanud võtta ja mida võtate...?
Vererõhk ja insuldioht on korrelatsioonis. ...

Loe edasi

Mania

Tere! Selline küsimus! Sain tuttavaks ühe inimesega, kelle käitumine mul juba varsti imelik tundus olevat.Mingid ootamatud reageeringud ja ettearvamatu tegutsemine.Oma tööga saab ta suurepäraselt hakkama ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kõik "maniakaalsused" (meeleolu, mõtlemine, tegutsemine "suurelt plussis") ei ole veel psüühiline häire. Individuaalsed "nivood" on erinevad ja ka reageeringud on eri tundelisusega. Seda esiteks. On variant, ...

Loe edasi

näotõmblused lapsel

Lp.dr.Ennet! Minu 9.a.lapselapsel on esialgsest paari aasta tagusest silmadepilgutamisest süvenenud tugevad näotõmblused koos kergesti tuleva nutuga ja närvilisusega.Kuna laps on väga tundlik,kasvanud ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ootamatud, tahtmatud, korduvad, eesmärgita-vajaduseta pilgutused, tõmblused näos, kaelas, pealiigutused, jne (kutsutakse tik`iks) võivad esineda mitmete häirete ja sündroomide korral. Ka Tourette´i sündroomi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: