Citalopram noorukile 24.03.17 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Pojale (19a) määrati ärevushäire raviks ja uinumise soodustamiseks Citalopram ja Immovane. Vajadusel Xanax. Probleemiks on tal ärevus, mis takistab isegi koolitundides istuda (vajadus ennast liigutada, kasvõi jalgadega sibada), mõtete tulv, mis segab rahulikult olla või koolitöödele keskenduda. Eriti raskeks muutub häiriv ärevusseisund õhtul enne magamaminekut. Rohtude kõrvalmõjud ja sõltuvusse jäämise mure on. Ja kas nende rohtude mõju all on võimalik lõpueksmid normaalselt sooritada ja sõjaväeteenistus läbida? Kas on olemas mingid uue põlvkonna rohud, mis sobiks noorukile paremini?

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Temal on antidepressant, uinuti ja rahusti. See on hea, aga see on vaid stardiks hea, kaasnema peab enda (keha, vaim) ja keskkonna (sotsiaalne: eesmärgid, töö-rõõmud, suhtlusraadius jms) muutmine.
Seega:
1) minu ristkülik diagonaaliga ja "uue prillid" raviprintsiip.
a) diagonaalitutud ristküliku üks kolmnurk väheneb - seega ka ravimite osatähtsus ajateljel peab vähenema;
b) teine kolmnurk suureneb - seega harjutuste osakaal peab suurenema ja seetõttu ravimite "töö" teevad ära harjutused;
c) "uued prillid" ehk uued hoiakud ehk uued väärtused-prioriteedid. Uus suhtumine endasse ja enda tegemistesse - võtta kui Mängu, sportmängu, treeningut.

vt minu Palve esimene samm. Õppimise vaheaegadel seda ka teha - paraneb aju verevarustus, mälu, meeleolu.
Uni olgu piisav ja une arvelt ei võta.
Ka õppimist võtta mänguliselt (mitte pinnaliselt, mängija ju pingutab, aga süda hõiskab!
Koolitükkidega saab selliselt hästi hakkama, aga
kaitseväkke mineku asjaolud selginevad alles pärast seda - kui neid probleeme siis veel ikkagi on.
Rõõmsameelset harjutamist,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Unehäired

Tere, pöördusin psühhiaatri juurde unehäiretega, arst pani diagnoosiks ärevushäire ja kirjutas välja citalopram-teva algul 1tbl, kuid tekkisid õudusunenäod ning nii igal öösel, alandas annust 0,5tbl, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kui unehäired esiplaanil, siis võtta und soodustava toimega AD-d- Näiteks, Mirtasapiin.
Rohtu võttes peab seisund paremaks muutuma, siis rohi sobib.
Rohi on vaid osakene tervenemisest, osakene. ...

Loe edasi

Närvid tõmblevad

Tere
Võtsin pikka aega ( 4 aastat ) oma perearsti soovitusel antidepresante (citalopram 20 mg.). Nüüd, umbes pool aastat tagasi loobusin neist, nii nagu on ette nähtud ja pöördusin omal initsiatiivil ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1) Mineraalvesi (Borjomi) annab mineraale, ka Mg.
2) Mõõdukas kehaline aktiivsus vajalik - aktiveerib ja reguleerib kogu organismi tegevust.
3) Psühhoregulatsioon, et organismi liigsest sisepingest-stressis ...

Loe edasi

AD valik

Hetkeseisuga kasutan ainult Xanaxi. Enne seda pikka aja jooksul olen tarvitanud Cymbalta-t alguses 30mg ja siis aasta jooksul suurendasin ööpäeva doosi kuni 60mg-ni. Kui täpsemalt, siis Cymbalta-t kasutan ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kaugjuhtimise teel on konkreetset ravimit raske soovitada, inimesed on erinevad, probleemi raskus/kergus inimestel ka erinev.
Xanax ei ole AD, see on rahusti e trankvillisaator. Tal ka sõltuvust ...

Loe edasi

Cipralex või Citalopram?

Missugune ravim oleks parem diabeedihaigele, vanemale meesterahvale, depressiooniraviks, kellel on tõsised silmakahjustused? Citalopramil on murettekitavalt suur nimekiri väga sagedasti esinevatest kõrvaltoimetest ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Mõlema rohu puhul peab jälgima veresuhkru näite ja diabeedi ravimeid sellest tulenevalt. Muuta tuleb ka AD annust. Enesetunne on oluline, sest inimene elab ju OMA elu ja temal peab see elu hea olema.
Loe edasi

Sügav depressioon

Lugu on siis selline.
2001 a suri mu ema ära,ta oli enne seda aastaid väga rakelt haige ja 2 grupi peal, 2003a suri mu vanaema ära. Olen peres ainus laps, oma isa nägin viimati 5aastasena, ta oli ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1) Citalopram´i preparaate (Ciral, Cipramil, Citalec jne) raseduse ajal ei soovita. Neid pole selles suhtes küllaldaselt uuritud ja ka muidu ei soovita.
2) Tihe kontakt naistearstiga ja tema dirigeerib ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: